BTW bij print on demand; weet je wat de btw-regels zijn?
20 februari 2017 

BTW bij print on demand; weet je wat de btw-regels zijn?

Btw bij print on demand, hoe werkt dat? Wij komen op dit onderwerp omdat we vragen kregen van een klant van ons, een digitale uitgever.  Die uitgever overwoog om zijn digitale boeken ook aan te gaan  bieden in geprinte vorm.

Het printen moest gedaan gaan worden door een Duits bedrijf dat de geprinte versie ook zou versturen naar de afnemer. Dat heeft nogal wat consequenties voor de btw.

Huidige verkoop digitale boeken

Betreffende uitgever verkoopt nu via zijn webshop wereldwijd Engels talige boeken en trainingsfilmpjes. De producten worden volledig digitaal aangeboden. Daardoor is het mogelijk de verkopen 100% te automatiseren.

De btw op verkopen in EU is redelijk eenvoudig. Aan de hand van de webshop gegevens wordt het land van de afnemer bepaald en op de verkoop wordt de btw volgens dat land gerekend. Die btw wordt aangegeven via de Nederlandse Belastingdienst volgens de regeling MOSS.

Print on demand is een relatief nieuwe manier van drukken. Hierbij is het mogelijk om boeken in zeer kleine oplagen te drukken, zelfs tot 1 exemplaar per bestelling. Dit maakt het betaalbaar om een boek pas te drukken nadat een klant een bestelling heeft geplaatst.

Btw bij print on demand

De hiervoor genoemde uitgever had gemerkt dat een deel van zijn klanten liever een geprinte versie van een boek kocht dan een digitale versie. Naar aanleiding daarvan had hij een geschikt Duits bedrijf gevonden.

Het proces zou als volgt gaan verlopen. Een klant bestelt een boek via zijn webshop (de webshop van de uitgever). Als die klant een geprinte versie bestelt, gaat de order direct naar het Duitse bedrijf. Dat bedrijf  print het bestelde boek en stuurt dat boek vanuit Duitsland rechtstreeks naar zijn klant. Daarmee bleef het logistieke proces van de uitgever bijna net zo eenvoudig als daarvoor.

Vervolgens kwam de vraag: hoe zit het met de btw bij print on demand en verzending door de Duitse leverancier?

Processen voor de btw bij print on demand

Er zijn 2 facturen die van belang zijn voor de correcte toepassing van de btw bij print on demand :

  1. De factuur van de Duitse leverancier voor de kosten van print on demand en verzending van het boek.
  2. De factuur van de Nederlandse uitgever die via de Duitse leverancier tegelijk met het boek wordt verzonden naar de koper van het boek.

Btw over kosten voor print en verzending

Levering van goederen is belast voor de Nederlandse belasting als ze in Nederland worden verricht. De Duitse leverancier doet echter een levering in Duitsland mits de uitgever een Duits btw nummer heeft en direct of indirect is betrokken bij de verzending. Nederlandse btw is niet aan de orde.

De uitgever behoort een factuur te ontvangen die is belast met Duitse btw die niet kan worden verlegd naar NL.

Btw over verkoop aan klant van de uitgever

De verkoop is een verkoop van de Nederlandse uitgever. Deze verkoop valt voor de btw onder de z.g. afstandsverkopen.

De daadwerkelijke levering van het geprinte boek wordt gedaan vanuit Duitsland aan een particulier. Voor de btw bij print on demand is het van belang waar de particulier woont:  in Duitsland, een ander EU-land of een land buiten de EU.

Onze uitgever krijgt te maken met 3 varianten voor de btw bij print on demand:

  1. Klant in Duitsland: over de verkoop is Duitse btw verschuldigd.
  2. Klant in ander EU-land: over de verkoop is Duitse btw verschuldigd tot aan de drempel. Daarboven geldt de btw van het land van de klant.
  3. Klant buiten de EU: het gaat om export van goederen vanuit Duitsland. De btw in Duitsland is 0%, er is aangifteplicht in het land van de klant.

Extra kosten voor aangifte buitenlandse btw

Als de afstandsverkopen onder de drempel blijven, moet genoemde uitgever naast de Nederlandse aangifte btw ook aangifte btw in Duitsland gaan doen.

Als de drempel wordt overschreden in EU-landen, moet de uitgever ook nog aangifte gaan doen in die EU-landen.

Aangifte doen in Duitsland betekent dat de uitgever zich moet laten registreren in Duitsland als ondernemer en daar periodiek btw aangifte moet doen. De extra kosten daarvan bedragen ongeveer €2.000 per jaar. Voor andere landen kan het nog duurder zijn.

Juiste toepassing van btw in het buitenland

Wij krijgen veel vragen van onze klanten over de  juiste toepassing van de btw regels. Gezien de strenge regels voor de btw, is het belangrijk dat deze vanaf het begin correct worden toegepast. Daardoor voorkomen onze klanten (hoge) boetes en besparen direct geld.

Ook rust bij belastingcontrole?

Wij helpen al jaren mkb-bedrijven (zzp / VOF / BV / klein MKB) met het optimaal en correct toepassen van alle belastingregels. Daardoor worden zij niet verrast door hoge naheffingsaanslagen met terugwerkende kracht over de laatste 5 jaar.

Wil jij ook zekerheid en rust? Bel ons of mail ons! Wij helpen je dan niet alleen met besparen op belastingen, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Francisco
Door

Francisco

op 06 Mar 2017

Het lijkt me simpeler om een nederlandse uitgeverij te zoeken.

Joseph
Door

Joseph

op 29 Mar 2021

Beste Rien, een zeer interessant artikel. Ik heb echter een vraag over de volgende zinsnede: 'De Duitse leverancier doet echter een levering in Duitsland mits de uitgever een Duits btw nummer heeft en direct of indirect is betrokken bij de verzending. Nederlandse btw is niet aan de orde. De uitgever behoort een factuur te ontvangen die is belast met Duitse btw die niet kan worden verlegd naar NL.' Is hier geen sprake van een dienst (namelijk het drukken van boeken) in plaats van een levering, waardoor de Duitse leverancier de btw wel moet verleggen naar de NL uitgever (de inkoop van de dienst is dus belast in NL)? En wat als de NL uitgever niet over een Duits btw nummer beschikt (omdat dit als voorwaarde wordt genoemd)? Ik verneem graag van je. Groet, Joseph

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 30 Mar 2021

Beste Joseph, De uiteindelijke klant ontvangt een gedrukt boek, dat is een product (geen dienst), De NL uitgever ontvangt dat boek of: -in DE als hij zelf betrokken is bij de verzending en daarna is sprake van een afstandsverkoop vanuit DE, of -de DE drukker verzorgt volledig de verzending en de NL drukker wordt eigenaar in (bijvoorbeeld) FR. De btw wordt dan verlegd naar FR en de uitgever verkoopt met FR btw. En je hebt gelijk, een DE btw nummer is geen voorwaarde, maar handig om de btw terug te krijgen. Dit is een ingewikkeld geval met veel aspecten. Je zou de contracten moeten bekijken en het is verder van belang of de afnemer zakelijk of particulier is.

Etienne
Door

Etienne

op 25 Jul 2022

Beste Rien, Interessant artikel. In hoeverre kun je de Unieregeling hiervoor toepassen? Als de levering in Duitsland begint en eindigt, dan kan dat volgens mij niet. Of begint de levering eigenlijk in NL? Bedankt, Etienne

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 25 Jul 2022

Beste Etienne, De Unieregeling is toepasbaar behalve bij een levering aan een Duitse klant. De levering begint in Duitsland.

Reactie plaatsen