Spaargeld op de balans of op privé spaarrekening
10 september 2014 

Spaargeld op de balans of op privé spaarrekening

Moet je spaargeld op de balans of op een privé spaarrekening zetten? En wat is fiscaal toegestaan? Als je als ondernemer zoveel winst maakt dat je structureel geld overhoud, open je daarvoor dan een zakelijke of een privé spaarrekening?

Bij boekhoudbedrijf voor MKB ben je met dit soort vragen aan het juiste adres. Onze klanten krijgen hoge kwaliteit en kunnen altijd bij ons terecht met vragen. Wij zoeken voor onze klanten uit wat de voordeligste oplossing is.

Daarnaast voorzien we hen middels ons blog van achtergrond informatie, waar ook jij nu van mee profiteert. Doe er je voordeel mee! Wil je meer voordeel? Bel ons of mail ons en wij bespreken de mogelijkheden met je.

De hoofdregel

Een spaarrekening mag van de Belastingdienst op de balans staan, als daar zakelijke overwegingen voor zijn. Zo niet, dan is sprake van ‘duurzaam overtollige liquiditeiten’. Deze horen niet op de balans, maar in box 3.

Deze hoofdregel is wat summier en daarom werken we die hieronder verder uit.

Spaargeld op de balans belast in box 3?

Spaargeld op de balans is niet belast in box 3 als voldaan wordt aan de volgende 2 voorwaarden:

  • Het spaargeld op de balans moet een zakelijke oorsprong hebben (door het maken van omzet en winst). Dus een bedrag dat vanaf de privérekening op de zakelijke rekening is gestort kan discussie oproepen tenzij je voldoende aannemelijk kunt maken dat deze actie een zakelijk doel had, bijvoorbeeld een investering betalen, zakelijke schulden af te lossen, etc.
  • Het zakelijke karakter van de bankrekening moet blijken uit het gebruik (en niet in de eerste plaats uit de tenaamstelling). Dit betekent dat een grotendeels zakelijk gebruikte privé rekening tot het ondernemingsvermogen mag worden gerekend. Andersom zal een formeel zakelijke rekening waar vooral privé mutaties plaatsvinden als privé worden aangemerkt. Het opnemen van een rekening op de balans helpt om het zakelijke gebruik aan te tonen

Voor de liefhebber de tekst uit Wet IB 2001, Artikel 2.14.2: Voor zover vermogensbestanddelen inkomen, al dan niet vrijgesteld, uit werk en woning of uit aanmerkelijk belang genereren, worden zij niet in aanmerking genomen voor de bepaling van het belastbare inkomen uit sparen en beleggen.

Spaargeld op de balans is meestal voordelig

Waarom zou je je spaargeld op de balans moeten laten staan? Omdat het bij de huidige lage spaarrentes voordelig is.

Als ondernemer betaal je maximaal 52% inkomstenbelasting over je winst. Van die winst is 14% vrijgesteld (MKB vrijstelling). Je betaald effectief dus maximaal 44,7% belasting.

De rente van je zakelijke spaarrekening stellen we op 2%. Over je spaargeld op de balans betaal je dan 44,7 x 2 =0,9% belasting. En val je in het 42% tarief dan betaal je slechts 0,7% belasting over je spaarsaldo. Dat is aanmerkelijk lager dan de 1,2% in box 3.

Tenslotte, Je hebt in box 3 een vrijstelling van ruim €21.000 (of €42.000 samen met je fiscale partner).  Als je die nog niet benut, zou je snel een privé spaarrekening moeten openen.

Spaargeld op de balans verhoogt je ondernemingsvermogen

Een andere reden is dat spaargeld op de balans je ondernemingsvermogen verhoogt. En een hoog ondernemingsvermogen is gunstig als je gebruik maakt van de fiscale oudedagsreserve. Want die wordt begrensd door het ondernemingsvermogen.

Bespaar mogelijkheden

Het op de juiste manier omgaan met je spaargeld zorgt direct voor belastingvoordeel. En dit is nog maar één voorbeeld dat er voor zorgt dat jouw bedrijf kan besparen op belastingen.

Op onze website vind je tal van mogelijke aftrekposten die, mits goed verwerkt in je administratie, je aanzienlijke voordelen kunnen opleveren.

Ook besparen op je belastingen?

Wij helpen al jaren mkb-bedrijven met het besparen van belastingen. Wij kennen alle aftrekposten en passen die voor onze klanten toe. Wij helpen je niet alleen besparen op belastingen, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

Wil je meer weten over onze diensten, laat dan je gegevens achter en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Henny Veerman
Door

Henny Veerman

op 22 Dec 2016

Als ik inderdaad veel geld op de zakelijke rekening laat staan ivm bovengenoemd belastingvoordeel, heeft dit dan nog consequenties voor het verzamelinkomen dat ik moet opvoeren voor de berekening van de studiefinanciering van mijn 2 studerende kinderen?

Ilja
Door

Ilja

op 30 Jan 2017

interessante vraag, helaas nog niet beantwoord. Beste Liesbeth, als het niet mogelijk is vragen te stellen, kan je deze optie beter uitschakelen, in vervolg op Henny heb ik er namelijk ook nog 1: kan het geld op de zakelijke spaarrekening die ik gebruik om tzt de FOR schuld op te vangen tot het ondernemingsvermogen worden gerekend? In afwachting van je react, mvrgr Ilja

Reactie plaatsen