Ben je ondernemer? Controleer dat met deze 16 vragen
07 augustus 2017 

Ben je ondernemer? Controleer dat met deze 16 vragen

Ben je ondernemer of niet?  Voor elke ZZP-er is dat een belangrijke vraag. En het antwoord op die vraag heeft grote financiële gevolgen.

Ben je ondernemer dan heb je recht op allerlei voordelige fiscale regelingen. De meest interessante zijn de zelfstandigenaftrek (ruim €7000) en de MKB vrijstelling van 14% van de winst uit je onderneming.

Als de Belastingdienst van oordeel is dat je geen ondernemer bent, dan ben je resultaatgenieter. Je hebt dan geen recht op ondernemersaftrek. Dat kost je dat al snel een aftrekpost van €10.000 per jaar. En als dat met terugwerkende kracht over een aantal jaren wordt toegepast, krijg je te maken met grote naheffingen.

Wanneer ben je ondernemer volgens de wet?

In de wet Inkomstenbelasting 2001 staat de volgende definitie van een ondernemer:

de belastingplichtige voor rekening van wie een onderneming wordt gedreven en die rechtstreeks wordt verbonden voor verbintenissen betreffende die onderneming.”

Populair gezegd ben je ondernemer als je een onderneming drijft en daarmee verplichtingen en risico’s aangaat.

De algemene definitie van onderneming is:

  • een duurzame organisatie
  • van kapitaal en arbeid
  • gericht om deel te nemen aan het economisch verkeer
  • met het oogmerk winst te behalen (en objectief te verwachten is).

Feitelijk ondernemerschap

De wettelijke definities geven slechts een vaag beeld van het ondernemerschap. Dit beeld kan verder ingekleurd worden met behulp van het volgende rijtje kenmerken:

  • zelfstandigheid
  • omvang van de activiteiten
  • risico’s op debiteuren, voorraden en bedrijfsmiddelen
  • continuïteit
  • winstdoel
  • ruime kring van afnemers
  • vervangbaarheid

Het is niet nodig om aan alle kenmerken te voldoen om als ondernemer te worden aangemerkt. Maar het is zeker nodig om in zekere mate aan een aantal kenmerken te voldoen, afhankelijk van je bedrijfstak of beroep.

Als je geen ondernemer bent, dan wordt je meestal beschouwd als resultaatgenieter. In sommige gevallen kun je activiteiten zelfs als hobby beschouwen.

Het onderscheid tussen een resultaatgenieter en een kleine ondernemer is soms flinterdun. Om te ondersteunen in de besluitvorming, heeft de belastingdienst op haar site een tool om een ondernemerscheck uit te voeren

Ben je ondernemer volgens de ondernemerscheck

De vragen van de ondernemerscheck geven  nadere invulling aan de hiervoor genoemde kenmerken van ondernemerschap. Om te bepalen of er volgens de Belastingdienst sprake is van ondernemerschap zijn de antwoorden op de volgende 16 vragen van belang:

Zit er continuïteit in je bedrijf?

  1. werk je alleen voor vrienden en kennissen of voor particulieren en bedrijven?
  2. besteed je geld en/of tijd aan het vinden van nieuwe klanten?
  3. heb je voldoende geld om je bedrijf enige tijd draaiende te houden?

Loop je risico?

  1. ben je aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf
  2. loop je het risico dat je klanten niet betalen?
  3. als je je werk niet goed doet, ligt het financiële risico dan bij jou?
  4. investeer je in bedrijfsmiddelen?

Is je bedrijfsomvang voldoende groot?

  1. heb je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar?
  2. werk je minder dan 70% van de gewerkte uren bij dezelfde opdrachtgever?
  3. maak je structureel winst?

Werk je zelfstandig?

  1. is je belangrijkste opdrachtgever een ander dan je laatste werkgever
  2. bepaal je altijd/meestal zelf hoe je jouw werk uitvoert?
  3. bepaal je zelf je tarief?
  4. werk je met eigen apparatuur of gereedschap?
  5. kun je zelf bepalen of je een vervanger stuurt?
  6. stuur je jouw factuur rechtstreeks naar je opdrachtgever?

Voordelige ondernemersregelingen

Als je bovenstaande 16 vragen in voldoende mate met JA kunt beantwoorden, ben je ondernemer volgens de Belastingdienst. Je hebt dan recht op fiscaal voordelige regelingen als zelfstandigenaftrekaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling en nog veel meer, mits je voldoet aan het urencriterium (Dat urencriterium is niet nodig voor de MKB-vrijstelling).

Als je bovenstaande vragen in onvoldoende mate met JA kunt beantwoorden, heb je waarschijnlijk geen recht op de voordelige ondernemerskortingen. Als je die toch benut hebt, loop je na  belastingcontrole de kans dat je die voordelen moet terug betalen! 

Ondernemerschap en DBA

Ondernemerschap en DBA (DBA=Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, dat is de opvolger van de VAR) zijn twee verschillende zaken.

De modelovereenkomst DBA bepaalt of de relatie met je opdrachtgever een opdracht of een dienstbetrekking is. Het zegt niets over de vraag of je zelfstandig ondernemer bent.

Ook het omgekeerde geldt. Als jouw relatie met één opdrachtgever beoordeeld wordt als een dienstbetrekking, betekent dat nog niet dat je geen ondernemer bent voor de rest van je werkzaamheden.

Doe de ondernemerscheck

Zoals gezegd kun je op de site van de belastingdienst een check uitvoeren om vast te stellen of jij waarschijnlijk als ondernemer wordt aangemerkt. Doe de check!

En heb je al de vragen doorlopen en ben je ondernemer volgens de eindconclusie? Print dan de vragen en antwoorden met de conclusie als pdf  en bewaar dat. Je kunt daar rechten aan ontlenen bij een belastingcontrole.

En wat nu indien het antwoord negatief is? Je bent waarschijnlijk geen ondernemer volgens de eindconclusie. De tool geeft aan welke punten je zou moeten verbeteren. Bekijk of jij jouw onvoldoende punten kunt verbeteren. Vaak kan dat tamelijk eenvoudig. Mail ons of bel ons daarover.

Meer interessante belasting tips?

Ben je ondernemer? Op onze website vind je tal van belasting tips voor ondernemers die, mits ze goed verwerkt worden in je administratie, je aanzienlijke belastingbesparingen kunnen opleveren.

Ook besparen op belastingen?

Wij helpen al jarenlang  mkb-bedrijven (zzp / VOF / BV / klein MKB) met het besparen van belastingen. Vaak is het te realiseren belastingvoordeel hoger dan onze scherpe maandkosten. Wij helpen dan niet alleen besparen op belastingen, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over onze dienstverlening, vul dan nu je gegevens in en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Marie
Door

Marie

op 14 Aug 2018

Bedankt voor de handige tips. Fijn dat alles nu even goed op een rijtje staat. Ik wist namelijk niet aan welke eisen je allemaal moest voldoen om een ondernemer te zijn. Ook was ik niet geheel op de hoogte van de verschillende regelingen die voordelig kunnen zijn voor ondernemers!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 14 Aug 2018

Beste Marie, Leuk om te horen dat je dit artikel nuttig vond.

Marlies
Door

Marlies

op 04 Oct 2019

Ik heb de vragen doorlopen en komt erop neer dat ik ondernemer ben. Verhelderend artikel, ik wou dat er ook dit soort informatiestukken te vinden zijn op de website van De Belastingdienst.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Oct 2019

Beste Marlies, bedankt voor de positieve reactie.

Reactie plaatsen