Eenmanszaak voor startende ondernemer; fiscaal voordelig

De eenmanszaak is de goedkoopste en eenvoudigste rechtsvorm voor een onderneming. De oprichting is eenvoudig en snel. Je kunt gebruik maken van veel fiscale voordelen. Afhankelijk van de privé omstandigheden, is de eenmanszaak tot een winst van globaal €150.000 voordeliger dan een bv. Bij een bv is echter de aansprakelijkheid van de ondernemer veel beter geregeld.

Eenmanszaak oprichten

Het oprichten van een eenmanszaak is erg eenvoudig. Je bedenkt een handelsnaam en schrijf je in bij de KvK en die melden je aan bij de eenmanszaak voor startende ondernemerBelastingdienst. Na ongeveer 2 weken krijg je een btw nummer. Dat is belangrijk, want dat nummer heb je nodig als je facturen wil versturen. Je hebt geen mede eigenaars dus je hoeft geen afspraken over samenwerking te maken zoals bij een Vof. De keerzijde is dat je er alleen voorstaat. Dat kun je meestal prima compenseren door regelmatig enkele ervaren ondernemers uit je netwerk te raadplegen. Je kan slechts één eenmanszaak hebben. Je kan in een eenmanszaak wel verschillende handelsnamen en activiteiten onderbrengen.

Eenmanszaak en aansprakelijkheid

Je bent persoonlijk aansprakelijk voor alle transacties van je eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen privé en zakelijk vermogen. Ook niet als je zelf dat onderscheid maakt door een zakelijke rekening te openen en daarop jouw bedrijfsvermogen stort. Als jouw bedrijf failliet gaat, ga je ook persoonlijk failliet. Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan kun je jouw risico beperken. Maar let op, huwelijkse voorwaarden zijn alleen een bescherming, als je jaarlijks verrekent overeenkomstig de afgesproken huwelijkse voorwaarden. Die verrekening moet je onderbouwen en vastleggen. Als je dat niet elk jaar doet, zal een rechter die huwelijkse voorwaarden niet erkennen. Als je die verrekening goed opzet, kost je dat slechts een paar uur per jaar. Laat je bij twijfel inlichten door een notaris!

Eenmanszaak en de belastingen

Je betaalt inkomstenbelasting over je winst volgens box 1. Als de belastingdienst je aanmerkt als zelfstandig ondernemer, geef je je winst aan onder "winst uit onderneming". Je hebt dan recht op veel fiscale kortingsregelingen. Als de belastingdienst je niet ziet als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld omdat je verwachte winst te laag is, dan moet je jouw winst opgeven in de rubriek "inkomsten uit overige activiteiten".  Je hebt dan geen recht op de kortingsregelingen voor startende ondernemers. Zie in dit verband ook het artikel over bedrijf melden bij de belastingdienst. Daarin staan tips over het beantwoorden van het vragenformulier van de Belastingdienst

Eenmanszaak en personeel

Een eenmanszaak mag onbeperkt personeel in dienst hebben. De term eenmanszaak slaat uitsluitend op de rechtsvorm. Als je begint met personeel aannemen, moet je je als werkgever melden bij de Belastingdienst. Je krijgt dan een loonheffingennummer en je moet loonheffingen afdragen.  
Reactie plaatsen