Vof met eigen BV; constructie is vaak niet fiscaal proof
12 december 2016 

Vof met eigen BV; constructie is vaak niet fiscaal proof

Een vof met eigen BV oprichten, kan dat? Ja, dat kan. Jouw BV is de ene vennoot en jij als dga van die BV bent de andere vennoot. Gezien de vragen die we hierover krijgen van onze klanten, lijkt deze constructie aan populariteit te winnen.

Het idee achter de vof met eigen BV is dat er belastingvoordelen mee zijn te behalen. Maar is dat ook zo?

Belastingvoordelen van een vof met eigen BV

De verschillen tussen belastingheffing op een eenmanszaak en een BV zijn groot.

De winst van een eenmanszaak wordt belast volgens het progressieve tarief van de inkomstenbelasting in box 1. Het belastbare bedrag wordt echter sterk verlaagd door zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling.

De vennootschapsbelasting heeft een vriendelijk tarief van 20%. Daartegenover staat de gebruikelijkloonregeling.

Door in de Vof te werken kan gebruik gemaakt worden van de voordelige kortingsregelingen voor ondernemers. Daarnaast kan het hoge 52% tarief voor de inkomstenbelasting zoveel mogelijk beperkt worden door een deel van de winst naar de BV over te hevelen. En omdat je uitsluitend voor de vof werkt, krijg je niet te maken met het gebruikelijk loon.

Hoe werkt een vof met eigen BV?

Een vof met eigen BV werkt als volgt. De BV brengt goederen en geld in en de dga arbeid, kennis en mogelijk geld. Beiden krijgen eerst een rentevergoeding over hun kapitaal in de vof. De dga krijgt een beloning uit de winst voor zijn arbeid. Het overschot van de winst wordt verdeeld volgens een vooraf overeengekomen verdeelsleutel.

Bezwaren bij het oprichten van een vof met eigen BV

Een vof met eigen BV oprichten is eenvoudig. Het is echter niet eenvoudig om de vraag te beantwoorden wat die BV gaat inbrengen in de vof. Immers, bij een vof brengen de vennoten arbeid, geld en/of kennis in.

Een nieuwe BV kan hooguit geld inbrengen. Maar een BV oprichten die uitsluitend geld van de dga doorsluist naar zijn vof is een schijnconstructie. Dat is  fiscaal gezien kansloos. Dus op deze manier gaat dit niet werken.

Starten vanuit een bestaande BV

Er worden veel ondernemingen uitgeoefend via een BV die te weinig winst maken om te profiteren van de voordelen van een BV. Bovendien moet de BV aan de dga een gebruikelijk loon uitkeren waarvoor de middelen in feite onvoldoende zijn.

Zo’n dga zou liever terug gaan naar een eenmanszaak met de aantrekkelijke fiscale kortingsregels. Dit gebeurt niet omdat opheffen van de BV vaak negatieve fiscale gevolgen heeft.

De vof met eigen BV kan dan een oplossing zijn. De BV brengt de onderneming in en de dga wordt startende ondernemer in de vof. De BV hoeft het gebruikelijk loon niet langer te betalen.

Iedereen blij? Nee, de belastingdienst zal hier heel kritisch naar kijken!

Keuze vermogen of verplicht ondernemingsvermogen?

De aandelen in de BV vallen onder het privé vermogen van de dga en worden belast in box 2. De Belastingdienst heeft in dit soort situaties meerdere malen gesteld dat de aandelen in de BV behoren tot het verplicht ondernemingsvermogen van de vof.

De rechter heeft de belastingdienst op dit punt diverse malen gelijk gegeven. Dat heeft akelige gevolgen want daardoor gaan de aandelen naar box 1. De dga moet afrekenen over zijn aanmerkelijk belang en alle dividenden worden belast met de progressieve inkomstenbelasting in box 1.

Als de activa van de BV nagenoeg uitsluitend (meer dan 90%) gebruikt wordt door de vof lijkt het ons moeilijk om dit standpunt te bestrijden. Het is in ieder geval een serieus aandachtspunt in de praktijk. Om die reden raden we aan om bij een vof met eigen BV meer dan 10% van de activa van de BV te gebruiken voor andere doeleinden (belegging, lening, ….).

Doe er je voordeel mee!

Zoals je ziet loop je fiscale risico’s door zomaar te kiezen voor constructies als een vof met eigen BV. Daarom schrijven we deze tips voor onze klanten. Doe er je voordeel mee.

Wil je zeker weten of je goed zit? Overweeg dan om ons in te zetten voor je financiële en fiscale zaken. Wij zorgen dat alles in orde is en jij houdt meer tijd over voor je klanten.

Meer weten? Mail ons, bel ons of vul het contactformulier in en wij nemen snel contact met je op.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen