iPad is communicatiemiddel en geen PC

De iPad is communicatiemiddel, dat was maandag 29 september 2014 de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Daarmee kunnen werkgevers hun werknemers onder bepaalde voorwaarden hun werknemers een iPad verstrekken vrij van loonheffingen!

Eerder had de rechtbank in Haarlem bepaald dat de iPad een PC was. PC’ s  kunnen uitsluitend onder heel strenge voorwaarden belastingvrij verstrekt worden aan werknemers.

iPad is communicatiemiddel of PC

De iPad is communicatiemiddel of PC, dat was de kernvraag. Belastingtechnisch zijn de verschillen in 2014 nog erg groot. In het artikel iPad van de zaak is deze kwestie uitgebreid beschreven. In dat artikel is uitgelegd waarom bij de huidige wetgeving bijna altijd loonheffingen betaald moeten worden.

Een communicatiemiddel als een smartphone of blackberry mocht  al onbelast ter beschikking worden gesteld bij 10% zakelijk gebruik. Dat betekent in praktijk dat het voldoende is indien enig zakelijk gebruik aannemelijk gemaakt kan worden.

Voor een PC geldt de eis van 90% zakelijk gebruik of meer. Dat betekent dat die 90% heel erg goed onderbouwd moet zijn. Het is overigens niet zo duidelijk hoe je het percentage gebruik van een PC met zijn vele functies zou kunnen meten. Daarom is het aantonen van >90% zakelijk gebruik vrijwel onbegonnen werk.

Uitspraak: iPad is communicatiemiddel!

De uitspraak van het gerechtshof Amsterdam “iPad is communicatiemiddel” maakt een eind aan deze discussie. Volgens het hof beperkt het touchscreen van de iPad het gebruik van het apparaat als computer. Deze beperkingen van het touchscreen spelen nauwelijks een rol bij mobiele communicatie, e-mail of internetbezoek. Daarom de uitspraak: iPad is communicatiemiddel.

Gevolgen uitspraak zijn beperkt

Door de invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 1-1-2015 zou het belastingvrij verstrekken van een iPad vanaf dat moment mogelijk zijn. Met name door het z.g. noodzakelijkheidscriterium.

Met het noodzakelijkheidscriterium is een vergoeding of verstrekking geen belastbaar loon als deze noodzakelijk is voor het werk. Hierbij bepaald de werkgever wat noodzakelijk is.

Als de belastinginspecteur vindt dat een verstrekking een beloning is, ligt de bewijslast bij de inspecteur. Er geldt een uitzondering voor werknemers die ook bestuurder of commissaris zijn, bijvoorbeeld dga’s. In’dat geval ligt de bewijslast bij de bestuurder of commissaris.

Voorlopig wordt het noodzakelijkheidscriterium alleen geïntroduceerd voor gereedschappen en voor computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur.

Opmerking: De Hoge Raad heeft in september 2015 vastgesteld dat een iPad een computer is!