btw over webshop verkoop buitenland; voorkom boetes!

Voor btw over webshop verkoop buitenland gelden veel regels. Vroeger deden alleen grote bedrijven zaken met het buitenland. Maar tegenwoordig zijn er talloze kleine bedrijven die middels een webshop wereldwijd goederen verkopen. Verkoop jij via je webshop ook goederen in het buitenland? Dan is het dus nodig deze btw-regels te kennen. (Dit artikel is sept 2021 aangepast aan de nieuwe btw regels van 1-7-2021)

De btw-regels zijn ingewikkeld en worden zeer formeel toegepast. Dat is best lastig, want als klein bedrijf heb je geen fiscaal expert in dienst. Maar geen zorg, bij ons ben je aan het juiste adres voor het uitbesteden van je administratie en belastingen. Je krijgt hoge kwaliteit en en snel antwoord op je vragen.

Via ons blog voorzien we aanvullend onze klanten van handige informatie, waar ook jij nu van meeprofiteert. Doe er je voordeel mee! Wil je meer voordeel? Mail ons ons of bel ons voor een vrijblijvend gesprek.

Indeling

We gaan ervan uit dat jij de goedren vanuit een NL-locatie verstuurt. De regels voor btw over webshop verkoop buitenland splitsen we in 3 groepen:

  • verkoop aan consumenten in de EU (in dit artikel moet je EU lezen als EU exclusief NL)
  • verkopen aan ondernemers in de EU
  • verkopen buiten de EU.

We raden je aan om hetzelfde onderscheid te maken in je administratie. Administratie uitbesteden is meestal verstandig als je met btw over webshop verkoop buitenland te maken krijgt. De wetgeving over de btw is in het algemeen erg streng en de boetes zijn hoog!

Dit artikel gaat over verkoop van goederen. Als je digitale diensten verkoopt in het buitenland gelden andere regels voor de btw.

Btw over webshop verkoop buitenland: consumenten in de EU

Consumenten  (en ondernemers en organisaties die geen btw aangifte doen) uit de EU betalen het Nederlandse btw tarief. Dit geldt zolang jouw totale verkopen aan consumenten in de EU op jaarbasis onder het drempelbedrag (2021: €10.000) blijven.

Lever je meer dan het drempelbedrag aan consumenten in de EU? Dan moet je voor het resterende deel van het jaar direct het btw tarief  van dat land hanteren. Jouw bedrijf kan zich dan in dat land te registreren om daar BTW aangifte te kunnen doen. Het veel betere alternatief is de "One Stop Shop" aangifte (hierna OSS).

Jouw webshop kan via de NL-Belastingdienst OSS aanvragen. Vervolgens kun je via de OSS kwartaalaangifte alle in andere EU-landen verschuldigde btw aangeven en afdragen. De NL-Belastingdienst zorgt ervoor dat de btw wordt uitbetaald aan die andere EU-landen.

Opmerking: Voor leveringen aan NL-consumenten verandert er niets. Hiervoor geldt de Nederlandse btw die in de reguliere Nederlandse btw-aangifte moet worden aangegeven.

Btw over webshop verkoop buitenland: ondernemers in de EU

Lever je aan ondernemers in een ander EU-land dan brengt je 0% btw in rekening ( intracommunautaire levering ICL). Er gelden strenge voorwaarden!

Je kunt alleen goederen met 0% btw aan landen binnen de EU leveren wanneer zowel jijzelf als de ontvanger van de goederen een btw-identificatienummer hebben. Je moet dus allebei btw-plichtig zijn. Beide btw-nummers moeten op de factuur worden vermeld.

Ga na voordat je goederen aan iemand binnen de EU levert of het btw-nummer klopt. Het btw nummer kun je controleren met een Europees systeem (VIES). Zoek op "btw nummer EU controleren" en archiveer een schermafdruk. De afnemer berekent de btw en betaalt deze in eigen land.

Ook moet je in je administratie kunnen bewijzen dat de goederen daadwerkelijk zijn verstuurd naar buitenland. Alleen een factuur en betaalbewijs zijn niet voldoende. Je toont aan dat de goederen naar een ander EU-land zijn vervoerd met bijvoorbeeld de volgende documenten (voor zover van toepassing):

  • de polis van een vervoersverzekering
  • een kopie van de vrachtbrief
  • een vervoersverklaring.

Btw over webshop verkoop buitenland: buiten de EU

Bij levering van goederen aan landen buiten de EU is het btw tarief 0%. Het maakt dan niet uit of je levert aan een particulier of aan een ondernemer.

Je moet wel aantonen dat jouw product de EU heeft verlaten. Dit is een eis die zwaar weegt.

Bewaar daarom de volgende documenten (voor zover van toepassing):

  • alle douanedocumenten die u van de douane ontvangt op de plaats waar de goederen de EU verlaten
  • kopie van de vrachtbrief
  • factuur van de vervoerder
  • invoerbewijs van het land van bestemming
  • correspondentie met uw buitenlandse klant
  • bewijs van de transportverzekering
  • eventueel een kopiefactuur die voor export is getekend door de Douane
  • eventueel andere documenten die op de uitvoer betrekking hebben.

Als er ook maar enige onzekerheid is over het feit dat de goederen de EU hebben verlaten, kun je beter de Nederlandse btw rekenen.

Komt je afnemer het product ophalen? Dan mag je alleen 0% btw berekenen als je kan aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. Laat hem een verklaring tekenen en vraag copieën van de  douanedocumenten en eigenlijk alle papieren die nodig zijn om de goederen te verzenden.

Btw over webshop verkoop buitenland: buitenlandse regelgeving

Als je bovenstaande regels toepast, voldoet jouw aangifte btw aan de Nederlandse wetgeving voor btw over webshop verkoop buitenland. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet ook nog voldoen aan wetten van het land van je afnemer.

De meeste goederen zijn belast in het land van de afnemer. Je moet je daarom melden bij de fiscus in elk niet-EU-land waar je verkoop. In de USA misschien zelfs per staat. Pas als je van die overheden wel of geen vrijstelling BTW (of soortgelijke regeling) krijgt, weet je zeker waar je aan toe bent.

Het lijkt me overbodig om te zeggen dat de meeste webshops dit niet doen. Ik ga niet beweren dat je geen risico’s loopt met welke buitenlandse fiscale overheidsinstelling dan ook. Ik verwacht echter niet dat de jacht op kleine buitenlandse ondernemers een topprioriteit is in landen buiten de EU. Dat wordt anders, zodra je omzet werkelijk substantieel wordt.

Voorkom boetes

Je ziet er komt heel wat kijken als je wil voldoen aan alle BTW regels. En dat is wel belangrijk want de boetes zijn hoog.

Wil je zeker weten dat alles goed zit, kijk dan of het een goed idee is om ons in te zetten voor je administratie en belastingaangiften. Wij zorgen ervoor dat alles in orde is en jij kunt je concentreren op de groei van je onderneming. En dat tegen scherpe tarieven!

Meer handige informatie? Kijk wat onze website te bieden heeft.

Vraag of opmerking? Wij horen graag van je!