Dividend uitkeren aan de dga; 5 valkuilen

Dividend uitkeren of loon uitbetalen: als dga kun je hoofdzakelijk op deze twee manieren geld uit je bv halen. Waar ligt het juiste evenwicht? Dividend uitkeren is vaak fiscaal aantrekkelijker dan loon uitbetalen maar je moet aan veel voorwaarden voldoen.

Over loon moet je tot 52% inkomstenbelasting betalen terwijl je over dividend 40% belasting moet betalen. Immers, het tarief voor de vennootschapsbelasting is 20% voor winsten tot €200.000 en de dividendbelasting is 25%.

Als je een winst van €100.000 geheel als dividend uitkeren wil, betaal je eerst €20.000 vennootschapsbelasting en over de resterende €80.000 nog eens 25% of €20.000 dividendbelasting. Netto krijg je dan €60.000.

Veel gemaakte fouten

Hoe bepaal je de juiste verhouding dividend en loon? Ik belicht hieronder de meest gemaakte fouten bij dividend uitkeren. Het is belangrijk dat je die fouten niet maakt om onaangename verrassingen te voorkomen.

Als je de administratie van je BV uitbesteedt aan Boekhoudbedrijf voor MKB zorgen wij ervoor het uitkeren van dividend vlekkeloos verloopt. We hebben daar veel ervaring mee want we hebben veel BV’s in ons klantenbestaand.

Via onze blog voorzien we onze klanten van handige informatie, waar jij nu mooi van mee profiteert. Doe er je voordeel mee! Wil je hier meer over weten? We bespreken dat graag met je.

Valkuil 1: dividend uitkeren bij een te laag loon

Om te voorkomen dat dga’s hoofdzakelijk geld uit hun bv halen door middel van dividend uitkeren, heeft de wetgever de gebruikelijkloonregeling ingevoerd. Daarmee worden dga’s gedwongen om zichzelf een bepaald loon toe te kennen voor hun werkzaamheden voor de bv.

Naast loon betalen is dividend uitkeren uiteraard nog steeds mogelijk mits er voldoende reserves zijn in de bv.

Valkuil 2: geen formeel besluit AvA over dividend uitkeren

Volgens de huidige (nieuwe) wetgeving is de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) bevoegd om de bestemming van de winst te bepalen. Deze winst moet eerst worden vastgesteld in de jaarrekening.

Na vaststelling van de jaarrekening, kan de winst worden uitgekeerd aan de aandeelhouders (dividend uitkeren) of worden gereserveerd. Hiervoor is een formeel besluit van de AvA nodig.

Valkuil 3: onvoldoende eigen vermogen

Dividend uitkeren mag alleen als het eigen vermogen van de bv na uitkering groter is dan de reserves die volgens de wet of de statuten moeten worden aangehouden.

De meest voorkomende wettelijke reserve is de herwaarderingsreserve. Als er sprake is van een herwaarderingsreserve mag het eigen vermogen na dividend uitkeren niet kleiner zijn dan die wettelijke reserve.

Deze toets wordt ook wel de ‘beperkte balanstest’ genoemd.

Valkuil 4: onterechte goedkeuring door het bestuur

Uitkering van dividend moet door het bestuur worden goedgekeurd. Het bestuur mag de uitkering weigeren indien het weet of had kunnen weten dat de vennootschap na de uitkering problemen krijgt met betalen van haar opeisbare schulden.

Bij de beoordeling moet het bestuur alle omstandigheden meewegen. Bijvoorbeeld, een verwacht verlies van een belangrijke afzetmark in de nabije toekomst of indicaties dat debiteuren niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Het moment van daadwerkelijk dividend uitkeren is bepalend. Op dat moment moet het bestuur de meest recente omstandigheden meenemen in de beoordeling.

Als het bestuur onterecht goedkeuring verleent, kunnen de bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane tekorten. Deze toets wordt ook wel uitkeringstoets (continuïteit) genoemd.

Valkuil 5: te lage pensioenreserve

Ook een pensioen in eigen beheer vraagt aandacht. Door de huidige lage rente is de fiscale pensioenreserve veel lager dan een reserve die een verzekeringsmaatschappij aanhoudt. Als door dividend uitkeren de reserves onvoldoende zijn om aan de pensioenverplichtingen te voldoen, kan de fiscus de uitkering aanmerken als afkoop van pensioen. Daarop staan zware fiscale sancties tot wel 72% belasting over de pensioenreserve!

Als de bestuurder ook aandeelhouder is

Elke uitkering van dividend moet door het bestuur worden goedgekeurd. Als een bestuurder ook aandeelhouder is, is er sprake van een zogenaamd ‘tegenstrijdig belang’.

In onze doelgroep komt vaak voor dat er maar één of twee bestuurders zijn en dat alle bestuurders aandelen hebben. En meestal is er ook geen raad van commissarissen. In dat geval besluiten de aandeelhouders of de goedkeuring wordt verleend.

Ook voor een enig aandeelhouder/bestuurder is het belangrijk te voldoen aan de wettelijke eisen voor dividend uitkeren. Het besluit moet op de juiste manier worden genomen en het is verstandig om dat goed vast te leggen inclusief de informatie die de basis was van de beoordeling. Anders is er een risico dat het besluit tot uitkering van dividend alsnog wordt teruggedraaid bij een faillissement.

Dividendbelasting inhouden

De vennootschap waarvan jij het dividend ontvangt, moet over de uitkering dividendbelasting inhouden. Deze ingehouden dividendbelasting kun je verrekenen met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. In jouw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kan je aangeven hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel Nederlandse dividendbelasting hierop is ingehouden.

Als je overgaat tot dividend uitkeren

Gaat jouw vennootschap dividend uitkeren aan jou als dga? Dan moet de vennootschap 15% (2015) dividendbelasting inhouden over het dividend. De vennootschap moet aangifte doen en betalen binnen één maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.

Doet de vennootschap niet op tijd aangifte of betaalt ze de dividendbelasting niet op tijd? Dan kan ze een naheffingsaanslag met een boete krijgen.

Meer tips over belastingen

Zoals je ziet maak je gemakkelijk fouten bij dividend uitkeren. Wil je zeker weten dat alles goed zit, bekijk dan eens of het een goed idee is om je boekhouding aan ons uit te besteden. Wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt.

Meer handige informatie? Kijk wat onze website te bieden heeft. Vragen of opmerkingen? We horen graag van je!