Zakelijke rekening openen maakt je boekhouder blij

Ga je direct een zakelijke rekening openen na aanmelding bij de KvK of stel je dat uit vanwege de kosten? Zodra je start als ondernemer ga je inkopen doen en moet je facturen gaan betalen. Je gaat ook zelf facturen versturen en klanten gaan geld naar je betaalrekening overmaken. Je krijgt dan zakelijk betalingsverkeer. Ga je daarvoor een zakelijke rekening openen of laat je dat betalingsverkeer via jouw privé betaalrekening lopen? zakelijke rekening openenEen zakelijke rekening openen, is wettelijk niet verplicht voor een eenmanszaak of een Vof. Wel voor een BV. Overigens, als je een Vof hebt, dan wordt het al erg ingewikkeld om samen met jouw vennoot elk gebruik te maken van de eigen privé rekening. De vraag speelt in feite alleen voor de eenmanszaak. Vrijwel alle banken stellen dat je een privé rekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Als je dat negeert, kan de bank je privé betaalrekening opzeggen! Een zakelijke rekening openen brengt (bescheiden) kosten met zich mee. Dat is een het enige nadeel. Verder zijn er alleen maar voordelen.

Voordelen van een zakelijke rekening openen

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je een zakelijke rekening gaan openen. Hiervoor moet je bij je bank langs gaan. Diverse banken hebben een speciaal starterspakket met het 1e jaar een flinke korting op het tarief. Een zakelijke rekening openen, vraagt een doorlooptijd van minder dan 2 dagen. Een zakelijke rekening openen heeft als voordeel dat je je zakelijke administratie kan scheiden van je privé-administratie. De meeste boekhoudpakketten hebben de mogelijkheid om de informatie over de rekeningtransacties automatisch in te lezen via upload of een interface. Als zakelijke en privé transacties over dezelfde rekening lopen, dan is dat niet mogelijk. De kosten die je bespaart door geen zakelijke betaalrekening te nemen, leiden dan tot extra kosten voor je boekhouder. Een zakelijke rekening geeft een meer professionele uitstraling. Gebruik van je privé rekening geeft jouw klanten toch de indruk dat je de onderneming er maar een beetje bij doet! En de afschrijvingen van jouw bedrijf komen onder jouw privé naam op het dagafschrift van je klant. Dat is niet erg duidelijk.

Inzichtelijker administratie

Een zakelijke rekening kost niet zoveel, tenzij je heel veel transacties per maand hebt. Zoals al opgemerkt hanteren veel banken een starterstarief voor het 1e jaar. De kosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten. Tegenover deze bescheiden kosten staat het grote voordeel dat zakelijk en privé goed gescheiden is. Administratie voeren is voor veel startende ondernemers toch al geen hobby. Daarom alleen al is een zakelijke rekening openen voor elke starter een goed idee.

Toch een privé betaalrekening?

Ben jij een startende ondernemer in deeltijd? Heb je naast je normale dienstverband een webwinkel met maar enkele transacties per week? In dat geval zal je bank er geen bezwaar tegen hebben als die transacties via je privé rekening lopen. Neem dan contact op met je bank.
Reactie plaatsen