PayPal; betalen met alleen een e-mailadres

PayPal is een online betaalsysteem. Dit systeem wordt  gebruikt voor online en mobiele betalingen tussen personen onderling en tussen personen en webwinkels.

Paypal voor de koper

Als koper moet je je aanmelden bij PayPal.nl. Je krijgt dan per e-mail een bevestiging van je account. Hierna koppel je dit account aan je bankrekening of creditcard. PayPal maakt nu 2 bedragen van een paar eurocent over op je gekoppelde bankrekening, hierbij vermelden ze een PayPalcijfercode waarmee je je account definitief kunt maken. Je kunt dit account zien als een extra bankrekening die je hebt naast je gewone bankrekening. Je krijgt geen bankrekeningnummer maar dit account wordt gekoppeld aan je e-mail adres. PayPal heeft geen fysieke kantoren of pinautomaten. Je gebruikt dit account alleen voor online betalingen. Als je een betaling doet met je account, gebruik je de PayPal knop op de site van de verkoper. Hiermee kom je op een beveiligde pagina en log je in met je e-mail adres en je wachtwoord. Je bevestigd de betaling na controle van het bedrag en PayPal schrijft dit bedrag van jouw regulier bankrekening af. Zij zorgen dat de betaling bij de ontvanger terecht komt. Dit kan wel een paar dagen tot een week duren. Als je sneller betalingen wilt doen, kan je geld van je reguliere bankrekening overmaken op je PayPal account. Daar worden jouw betalingen dan van gedaan. Deze betalingen gaan dan sneller. Het voordeel voor de koper is dat je nooit je persoonlijke gegevens via internet hoeft te versturen. PayPal beschermt deze gegevens.

Paypal voor de verkoper

Als online verkoper is het belangrijk om meerdere betrouwbare betaalsystemen aan te bieden. PayPal biedt een aankoopbescherming aan, waardoor je als online verkoper als betrouwbaarder gezien zal worden. Als verkoper meld je je op dezelfde manier aan als een koper. Vervolgens wrdt er een zakelijke account aangemaakt. Je maakt op je website een PayPalknop aan volgens de instructies van PayPal en je kunt beginnen met betalingen. Met PayPal kies je ook voor gemak. Je klanten hoeven geen bankrekening of creditcardnummer bij de hand te hebben of allerlei gegevens in te voeren om de betaling te kunnen doen. Met alleen een e-mailadres en een wachtwoord kan de betaling gedaan worden. Alle bank- of creditcardgegevens van de koper zijn al bekend bij PayPal. Zodra een klant een betaling heeft gedaan, krijg je een e-mail met de bevestiging van de betaling. Je kan zelf bepalen wanneer je deze betalingen overboekt naar je reguliere bankrekening of dat je dit geld laat staan op je account en hier zelf weer betalingen mee doet.

Kosten

PayPal is voor de koper altijd gratis, mits het geen vreemde valuta betreft. Van de verkoper wordt afhankelijk van de hoeveelheid verkooptransacties een vergoeding gevraagd.  Deze ligt tussen de 1,5% en de 3,4% van het verkoopbedrag plus € 0.35 per transactie.

Hoe verwerk je PayPal betalingen in je boekhouding

Via je account kan je inloggen op de website van PayPal. Hier kan je een export bestand ophalen met al je ontvangen en uitgaande betalingen. Hierin staan alle bruto bedragen en de transactiekosten apart vermeld. Door je account als bankrekening in de boekhouding op te nemen en de posten naar aanleiding van het transactie overzicht te boeken, blijft je boekhouding op orde. Met de huidige stand van de automatisering kun je een paypal bestand meestal in eenmaal inlezen in je administratie. Ook als je geld van PayPal account naar je reguliere bankrekening boekt, blijft dit op deze manier helder in je boekhouding.
Reactie plaatsen