iDeal voor vertrouwd en veilig online betalen

Steeds meer mensen kopen en verkopen via het internet. Om de betaling van deze producten en diensten gemakkelijker te maken hebben een aantal banken  iDEAL ontwikkeld.

Wat is iDEAL?

iDealiDEAL is een Nederlandse betaalmethode waarmee je veilig en snel kunt betalen op internet. Als je iDEAL aanbiedt als betaalmethode op je website is dit rechtstreeks gekoppeld aan je bank. Hierdoor kunnen al je klanten die bankieren bij een bank die is aangesloten bij iDEAL direct jouw producten en diensten betalen. In ieder geval de volgende banken werken hiermee: ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en Van Lanschot Bankiers

Hoe werkt iDeal?

  • Als een klant iets in jouw webshop wil kopen en de producten in de winkelwagen gedaan heeft, kiest je klant iDEAL als betaalmethode. Hiervoor kan je een speciale knop op je website plaatsen.
  • Je klant kiest zijn eigen bank uit een lijst met aangesloten banken en komt terecht in het internetbankieren van zijn eigen bank. Hier volgt hij de instructies.
  • Als je klant zijn betaling heeft goedgekeurd krijg jij een seintje dat de betaling met succes is afgerond.
  • Deze betalingen kunnen door je klant niet gestorneerd worden.

Gebruik

Als je iDEAL wilt gebruiken op jouw website moet je een contract afsluiten met je eigen bank of een Payment Service Provider (tussenpartij). De kosten en de keuze in abonnement verschillen nogal per bank of provider. Je betaalt afhankelijk van het soort abonnement een bedrag per transactie en/of een maandbedrag. Er zijn verschillende toepassingen voor diverse soorten websites met de daarbij behorende software beschikbaar zoals bijvoorbeeld Wordpress, Magento en Joomla. De keuze in toepassing is afhankelijk van de complexiteit en de software van jouw website. De nieuwste versie van iDEAL is ook geschikt voor betalingen vanuit andere Eurolanden. Het gebruik van iDEAL levert veel gemak. Het is gratis voor jouw klanten die bankieren bij een van de bovengenoemde banken. Jouw klanten kunnen hier 24/7 gebruik van maken.

Boekhouding en iDeal

Al je iDEAL betalingen komen als verzamelpost op je bankafschrift te staan. Via een optie bij je bank kan je een lijst met alle afzonderlijke betalingen met je eigen ordernummers downloaden waardoor je ze weer makkelijk in je administratie kunt boeken. Let op, ook als er d.m.v. iDEAL betaald wordt, ben je wettelijk verplicht een factuur op te maken en te versturen.    
Reactie plaatsen