Incasso; goedkoop en gemakkelijk

Bij een automatische incasso geef je toestemming aan een bedrijf of stichting om eenmalig of periodiek een bepaald bedrag van je bankrekening af te schrijven. De term automatisch slaat op het feit dat de degene die de machtiging voor de incasso geeft hierna zelf niets meer hoeft te doen. De machtiging kan alleen schriftelijk gegeven worden. En je kan een afgegeven machtiging op elk moment weer intrekken zonder opgaaf van redenen.

Gemak van een automatische incasso

automatische incassoEen automatische incasso kan gemakkelijk zijn voor zowel betaler als ontvanger, bijvoorbeeld bij een abonnement met periodieke betalingen. De gever van de machtiging hoeft niet meer aan de betaling te denken en de ontvanger van de machtiging heeft grote kans dat hij zijn geld op tijd binnen heeft. Mits er natuurlijk voldoende saldo op de rekening van de betaler staat. De gever van de machtiging kan het afgeschreven bedrag altijd intrekken ook wel storneren genoemd. Ook banken incasseren  bedragen, denk hierbij om debetrente (rente die betaald moet worden), kosten van je bankrekening, kosten voor je pinpas of creditcard etc. Voor zo'n incasso is geen machtiging nodig, dat staat in de algemene voorwaarden en daar teken je voor bij het openen van een betaalrekening. De verwerking van een incasso gaat helemaal digitaal. Daardoor is een incasso veel goedkoper en sneller dan een acceptgiro.

Soorten automatische incasso

Met de komst van SEPA zijn de regels voor dit betaalmiddel per 1 februari 2014 aangescherpt en zijn de regels voor in heel Europa hetzelfde. Hiermee zijn er 2 soorten Europese incasso:
  • Zakelijk Europees incasso Je debiteur krijgt dan vooraf informatie van zijn bank welke bedragen er afgeschreven gaan worden en die kan ze eventueel op voorhand tegenhouden. Er is geen mogelijkheid om achteraf terug te boeken.
  • Standaard Europees incasso Je debiteur heeft bij deze incasso het recht om binnen 56 dagen (8 weken) na de incasso het afgeschreven bedrag terug te boeken. Als een betaling wordt geweigerd door een saldotekort op je rekening dan wordt de incasso maximaal 2 keer opnieuw aangeboden: de volgende dag en eventueel de dag daarna. Bij het Nederlands incasso werd dit tot maximaal 5 dagen gedaan.
 
Reactie plaatsen