Overschrijvingen; via internet en overboekingsformulier

Als ondernemer zal je regelmatig overschrijvingen doen om je facturen te betalen. De meeste mensen doen tegenwoordig de overschrijvingen via internetbankieren. Al is het nog steeds mogelijk om via de overboekingsformulieren van je eigen bank betalingen te doen.

Hoe lang duurt het voordat overschrijvingen verwerkt zijn?

Als je geld overmaakt naar een andere bank duurt het altijd even voordat het geld daadwerkelijk op de andere rekening staat. Het zal per bank overschrijvingenverschillen, maar meestal staan gewone overboekingen na één werkdag op de andere rekening. Als je haast hebt, kan je kiezen voor een spoedoverboeking, dan wordt het geld binnen 2 uur overgemaakt. Mits dit binnen een bepaalde tijd is doorgegeven. Hier kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn. Als er geld overgemaakt wordt naar of van het buitenland duurt het wat langer. Dit verschilt per bank en per land van bestemming. Als het een Euroland betreft is dit meestal 1 werkdag en bij andere landen kan dit wat langer duren. Voor de exacte tijd kan je contact opnemen met je bank. Met de komst van SEPA (Single Euro Payments Area) veranderd het een en ander.

SEPA overschrijvingen

SEPA heeft tot doel om alle betalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen binnenlandse overschrijvingen en overschrijvingen van of naar een ander Europees land. Met de komst van SEPA zijn de IBAN nummers (International Bank Account Nummer) ingevoerd en vanaf 1 februari 2014 verplicht. Een IBAN nummer is een internationaal bankrekeningnummer. Op de website van je bank kan je lezen hoe dit bij jouw bank geregeld is. Bij verschillende banken kun je een IBAN check doen.

Overschrijvingen van zakelijk naar privé

Als startende ondernemer doe je soms overschrijvingen vanaf je zakelijke rekening naar je privé rekening als een soort salaris. Je kan ervoor kiezen om dit maandelijks op een vaste dag te doen maar je kan dit ook incidenteel doen. Let er op dat je dit op de juiste manier in je administratie opneemt. Deze overschrijvingen moet je vermelden op de post privé opname. Op deze manier weet je boekhouder hoe dit verwerkt moet worden in je administratie en in je aangifte bij de belastingdienst.
Reactie plaatsen