Domeinnaam kiezen; zo trek je meer bezoekers

Een domeinnaam kiezenis belangrijk om 2 redenen. Het verbetert je positie in google op het keyword in je domeinnaam en je krijgt meer bezoekers op je website als je domeinnaam gemakkelijk te onthouden is. Je mag elke domeinnaam kiezen die je wilt, mits deze naam vrij is. Of een domeinnaam vrij beschikbaar is, kun je controleren op de sites van providers. Je domeinnaam hoeft niet hetzelfde te zijn als je handelsnaam. In veel gevallen is het wel handig om dit te doen. Mensen die van jouw bedrijf gehoord hebben, zullen dit vaak automatisch intikken.

Een goede domeinnaam kiezen

Na het opstellen van je ondernemingsplan is een goede domeinnaam kiezen een van de eerste activiteiten. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want die domeinnaam moet:
  • de inhoud van je website beschrijven
  • gemakkelijk te onthouden zijn
  • geen verwarring over de spelling oproepen.
Vaak wil je een domeinnaam kiezen, die bestaat uit een woord of woordcombinatie. Maak de naam niet te lang. Bedenk voor jezelf eens hoe je bepaalde websites onthoudt. Als je een boek wilt bestellen, zullen de meeste van ons automatisch naar bol.com gaan. Een korte naam onthoudt makkelijk. Het beste kan je een domeinnaam kiezen die logisch gespeld is. Het lijkt creatief om een bijzondere spelling aan te houden, maar dit soort woorden worden niet spontaan ingetikt. Dat kost je dus bezoekers! Vermijd ook streepjes e.d. en moeilijke woorden. Bijvoorbeeld, wordpressspecialist met 3x s gaat vaak fout. Probeer je product of dienst in je domeinnaam op te nemen. Dat geeft betere zoekresultaten als mensen via de zoekmachine zoeken. Vooral als de woorden in jouw domeinnaam populaire zoekwoorden zijn, helpt dat bij klanten trekken.

Domeinnaam kiezen met de juiste extensie

domeinnaam kiezen registrerenJe kunt een domeinnaam kiezen in combinatie met veel extensies. De bekendste zijn .nl en .com. Als je alleen in Nederland zaken gaat doen en niet van plan bent dat in de toekomst uit te breiden,  is .nl prima. Als je internationaal wilt gaan ondernemen, kun je beter voor .com kiezen. Je kan er ook besluiten om beide namen te registreren. Daarmee voorkom je dat iemand anders jouw domeinnaam met een andere extensie gaat  gebruiken.

Beschikbaarheid van je domeinnaam

Als startende ondernemer wil je vaak een domeinnaam kiezen bestaande uit één woord dat precies weergeeft wat je gaat doen. Vandaag de dag is zo’n naam vrijwel nooit meer vrij beschikbaar. Kopen van een domeinnaam is meestal een hele investering. Maar geen nood, door een woord toe te voegen aan de domeinnaam die jij in gedachten hebt, komen veel nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Op internet zijn veel toolste vinden die je helpen bij het bedenken van toevoegingen. Kies een toevoeging die past bij jouw niche.

Conflicten met handelsnamen en merknamen

Een domeinnaam geeft op zich geen conflict met een handelsnaam of een merknaam . Bijvoorbeeld, een domeinnaam kiezen als bol.nl voor een website om boeken online te verkopen, is geen probleem. Een domeinnaam is slechts een adres. Maar als je bol.nl als handelsnaam gaat gebruiken en/of als jouw site erg veel lijkt op die van bol.com, dan gaat het fout. Heb je een site die in niets lijkt op die van de concurrent én die onder een andere naam opereert, dan zouden er geen handelsnaamrechtelijke problemen moeten kunnen ontstaan. Het gaat fout als je de domeinnaam ook gaat gebruiken als handelsnaam.
Reactie plaatsen