Handelsnaam kiezen; in 3 stappen onweerstaanbaar

Een handelsnaam gebruik je als aanduiding voor jouw onderneming. Zodra je ondernemingsplan gereed is, moet je een naam bedenken voor jouw onderneming. Als je een naam kiest en deze gebruikt als aanduiding voor jouw onderneming, dan heet dat officieel een 'handelsnaam'.Zodra je die naam actief gebruikt in je externe uitingen, heb jij al recht op die handelsnaam. Nog beter is om die handelsnaam te laten registreren bij de KvK, daarna is die  beschermd als handelsnaam.

Handelsnaam kiezen die past bij jouw bedrijf

Je wilt een passende handelsnaam voor jouw bedrijf. Een goede handelsnaam kan bijdragen aan het succes van je onderneming. Daarom is het kiezen Handelsnaam kiezen in 3 stappen.van een goede handelsnaam een belangrijke beslissing.Je wilt een naam die lekker klinkt, duidelijk weergeeft waar je voor staat en goed blijft hangen bij mensen. Een voorbeeld van een naam die aan alle eisen voldoet is Groen Links. Wat je ook mag vinden van die partij, de naam is uitstekend gekozen!Verder moet een handelsnaam voldoen aan de volgende regels:Je handelsnaam:
  • wekt geen verkeerde indruk
  • veroorzaakt geen verwarring met bestaande handelsnamen
  • is geen merknaam van anderen.
Het werkt vaak het beste indien je eerst een reeks van namen bedenkt. Op internet vind je sites die je allerlei variaties op een naam leveren. Daarna kun je strepen in die lijst totdat je de 3-5 aantrekkelijkste namen overhoudt.

Gekozen handelsnaam controleren

Het beoordelen of er mogelijk verwarring kan optreden bij het gebruik van een bepaalde handelsnaam, is lastig.De 1e controle is om je handelsnaam te checken bij de Kamer van Koophandel. Let wel op, het deponeren van een handelsnaam met gelijkenis met een bestaand bedrijf zal meestal gewoon kunnen. Dat geeft echter niet voldoende garanties.Problemen ontstaan vaak achteraf als het bedrijf vind dat jij hun naam of slogan gebruikt of dat zij vinden dat het er te veel op lijkt. Dit bedrijf kan dan naar de rechter stappen. Dit kan tot gevolg hebben dat je jouw handelsnaam moet wijzigen met alle gevolgen van dien.Een 2e controle is mogelijk door gebruik van Google. Je kan de door jouw bedachte handelsnaam en wat variaties eens intypen in Google of een andere zoekmachine. Je zult in de zoekresultaten dan waarschijnlijk bedrijven met vergelijkbare namen vinden.Als echter de activiteiten van die bedrijven compleet verschillend zijn of in een andere regio werken, hoeft het geen probleem te zijn. Maar wellicht komt er in de toekomst overlap van activiteiten of van regio. Daarom is het in geval van twijfel aan te bevelen om verder te zoeken naar een alternatieve handelsnaam.

Handelsnaam toekomstgericht

Veel eenmanszaken of ZZP´ers kiezen ervoor hun voor- of achternaam in hun handelsnaam te gebruiken. Natuurlijk kan dit met inachtneming van de regels zoals hierboven beschreven, maar bedenk wel dat als je in de toekomst uitbreid en er meerdere eigenaars komen, dat deze naam dan wellicht niet meer passend is.Het is daarnaast raadzaam een naam te kiezen die ook nog past als je uitbreidt naar andere producten, dienstverlening en regio’s.Tenslotte, waarschijnlijk ga je ook een website (laten) bouwen. Je hebt dan een domeinnaam nodig. Het is handig als die hetzelfde is als je handelsnaam.
Reactie plaatsen