Heb jij al een voorziening garantieverplichtingen?
22 april 2014 

Heb jij al een voorziening garantieverplichtingen?

Een voorziening garantieverplichtingen? Waarom? Stel dat jij als ondernemer een onafwendbaar risico signaleert, dat in de toekomst tot kosten zal leiden. Denk hierbij aan de kosten door een constructiefout bij een verbouwing of een mogelijke claim voor een advies dat achteraf gezien niet helemaal juist was.

Het is dan toegestaan om nu al fiscaal vriendelijk geld apart te zetten om die toekomstige kosten te betalen. Dat geld komt in mindering op je winst. De hoogte van het bedrag is in sterke mate afhankelijk van jouw inschatting. Dit noem je een voorziening.

Je kunt hierbij een optimistische kijk hebben of een pessimistische. Beide zijn aanvaardbaar want jij bent een zelfstandig ondernemer, maar je moet het kunnen onderbouwen. Voorzieningen leiden tot uitstel van belasting betaling en meer liquide middelen. De belastingdienst kijkt daarom kritisch naar voorzieningen.

De kosten en de risico’s moet je scherp kunnen omschrijven en de meest waarschijnlijke omvang moet je kunnen berekenen. Gebeurtenissen waarvan de impact niet is te berekenen, kun je uiteraard niet opnemen in je boekhouding.

Een voorbeeld voor een min of meer permanente voorziening is een voorziening garantieverplichtingen. In het volgende filmpje kun je daar meer over horen.

 

 

 

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen