Uitstel van belastingaangifte; ken je de nadelen?
30 maart 2015 

Uitstel van belastingaangifte; ken je de nadelen?

Uitstel van belastingaangifte aanvragen doe je wanneer het niet lukt om op tijd je belastingaangifte in te dienen.

Je kunt zelf bij de Belastingdienst uitstel aanvragen, je krijgt dan zonder opgaaf van redenen 5 maanden uitstel. Wanneer je uitstel van belastingaangifte laat regelen door ons als geregistreerde fiscale dienstverlener, krijg je langer uitstel. Bijvoorbeeld, voor de aangifte over 2014 krijg je uitstel tot 1 mei 2016.

Aan uitstel van belastingaangifte kleven echter ook nadelen!

De regels voor uitstel van belastingaangifte

Je kunt uitstel van belastingaangifte aanvragen voor de inkomstenbelasting en de Vennootschapsbelasting. Je moet uitstel aanvragen ruim voor de aangiftedatum die is vermeld in de uitnodiging van de belastingdienst. Je krijgt binnen 3 weken een schriftelijk antwoord.

Voor de inkomstenbelasting kun je uitstel regelen via de belastingtelefoon, digitaal met DigiD of door een brief. Zonder opgaaf van redenen krijg je uitstel tot 1 september.

Uitstel van belastingaangifte voor de vennootschapsbelasting kun je aanvragen met een formulier of via het beveiligde gedeelte van de site van de belastingdienst. Standaard krijg je 5 maanden uitstel, dus tot 1 november.

Wil je langer uitstel dan 5 maanden? Dan moet je dat met een brief doen en goed uitleggen waarom.

Uitstel van belastingaangifte geweigerd

Vanaf aangiftejaar 2013 zijn de regels aangescherpt. De Belastingdienst kan uitstel weigeren. De Belastingdienst verleent geen uitstel als je de afgelopen 3 jaar al 2 maal te laat aangifte deed. Tenzij de aangifte over het laatste jaar wel op tijd was.

Als je alle jaren uitstel aangevraagd hebt en binnen de verleende uitsteltermijn aangifte deed, gelden die aangiften als op tijd.

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel van belastingaangifte geeft je uiteraard meer tijd voor aangifte doen. Er zijn echter ook nadelen!

De renteregeling is ongunstiger

Twee situaties, je moet belasting betalen of je krijgt belasting terug.

  1. Uitstel van belastingaangifte en op de aanslag moet je betalen. Je moet dan ook belastingrente betalen. Die rente loopt vanaf 1 juli tot 6 weken na de datum van de aanslag. Als de Belastingdienst traag is met het opleggen van de aanslag, betaal je rente tot 19 weken na de datum waarop je de aangifte indient.
  2. Uitstel van belastingaangifte en op de aanslag krijg je belasting terug. Je krijgt geen rente vergoed vanaf 1 juli omdat de vertraging te wijten is aan jouw uitstel. Je ontvangt alleen rente als de Belastingdienst meer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag. Dit wordt gerekend vanaf de datum waarop je de aangifte hebt ingediend.

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het uitstel. Ook als je geen gebruik maakt van de termijn van uitstel! Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd.

Beter uitstel dan te laat inleveren

Aan uitstel kleven nadelen. Maar aan te laat inleveren kleven nog meer nadelen!

Als je een belasting aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge belastingaanslag. En mogelijk verspeel je het recht op uitstel van belastingaangifte in een volgend jaar.

De fiscus stuurt echter eerst nog 2 brieven. Je krijgt eerst een herinnering. Als je dan nog geen aangifte doet, krijgt je een aanmaning.

In de aanmaning staat een nieuwe termijn waarbinnen je de aangifte moet insturen. Als je jouw aangifte na die termijn inlevert, krijg je een verzuimboete omdat je niet op tijd aangifte hebt gedaan. De 1e en de 2e keer bedraagt die voor de inkomstenbelasting €334, maar bij herhaling loopt die op tot bijna €5.000. Voor de vennootschapsbelasting is de boete al direct bijna €2.500!

Vrijblijvend adviesgesprek

Als jij je administratie en belastingen aan ons uitbesteedt, zorgen wij ervoor dat je aangiften altijd op tijd zijn ingediend. We dienen niet alleen je belastingaangiften in, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belasting gebied.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en onze scherpe tarieven? Bel ons, mail ons. Of laat je gegevens achter en wij nemen snel contact met je op.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen