Belastingmiddeling; geld verdienen in 5 minuten!
08 september 2015 

Belastingmiddeling; geld verdienen in 5 minuten!

Belastingmiddeling kan je veel geld opleveren! Ben jij de afgelopen 7-8 jaar gestart met werken of gestopt met werken? Of heb je als freelancer of ondernemer door slechte jaren of een grote investering een laag inkomen gehad? Had je onbetaald verlof, kreeg je een gouden handdruk of ging je minder werken?

Bereken dan hoeveel belastingmiddeling jou gaat opleveren. Of vraag ons dat voor jou te doen.

Wat is belastingmiddeling?

Belastingmiddeling is een officiële regeling om geld terug te krijgen van de inkomstenbelasting in box 1. Je past het toe als je in een periode van 3 opeenvolgende jaren een wisselend inkomen hebt gehad.

Het is één van de meest vergeten mogelijkheden om belasting terug te vragen. Het voordeel van belastingmiddeling bedraagt in onze praktijk meestal tussen de €500 en €1.000 per aanvraag met  uitschieters naar duizenden euro’s!

Hoe werkt belastingmiddeling?

Bij een sterk wisselend inkomen, kan er een situatie ontstaan waarbij je meer belasting betaalt over een periode van 3 jaar dan het geval zou zijn als er een meer gelijkmatige verdeling van hetzelfde inkomen zou zijn geweest.

Je kunt dan de Belastingdienst achteraf vragen om jouw belastingaanslag te baseren op jouw gemiddelde inkomen over die 3 jaar. Dat wordt belastingmiddeling of middelen inkomen genoemd.

Een aanvraag voor belastingmiddeling kan je uitsluitend achteraf indienen wanneer de belastingaanslagen over 3 aaneengesloten jaren definitief zijn. Die periode van 3 jaar wordt het middelingstijdvak genoemd. Het voordeel van middeling is gebaseerd op de progressie in de belastingtarieven.

Je krijgt geld terug voor zover het verschil tussen de werkelijke betaalde belasting en de herrekende belasting meer is dan €545. Die €545 is het drempelbedrag, daaronder krijg je niets terug.

Belastingmiddeling over welke middelingstijdvakken?

Je kan belasting terugvragen over meerdere middelingstijdvakken. Een jaar mag echter slechts in één middelingstijdvak voorkomen.

De datum van elke aanslag in een tijdvak moet minstens 6 weken oud zijn. Want dan is de mogelijkheid van bezwaar verlopen en pas dan is de aanslag definitief.

Verder moet er minstens één aanslag van het tijdvak jonger zijn dan 36 maanden + 6 weken, gerekend vanaf de datum op de aanslag. Je kunt dus in het algemeen geen middeling aanvragen over belastingjaren van 8 jaar terug en ouder.

Heb je geen aanslag gehad omdat je niet hebt gewerkt, bijvoorbeeld door studie? Vul 0 in voor het inkomen van dat jaar. Hoefde je geen aangifte te doen, maar had je wel een (bij)baan? Vul voor het inkomen het totaal van “loon voor loonheffing” in van je jaaropgaaf.

Schriftelijk verzoek

Als je voldoet aan de middelingsvoorwaarden, schrijf je een brief naar jouw belastingkantoor. Je kunt je belastingkantoor vinden met behulp van het “hulpmiddel Adressen belasting- en douanekantoren” op de site van de Belastingdienst. In je brief verzoek je om belastingmiddeling toe te passen over 3 aaneengesloten hele kalenderjaren.

Je moet ook de belasting berekenen die je terug denkt te krijgen. Deze berekening stuur je mee met het schriftelijke verzoek.

Verzoek belastingmiddeling: zelf doen of uitbesteden

Een verzoek tot belastingmiddeling is niet erg ingewikkeld en je kunt dat zelf doen. Zonder de juiste hulpmiddelen is het echter wel tijdrovend. Als je dat aan ons uitbesteed, zullen wij:

  • voor elk middelingstijdvak berekenen hoeveel belastinggeld je (eventueel) terugkrijgt van de Belastingdienst, en
  • direct het automatisch ingevulde verzoek om belastingmiddeling met de bijbehorende berekening afdrukken en opsturen.
Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen