Vrijblijvend adviesgesprek
Nu aanmelden

Meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Overweeg je om je administratie uit te besteden? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij kijken dan direct mee naar de mogelijke besparingsopties!

Page content

article content

Aftrek studiekosten; belastingtips voor zzp-ers 2017-2019

Aftrek studiekosten; hoe zit dat nu? Wij krijgen vaak vragen van onze klanten over aftrek studiekosten. Dat is niet verbazingwekkend, want met name onze klanten die als zzp-er werken in bijvoorbeeld de ICT of HR besteden jaarlijks €1.000 tot wel €5.000 aan opleiding. Interessant dus om deze aftrekpost op de juiste manier te behandelen.

De aftrek van studiekosten verdwijnt in 2020. Het plan was om deze aftrekpost met ingang van 1-1-2018 te schrappen, maar dat is twee jaar uitgesteld. Als de studiekosten ondernemingskosten zijn, blijft de aftrek bestaan.

De hoofdregel

Aftrek studiekosten is een onder bepaalde voorwaarden geheel of gedeeltelijk mogelijk als bedrijfskosten of als particulier als kosten in de aangifte inkomstenbelasting. De fiscus maakt onderscheid tussen diverse categorieën: studie voor een hobby, studie voor persoonlijke ontwikkeling en studie voor je bedrijf. De laatste kan volledig of gedeeltelijk aftrekbaar zijn.

In dit artikel geven we op hoofdlijnen aan hoe je de studiekosten in de juiste categorie opneemt en ook indient bij de belastingdienst. Dit kan jaarlijks voor interessante besparingen zorgen!

Aftrek studiekosten voor een hobby

In geval van een hobby is aftrek studiekosten niet mogelijk. Wat een hobby is hangt echter af van je beroep.

Een cursus bloemschikken is meestal hobby. Heb je een bloemenwinkel dan kan dat een zakelijke opleiding zijn. Een cursus Frans voor de vakantie is hobby, maar als jij dat nodig hebt omdat je gaat exporteren naar Frankrijk, is dat zakelijk.

Aftrek studiekosten voor persoonlijke ontwikkeling

Een studie die veel verder gaat dan nodig is voor je huidige beroep is vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling. De fiscus spreekt dan van scholingskosten.

Aftrek studiekosten is mogelijk als particulier in de aangifte inkomstenbelasting. Er gelden de volgende beperkingen:

  • er geldt vanaf 2013 een drempel van €250 met een maximum van €15.000
  • de btw is niet apart terug te vorderen
  • de reis- en verblijfkosten zijn niet aftrekbaar
  • de kosten van een werkkamer zijn niet aftrekbaar.

De overige kosten zijn uitsluitend aftrekbaar als het extra kosten zijn die nodig zijn voor je studie. Zo zijn de kosten (afschrijving) van een tablet of laptop meestal niet aftrekbaar omdat anderen die geen studie volgen ook die kosten hebben. Je moet deze regels goed kennen om de juiste aftrekpost te berekenen.

Beperkte aftrek studiekosten voor jouw bedrijf

Aftrek studiekosten als bedrijfskosten is toegestaan als je een opleiding volgt voor je bedrijf, voor nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van je kennis. Verder mag je de btw terugvragen en zijn de reis- en verblijfkosten tot aftrekbaar (er geldt een maximum).

Omdat een opleiding ook privé voordelen heeft, vallen de kosten vaak onder de zogenaamde gemengde kosten. Er geldt een aftrekbeperking voor  congressen, seminars, excursies, studiereizen e.d..

Reizen om nieuwe markten te verkennen vallen niet onder het begrip studiereizen en zijn dus volledig aftrekbaar als bedrijfskosten.

Studiekosten zijn 100% bedrijfskosten

Volledige aftrek studiekosten en aftrek btw (zie uitspraak BNB 1995/154):

  • als je specifiek voor je onderneming een opleiding volgt om je kennis op peil te houden of uit te breiden, en
  • het betreft een vakcursus of bedrijfsopleiding gericht op het verwerven van een afgeronde hoeveelheid kennis of vaardigheden.

Of de cursus wordt afgesloten met een examen is niet van belang. Ook is de naamgeving (cursus, seminar, …..) niet bepalend voor de aftrek.

De aftrek van reis- en verblijfkosten blijft onderhevig aan de aftrekbeperking van 80% of een drempel van €4500 (cijfers 2017).

Bespaar mogelijkheden

Je ziet, het maakt nogal wat uit of studiekosten als 100% bedrijfskosten worden aangemerkt of als bijvoorbeeld een seminar. Als je plannen hebt voor een studie, kun je die belasting technisch het beste op korte termijn starten, want de aftrek mogelijkheden in 2019 lijken veel minder te worden. En dit is nog maar een onderdeel van de aftrekposten die ervoor zorgen dat jouw bedrijf kan besparen op belastingen.

Op onze website vind je tal van mogelijke aftrekposten die, mits goed verwerkt in je administratie, je aanzienlijke besparingen kunnen opleveren.

Ontzorgen op administratie en belastingen?

Wij helpen vele mkb-bedrijven met hun belastingaangiften. Wij kennen alle actuele aftrekposten en we passen die voor onze klanten toe.

Vaak is het te realiseren belastingvoordeel hoger dan onze scherpe tarieven. Wij helpen dan niet alleen besparen op belastingen, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

Wil je meer weten over onze dienstverlening, vul dan nu je gegevens in en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Comment Section

17 reacties op “Aftrek studiekosten; belastingtips voor zzp-ers 2017-2019


Door Beuker op 2 maart 2016

Beste Liesbeth,

In een winst-verlies rekening kunnen de studiekosten opgevoerd worden als bedrijfskosten, maar waar laat ik deze terug komen in de balans?


Door Caroline op 23 september 2016

Hoe zit het als de opleiding tot doel heeft een eigen bedrijf te starten?
Bijvoorbeeld een opleiding tot schoonheidsspecialist voor een eigen salon…


Door Mevr. Asbaa op 28 februari 2017

Graag zou ik willen onder welke categorie de Inbugering onder valt als het gaat over studiekosten.


Door Nick op 19 februari 2018

Bedankt voor dit belasting advies. Helaas zijn de regels omtrent studiekosten aftrek verandert. Hierdoor ben ik redelijk wat geld misgelopen.


Door Mariona Vilalta op 1 maart 2018

Zijn de studiekosten als je een studie volgt om een ander beroep te gaan uitoefenen? Naast mijn onderneming heb ik in 2017 de 2e graads bevoegdheid als docent gehaald aan de Universiteit. Dit heeft niets te maken met mijn onderneming…


Door Mariona Vilalta op 1 maart 2018

Excuus… Zijn de studiekosten aftrekbaar… , bedoelde ik…


Door Debbie op 11 maart 2018

Ik ben parttime zzp en geef mijn inkomsten op als overige werkzaamheden. Volg nu een opleiding voor mijn praktijk. Kan ik dit aftrekken van mijn overige inkomsten of moet ik dit prive aftrekken?


Door C op 25 april 2018

Ik heb studiekosten gemaakt voor mijn bedrijf.
Kan ik dan nu bij de omzetbelasting alleen de BTW aftrekken en dan aan het einde van het jaar bij de inkomstenbelasting het overige bedrag aftrekken als studiekosten? Dit is me niet helemaal duidelijk.


Door Rien van der Wilt op 30 april 2018

Beste C,
Ik begrijp je vraag niet helemaal. Ik heb de neiging te zeggen: Klopt. Waarom vraag je het niet aan je boekhouder?


Door Rien van der Wilt op 30 april 2018

Beste Debbie,
Is de studie vooral voor persoonlijke ontwikkeling of is die gericht op je werkzaamheden. Dat moet je zelf beoordelen, bijvoorbeeld aan de hand van dit artikel. Je hebt nooit 100% zekerheid of dit bij controle geaccepteerd wordt. Het hangt af van de feiten en omstandigheden.


Door Peter Blaauw op 22 mei 2018

Mijn werkgever heeft na mijn (vrijwilig) ontslag studiekosten ingehouden op het salaris. De curuskosten zijn verhoogd met de uren tegen mijn uurloon en btw. Is het juist dat ik over de cursuskosten en de uren ook omzetbelasting moet betalen?


Door Rien van der Wilt op 22 mei 2018

Beste Peter,
Je (oud-) werkgever heeft de kosten verrekend alsof hij jou een factuur heeft gestuurd voor gemaakte kosten. Het betreft echter een verrekening tussen een werkgever en een werknemer en dan is verrekenen van btw onjuist.


Door Mar op 13 juli 2018

De studiekosten die ik komend seizoen zal maken hebben alles te maken met mijn huidig bedrijfje (massagepraktijk zal worden uitgebreid met acupunctuur, vandaar de studie). Ik doe wel kwartaalaangifte maar hoef geen jaarrekening te laten maken. Graag wil ik weten of het voor mij voordeliger is studiekosten op te voeren bij mijn jaaraangifte of deze af te trekken van de omzet. Op de factuur zit geen BTW.


Door Bart Nagel op 2 november 2018

Beste Meneer Van Der Wilt,

Ik ben sinds kort weer begonnen met een nieuwe HBO opleiding. (2de) ICT, naast mijn fulltime baan. Ik heb speciaal voor mijn opleiding een laptop moeten aanschaffen. Deze gebruik ik uitsluitend voor mijn studie. De opleiding volgen zonder laptop is niet mogelijk. Mag ik deze in dit geval WEL aftrekken van de belasting? Tevens heb ik laatst ergens gehoord dat er in 2019 nog steeds studiekosten kunnen worden afgetrokken (wederom uitgesteld) Is dat correct?

mvg,
Bart


Door Rien van der Wilt op 2 november 2018

Beste Bart,
De huidige regeling studiekosten verandert in 2019 nog niet (opnieuw uitgesteld).
Die laptop is een lastig verhaal, Hoe maak je duidelijk dat het extra kosten zijn uitsluitend voor de studie en dan nog wel een studie ICT. Kansloos lijkt mij.


Door Cleo Wildeman op 8 november 2018

Ik ga in januari een studie doen voor mijn bedrijf. Moet ik deze kosten dan van de inkomstenbelasting aftrekken of via de BTW aftrek per kwartaal? Ik ga er van uit dat ik nog niet veel ga verdienen met mijn bedrijf het komende jaar en zal er een andere baan naast hebben om mijn vaste lasten te kunnen betalen.


Door Rien van der Wilt op 8 november 2018

Beste Cleo,
De studiekosten trek je af bij de inkomstenbelasting, of als het werkelijk een bedrijfsgerichte cursus is, kan je de kosten verwerken als bedrijfskosten.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rien van der Wilt
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is één van de oprichters van Boekhoudbedrijf voor MKB (v.o.f.), een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake in de regio Utrecht - Gouda - Rotterdam kan middels bezoek, daarbuiten via telefoon en skype. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.