Privégebruik zakelijke goederen; hoe zit dat fiscaal?

Privégebruik zakelijke goederen; hoe zit dat fiscaal?

Met privégebruik bedoelen we het gebruik van goederen van je bedrijf voor privé doelen. Bijvoorbeeld, als je voor je bedrijf  een auto of een laptop koopt, zal je die in het algemeen ook wel eens privé gebruiken.

Wat zijn de fiscale gevolgen? Hoe behandel je dat correct in je boekhouding? Onze klanten weten altijd wel dat je voor het privé rijden in een auto van de zaak een bijtelling bij je inkomen krijgt. Dat privé gebruik van een laptop of smartfoon van de zaak ook fiscale gevolgen heeft, is minder bekend.

Voor wie?

We schrijven in dit artikel over  IB-ondernemers (ZZP, eenmanszaak, Vof, ….).  Deze regels zijn niet van toepassing op privégebruik door DGA’s  (directeur-aandeelhouder van een BV).

De voordelen van privégebruik van zakelijke goederen

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een laptop en  een smartfoon. De aanschaf daarvan kost voor liefhebbers wel €2.000 tot €3.000. Als je die zakelijk kunt aanschaffen bespaar je al snel €1000 tot wel €1.500 aan inkomsten- en omzetbelasting. Dat is aantrekkelijk. Onze klanten stellen ons dan ook vaak vragen over de mogelijkheden.

Maar let op, kosten voor privégebruik mag je niet aftrekken als zakelijke kosten. Als je dat niet op de juiste manier verwerkt in je belastingaangiften, loopt je het risico van onverwachte naheffingsaanslagen van de belastingdienst.  Tot wel 5 jaar terug en met boete!

Privégebruik en de inkomstenbelasting

Alle kosten die je maakt voor je onderneming en op zakelijke overwegingen berusten zijn in principe aftrekbaar. Ook als ze het gevolg van onjuiste of onverstandige beslissingen zijn. Maar het gedeelte privégebruik mag je niet opvoeren als ondernemingskosten.

In de administratie verwerk je meestal alle kosten alsof ze zakelijk zijn. Aan het eind van het jaar maak je dan een correctie voor de mate van het privégebruik.

Voorbeelden:

  • abonnement en aanschaf mobiele telefoon
  • laptop van de zaak
  • aangifte IB als onderdeel van de kosten van je boekhouder
  • auto van de zaak.

De mate van privégebruik moet je meestal schatten. In geval van een auto van de zaak geldt een forfaitaire regeling.

De kosten voor privégebruik kun je opnemen in je boekhouding. Het is echter vaak overzichtelijker om dat niet te doen en het bedrag voor privégebruik  alleen te verwerken in de aangifte IB. Wij vertellen je hier graag meer over.

Privégebruik en de omzetbelasting (btw)

De btw is alleen aftrekbaar van goederen voor zakelijk gebruik mits je met btw belaste producten/diensten levert.

Privégebruik wordt fiscaal beschouwd als een fictieve dienst van de ondernemer aan zichzelf als privépersoon. Daarover is de ondernemer omzetbelasting verschuldigd.

De af te dragen btw is meestal 21% over het bedrag voor privégebruik. Maar er zijn veel afwijkende regels. Wij kennen al die regels en wij passen die voor onze klanten toe.

Forfaitaire regels voor btw correctie

Er bestaan veel afwijkende regelingen voor btw over privé voordelen. De meest bekende is ook voor de btw misschien wel de regeling voor de auto van de zaak.

Dat is een zeer gedetailleerde regeling om de verschuldigde btw over het privégebruik te bepalen. Die aldus berekende  btw over privé gebruik van de auto van de zaak, hoeft niet op privé geboekt worden. Reden is dat de bijtelling voor de inkomstenbelasting voor privé ook een forfaitaire regeling is. De btw wordt daarom geboekt als autokosten en dat levert een bescheiden voordeel op in de inkomstenbelasting.

Veel ondernemers hebben ook te maken met relatiegeschenken en voorzieningen voor personeel. Hiervoor bestaan eveneens speciale regels. Zorg ervoor dat je al die regels correct toepast, want de btw wetgeving is streng en wordt formeel toegepast.

Schatten van verhouding zakelijk en privé

Je zult het privégebruik zo goed mogelijk moeten schatten en aannemelijk moeten maken. Je mag zelf weten hoe je dat doet. Als je schatting redelijk is, zal de fiscus niet moeilijk doen.

Houd er wel rekening mee dat de fiscus veel ervaring heeft en bij veel ondernemers over de vloer komt. Zij weten daarom veel beter dan jij hoeveel het privé gebruik gemiddeld bedraagt!

Voorkom belastingboetes

Op onze website vind je uitleg over tal van belastingregelingen. Als je die goed toepast, voorkom je boetes en onverwachte naheffingsaanslagen.

Wij helpen al jaren mkb-bedrijven (zzp, eenmanszaak, freelancer, VOF, BV) met hun administratie en belastingaangiften. Wij kennen de regelingen en passen die voor onze klanten toe. Daarmee ontzorgen wij hen volledig.

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over onze dienstverlening, vul dan nu je gegevens in en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen