Btw over autokosten; welk deel mag je terugvragen?
12 december 2014 

Btw over autokosten; welk deel mag je terugvragen?

Welke btw over autokosten mag je aftrekken? Dat hangt ervan af, heb je een zakelijke auto of eigen auto?

De keuze voor een zakelijke auto of eigen auto moet je maken bij de start van je onderneming en bij de aanschaf van een andere auto. De keuze ligt vast totdat je de auto weer vervangt.

Die keuze moet je maken voor zowel de omzetbelasting als de inkomstenbelasting. Onafhankelijk van elkaar!

Btw over autokosten: zakelijke auto of eigen auto?

Gebruikt je een eigen auto ook voor zakelijke doeleinden? Dan kunt je de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Voor zover de auto wordt gebruikt voor privédoeleinden is geen aftrek mogelijk. Hierbij geldt woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik.

Of gebruikt je je zakelijke auto voor privé doeleinden? Je mag dan de betaalde btw over autokosten (onderhoud en gebruik, en ook aanschaf) terugvragen voor zover de auto zakelijk  is gebruikt voor met btw belaste omzet.

Btw over autokosten: wel of geen rittenregistratie?

De btw over autokosten moet je splitsen in zakelijk en privé gebruik. Voor het splitsen van de btw over autokosten maakt het uit of je een rittenregistratie bijhoudt. Als je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt, splits je de btw op basis van de kilometers.

Heb je geen sluitende kilometeradministratie? Dan moet je splitsen op basis van een door de wetgever bepaald percentage over de aanschafprijs (inclusief bpm en btw). De 2e manier is de eenvoudigste, de 1e is meestal voordeliger.

Btw over autokosten berekenen a.d.h.v. een voorbeeld

Als voorbeeld nemen we een auto met de volgende gegevens:

  • Aanschaf €20.000 + €6.000 bpm + €4.000 btw, totaal €30.000.
  • Aantal kilometers per jaar 30.000 km waarvan 10.000 privé.
  • De brandstofkosten bedragen €4200 + €882 btw
  • De kosten voor onderhoud zijn €500 + €105 btw.

Correctie voor privé gebruik van de zakelijke auto

Je houdt een sluitende kilometeradministratie bij. Uit deze administratie blijkt dat je 30.000 kilometer per jaar rijdt waarvan 10.000 kilometer privé.

Je hebt alle btw over autokosten afgetrokken. Je moet voor  privégebruik op jouw btw-aangifte over het laatste tijdvak 21% btw betalen over: 10.000/30.000 x (€ 4.000 (dit is 1/5 van € 20.000) + € 4.200 + € 500). De btw over het privégebruik bedraagt dus € 609.

Als je in de auto blijft rijden, gaat de berekening 5 jaar lang op dezelfde manier. In elk van die jaren moet je 1/5 deel van de aanschafprijs (excl. btw en bpm) meenemen in de berekening. Daarna niet meer.

Hebt je geen kilometeradministratie? Dan stel je de btw die je moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Voor het privégebruik moet je dan 2,7% x €30.000 = € 810 btw betalen.

Correctie voor zakelijk gebruik van de eigen auto

Een sluitende kilometeradministratie?

Je auto is privé voor de IB, maar zakelijk voor de btw. Je houdt een sluitende kilometeradministratie bij zodanig dat de verhouding zakelijk / privé ondubbelzinnig is vast te stellen.

Uit deze administratie blijkt dat je 30.000 kilometer rijdt waarvan 20.000 kilometer zakelijk. Hierbij geldt woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik. De betaalde btw voor aanschaf, gebruik en onderhoud bedraagt €800* + €882 + €105 = €1.787

Je kunt aan btw aftrekken:€1.787 x 20.000/30.000 = €1.191. De btw over privégebruik is €987 + €800 – €1.191 = €596.

*) €800 is 1/5 van de btw over de aanschafprijs

Geen kilometeradministratie?

Dan mag je eveneens alle btw aftrekken. Vervolgens moet je aan het einde van het jaar de afgetrokken btw corrigeren voor privégebruik. Dit doe je door 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) aan te geven als verschuldigde btw.

Voor het privégebruik moet je dan 2,7% x € 30.000 = € 810 btw betalen.

Let op: Als de te betalen btw over autokosten hoger is dan de afgetrokken btw, moet je toch het volle bedrag betalen! En verbind geen conclusies aan de uitkomsten, maar beschouw bovenstaande als een illustratie van de systematiek.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Renate
Door

Renate

op 21 Mar 2018

Geachte heer van der Wit, Mijn vraag is of de btwbijtelling van 2.7% van de cataloguswaarde vanwege het prive gebruik van een zakelijke auto aftrekbaar is als zakelijke kosten. Waar boek ik deze anders? Dank en met vr groet

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 Mar 2018

Beste Renate, Ja, die btw kun je boeken als zakelijke autokosten.

Andrew
Door

Andrew

op 04 Apr 2018

Kun je een negatieve BTW post krijgen tgv van de forfaitaire BTW. Als de werkelijke BTW in bijvoorbeeld jaar 3 van de auto (geen aanschaf immers) op € 500,- ligt en de forfaitaire bijtelling is 2,7% van 25.000 (catalogus waarde) € 675,- . Krijg je dan te maken met een privé gebruik BTW van € 675,- of maximaal de werkelijke aftrek € 500,-?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Apr 2018

Beste Andrew, in jouw voorbeeld moet je 675 btw afdragen.

Deveron
Door

Deveron

op 21 Jan 2019

Beste Rien, Concludeer ik juist dat in het geval van een zakelijke auto (zonder sluitende km-registratie), de jaarlijkse BTW correctie hoger kan uitvallen dan de BTW-aftrek die gedurende het jaar opgebouwd is? Zou een max t/m de opgebouwde BTW-aftrek niet logischer zijn? bedankt voor uw tijd alvast! Deveron

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 Jan 2019

Hallo Deveron, Ja, dat kan. Dat is de wet.

jack
Door

jack

op 27 Jan 2019

Hoe zit het met de btw prive gebruik voor youngtimers ?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 28 Jan 2019

Beste Jack, Voor youngtimers gelden de normale btw regels.

Pieter
Door

Pieter

op 02 Nov 2019

Beste Rien, Ik (zzp) wil mijn prive auto alleen maar voor zakelijke doeleinden gebruiken. Als ik een sluitend rittenregistratie heb, mag ik dan alle auto kosten in zijn geheel aftrekken? Bijvoorbeeld: onderhoud was 800 euro incl. btw, zou ik dat gehele bedrag mogen aftrekken of alleen de btw? Bedankt! Mvg, Pieter

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 02 Nov 2019

Beste Pieter, Voor een privé auto mag je €0,19 per kilometer aftrekken. Er zijn geen andere mogelijkheden. Je kunt jouw auto wel als zakelijk aanmerken voor de IB en/of de btw. Dat kan uitsluitend op moment dat je de auto koopt of bij de start van je bedrijf (praktisch kan dat totdat je de 1e aangifte IB indient na aanschaf auto of na start bedrijf).

Reactie plaatsen