Autokosten bijtelling; zo haal je er voordeel uit

Autokosten bijtelling; zo haal je er voordeel uit

De autokosten bijtelling voor een ondernemer is een belasting op het privégebruik van je zakelijke auto. Alle kosten van jouw zakelijke auto mag je aftrekken van de winst. Als je jouw zakelijke auto ook privé gebruikt, moet je voor dat privégebruik corrigeren.

Je corrigeert door een bedrag (de autokosten bijtelling) op te tellen bij de winst uit jouw onderneming. Hierdoor wordt je winst hoger en moet jij meer inkomstenbelasting betalen.

Het bedrag van de autokosten bijtelling

Het bedrag van de autokosten bijtelling hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en van het moment waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen. In het algemeen geldt dat je 22 of 25% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm van de auto moet verrekenen. Dit wordt de forfaitaire bijtellingsregeling genoemd.

Daarnaast is het mogelijk dat een korting geldt op het basistarief. Deze korting geldt enkel voor zuinige auto’s. In het verleden werden verschillende categorieën onderscheiden. In 2017 zijn er nog maar 2 categorieën: zero-emissie auto’s en de rest.

De uitstootgrenzen worden jaarlijks vastgesteld. In 2016 is de bijtelling van veel auto’s behoorlijk omhoog gaan! Wil je de (voorlopig) vastgestelde percentages weten voor de komende jaren? Kijk dan in het overzicht per jaar op de site van de belastingdienst.

De autokosten bijtelling is maximaal het bedrag dat je aan autokosten (inclusief afschrijving) van de winst aftrekt.

Alle kosten privé gebruik aftrekbaar.

De regeling autokosten bijtelling is weinig populair bij ondernemers. Er zijn echter ook voordelen. Je mag namelijk alle privé kosten van je autogebruik aftrekken van de winst, ook kosten die je normaal nooit zou mogen aftrekken.

Je kunt hierbij denken aan de tol op weg naar je Franse of Spaanse vakantiebestemming en zelfs de kosten van de veerpont naar Engeland of een ander eiland kun je aanmerken als gebruikskosten van je zakelijke auto. Dat is het gevolg van de forfaitaire bijtelling voor privé gebruik.

Er is wel een beperking. Bij excessief hoge privékosten mag je niet de forfaitaire bijtelling toepassen maar moet je de werkelijke kosten bijtellen (met een correctie ingeval van een CO₂ vriendelijke auto).

Auto zakelijk huren incidenteel

ZZP-ers en andere IB-ondernemers die vanuit een grote stad opereren hebben vaak te maken met schaarse en dure parkeerplaatsen. Voor hen is het gebruik van openbaar vervoer in combinatie met incidenteel een gehuurde auto aantrekkelijk.

Hoe zit het dan met de bijtelling autokosten? Er is geen verschil met een normale zakelijke auto. Als de auto zakelijk gehuurd wordt, zijn alle kosten (huur, parkeren, brandstof, tol,…) aftrekbaar van de winst. Voor elke dag dat zo’n huurauto ter beschikking staat, moet je de bijtelling toepassen. Als je vaak verschillende auto’s huurt, is dat nog een hele administratie (periode, merk en type auto, cataloguswaarde, bijtellingspercentage).

Als je geen bijtelling wil, moet je voor iedere gebruiksperiode een sluitende rittenregistratie bijhouden.

Autokosten bijtelling voor auto’s ouder dan 15 jaar

Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de autokosten bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer (dagwaarde).

Dit kan een voordelig alternatief zijn zonder veel in te leveren op comfort. Stel je koopt een auto van >15 jaar met een oorspronkelijke cataloguswaarde van €60.000. Dit soort auto’s waren 15 jaar geleden al heel comfortabel. Na 15 jaar is de marktwaarde enorm gedaald. De prijs is vaak lager dan de prijs van een nog veel oudere oldtimer in goede staat, want dit soort auto’s zijn nog geen echte klassiekers.

De marktwaarde van zo’n auto kan liggen in de buurt van €6.000. De bijtelling is dan 35% van dit bedrag: €2.100. Dat is een stuk lager dan de bijtelling van een doorsnee middenklasser die al snel een bijtelling heeft van €5.000 tot €7.000.

Tegenover deze bijtelling staat dat je alle gebruikskosten (inclusief de btw) mag aftrekken. Bij 20.000 km per jaar bijvoorbeeld al ongeveer €2.500 brandstofkosten!

Autokosten bijtelling voor bestelauto’s

De regels voor privégebruik van een auto gelden ook voor bijna alle bestelauto’s. Uitzondering hierop zijn bestelauto’s die bijna uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen.

Het gaat dan om auto’s die bijvoorbeeld alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn verwijderd. Of bijvoorbeeld auto’s die door het zakelijk gebruik voortdurend zo smerig zijn, dat privégebruik zeer onwaarschijnlijk is. In zulke gevallen verreken je het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs met de autokosten.

Gebruik je de bestelauto uitsluitend zakelijk? Dan kun je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Privégebruik is dan niet toegestaan en een rittenregistratie is niet nodig.

Niet elke auto die gebruikt wordt voor vervoer van goederen, is een bestelauto volgens de belastingregels. Op de site van de belastingdienst staat een schema waarmee je kunt vaststellen of jouw bestelauto ook volgens de belastingdienst een bestelauto is.

Wanneer is autokosten bijtelling van toepassing

De autokosten bijtelling is van toepassing als een zakelijke auto ook voor privé gebruik ter beschikking staat. Tenzij je kunt bewijzen dat je er hoogstens 500 km per jaar privé in rijdt.

Woon-werk kilometers tellen als zakelijk. Als je op weg naar huis omrijdt voor een privé boodschap, zijn de omrijkilometers privé.

De BD laat enkele auto’s door NL rijden om kentekens te fotograferen (enkele miljoenen foto’s per jaar). Daarmee wordt gecontroleerd of zakenauto’s privé worden gebruikt. Alleen als je kunt aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

Rittenregistratie

De manier waarop je bewijst dat je niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, is vrij. Zonder rittenregistratie zal je slechts bij hoge uitzondering in slagen om dat te bewijzen. Als je kunt bewijzen dat je niet meer dan 500 km privé hebt gereden, is de bijtelling autokosten nihil.

Gebruikt je een rittenregistratiesysteem met het Keurmerk ‘RitRegistratieSystemen’, dan gaat de belastingdienst er vanuit dat je rittenregistratie sluitend is. Zij kunnen nog wel controleren of een rit zakelijk of privé is.

Autokosten bijtelling voor de omzetbelasting(btw)

Dit artikel gaat over de bijtelling voor de inkomstenbelasting. Ook voor de btw geldt een soort bijtelling. Dat kun je lezen in het artikel btw over autokosten.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Amke
Door

Amke

op 27 Oct 2017

Wij gaan met de auto van de zaak op vakantie naar Noorwegen. We betalen de brandstof in het buitenland zelf. We pakken de nachtboot van Kiel naar Oslo. Welke kosten hiervan mogen wij dan opvoeren als kostenpost? Dit is toch bijna meer een korte cruise dan een veerpont? Alvast bedankt voor uw reactie.

Reactie plaatsen