Aftrekbare kosten; 13 belangrijke aftrekposten voor de zzp-er
21 september 2015 

Aftrekbare kosten; 13 belangrijke aftrekposten voor de zzp-er

Aftrekbare kosten zijn alle kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je onderneming. Die zijn aftrekbaar van de opbrengsten, dus voor inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Voor de meeste kosten is volstrekt helder dat dit bedrijfskosten zijn. Het wordt moeilijker als kosten zowel een zakelijk als privé karakter hebben: van deze zogenaamde gemengde kosten is meestal alleen het zakelijk deel aftrekbaar. Soms geldt voor dit soort kosten een forfaitaire regeling en in andere gevallen moet je het zakelijk deel beargumenteerd schatten.

Behaal het maximale belasting voordeel!

Bij de gemiddelde ondernemer vertegenwoordigen de gemengde kosten een behoorlijk groot bedrag.  Het is daarom van belang dat je deze op de juiste wijze verwerkt in je administratie en belasting aangiften. Wij krijgen hierover veel vragen van onze klanten wij zorgen ervoor dat dit voor hen perfect wordt afgehandeld.

Via deze blog voorzien we onze klanten aanvullend van handige informatie, waar ook jij nu mooi van meeprofiteert. Doe er je voordeel mee! Wil je meer voordeel? Wij bespreken de mogelijkheden graag met je.

Minder belasting door aftrekbare kosten

Het is belangrijk om te weten wat aftrekbare kosten zijn want daardoor betaal je minder belasting. Maar ook van aftrekbare kosten wordt je in alle gevallen armer. Beoordeel daarom altijd kritisch of kosten nodig zijn voor de groei van je bedrijf.

Een werkelijk voordeel van kosten is alleen mogelijk als de kosten noodzakelijk zijn èn er privé voordelen aan zitten. Voor kosten met een privé karakter is het verstandig om een deel van de kosten niet op te voeren als bedrijfskosten. Dat is nu eenmaal de realiteit. Daarnaast is de discussie met de belastinginspecteur over het percentage privé gebruik gemakkelijker dan de discussie over wel of geen privé gebruik.

Bewaar alle bonnen en zorg dat deze op naam van je bedrijf worden gezet. Omzetbelasting op zakelijke facturen is meestal volledig verrekenbaar.

Tenslotte, beoordeel of je door belastingmiddeling belastinggeld kunt terug krijgen! Dit is een vaak vergeten mogelijkheid bij een wisselend inkomen.

Aftrekbare kosten met mogelijke privé voordelen

1. Telefoon en internet

Het telefoon- en internetabonnement thuis zijn geen aftrekbare kosten. Iedereen heeft die kosten. Dus ook voor een ondernemer zijn dit geen extra kosten. De meerkosten van zakelijke telefoongesprekken thuis zijn wel aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor internet gebruik.

Voor internet komt het steeds vaker voor dat er geen onderscheid is tussen kosten voor abonnement en voor gebruik. Daarom lijkt het verdedigbaar om het percentage zakelijk gebruik vast te stellen en dat percentage toe te passen op de totale kosten voor internet.

Een 2e telefoon- of internetabonnement thuis voor zakelijk gebruik is aftrekbaar. De (zakelijke) telefoonkosten van een mobiele telefoon zijn aftrekbaar mits minstens 10% zakelijk gebruikt.

2. PC, laptop of iPad

De kosten van PC, laptop en iPad  (tablet) zijn aftrekbaar mits noodzakelijk voor het werk. Als deze niet noodzakelijk zijn, zijn de zakelijke kosten aftrekbaar bij minstens 10% zakelijk gebruik.

3. Voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars, studiereizen

Onder voedsel vallen zakenlunches, zakendiners, consumpties op een dienstreis of consumpties bij overwerk. Een broodje tussen de middag is meestal privé en niet aftrekbaar.

Denk bij genotmiddelen aan onder ander sigaretten en sigaren. Onder representatie vallen onder meer kosten voor recepties, bijeenkomsten met relaties en relatiegeschenken.

Voor deze kosten geldt dat 73,5% (2015 en 2016) of 80,0% (2017) aftrekbaar is of naar keus, het gedeelte boven €4.500.

4. Studiekosten

Onder bepaalde condities zijn studiekosten aftrekbaar als bedrijfskosten. En dat is veel voordeliger dan aftrek als particulier in je aangifte IB! Wij hebben onder onze klanten veel zzp-ers in de ICT en HR met hoge studiekosten. Wij zorgen ervoor dat zij geen belastingvoordelen mislopen.

In de toekomst zijn studiekosten niet meer aftrekbaar! De nieuwe regeling zou ingaan per 1-1-2018 maar is diverse keren uitgesteld. De laatste planning is 1-1-2022. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.

5. Literatuur

Vakliteratuur is 100% aftrekbaar; kosten voor algemene literatuur zijn geen aftrekbare kosten.

6. Kleding en persoonlijke verzorging

Niet aftrekbaar met uitzondering van werkkleding. Werkkleding is kleding die je bijna uitsluitend kunt dragen in werktijd. Is de kleding ook geschikt om buiten je onderneming te dragen? Dan moet deze voorzien zijn van een logo of andere beeldmerken van minstens 70 cm2.

7. Boetes

Verkeersboetes en administratieve boetes van de Nederlandse of en buitenlandse overheid zijn niet aftrekbaar. De administratiekosten bij boetes zijn wel aftrekbaar.

8. Aktetassen

Aktetassen en degelijke zijn aftrekbaar.

9. Kosten voor huisvesting buiten de woonplaats

Deze kosten zijn bijna altijd aftrekbaar. Je kunt hierbij denken aan hotel- of pensionkosten tijdens dienstreizen. Ook aan de huur van een appartement of stageld en afschrijving van een caravan op een camping bij tijdelijke tewerkstelling. Deze kosten zijn gedurende 2 jaar aftrekbaar (verminderd met het bedrag dat is bespaard op maaltijden thuis).

10. Auto

Voor autokosten gelden ingewikkelde regels. Een auto op de zaak levert meestal alleen voordeel bij een lage bijtelling. Voor btw over autokosten gelden speciale regels.

11. Reis- en verblijf kosten

Ook voor deze kosten gelden ingewikkelde regels. Je vindt hierover meer informatie in het artikel over reis- en verblijfskosten.

12. Werkruimte thuis

Het zakelijk gebruik van een werkruimte thuis is meestal niet aftrekbaar behalve als die werkruimte zelfstandig verhuurbaar is. Als je deze kosten wil aftrekken is het verstandig om je te laten adviseren, want de regels zijn ingewikkeld. Maar het kan erg lucratief zijn.

Wij kennen alle regels en we passen die toe voor onze klanten. We realiseren daarmee niet alleen interessante besparingen maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

13. Kosten voor de start van je bedrijf

De aanloopkosten in de 5 jaar voorafgaand aan de start van je bedrijf mag je aftrekken voor de inkomstenbelasting en de btw.

Besparen door middelen inkomen

Heb je de laatste jaren een wisselend inkomen gehad? Dan kun je waarschijnlijk belasting terug krijgen door middelen van je inkomen.

Voor de gemiddelde zzp-er is het voordeel van middelen van het inkomen meestal veel groter dan de hiervoor genoemde aftrekposten. In onze praktijk is ligt het netto voordeel van middelen tussen de €500 en €1.000. En toch wordt deze mogelijkheid vaak vergeten.

Wij kunnen indien gewenst, snel berekenen hoeveel belastinggeld jij terug kunt krijgen.

Ook besparen op belastingen?

Wij helpen al jarenlang mkb-bedrijven (zzp / VOF / BV / klein MKB) met het besparen van belastingen. Vaak is het te realiseren belastingvoordeel hoger dan onze scherpe tarieven.

Wil je meer weten over onze dienstverlening, vul dan nu je gegevens in en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Debbie
Door

Debbie

op 07 Jul 2017

Hoi Liesbeth, bedankt voor je artikel. In hoeverre zijn deze aftrekposten nog actueel voor 2017?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 11 Sep 2017

Hallo Debbie, excuus voor de late reactie. Ik heb je vraag over het hoofd gezien. Dit artikel is nog helemaal actueel.

Annemarie
Door

Annemarie

op 28 Sep 2017

Beste Liesbeth,Lees ik het goed dat ik tot 5 jaar voor de inschrijving van mijn eigen onderneming kosten voor bv aanschaf van een laptop kan opvoeren. Ik heb in maart van dit jaar een laptop gekocht. Ik gebruik m voor de administratie van mijn eigen bedrijf en voor acquisitie, maar ik gebruik bij mijn opdrachtgever ICT materiaal dat aldaar beschikbaar is. Mijn prive mobiele telefoon gebruik ik wel tijdens mijn werk op locatie. Ik hoor graag!Dank je wel alvast.Vriendelijke groet, Annemarie

m f molenaar dienstverlening
Door

m f molenaar dienstverlening

op 17 Apr 2018

Ik ben zzp koerier en heb kosten waar mijn boekhouder niets mee doet wat volgens mij niet klopt. Dit zijn benzinekosten in buitenland, ziektekosten en alle benodigde verzekeringen voor auto en vervoersverzekering, ik heb alleen kosten voor mijn bedrijf want hou dat strikt gescheiden.

Ronald
Door

Ronald

op 09 Oct 2018

ben in zomer 2018 begonnen met eenmanszaak. hoge startkosten. is het mogelijk om hiervoor vooraftrek IB te krijgen? en niet te hoeven wachten op teruggaaf zomer 2019?

Marc
Door

Marc

op 04 Jan 2019

Klopt het dat een broodje dat je tussen de middag haalt bij een supermarkt (dus geen horeca), wél afgetrokken mag worden?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Jan 2019

Ja, als het zakelijk is, mag je dat als kosten rekenen en je kunt de btw terug vragen.

Johan Van Wambeke
Door

Johan Van Wambeke

op 25 Oct 2020

Wat als ik uit huis werk? Is er dan iets van eten dat ik in kosten kan brengen, mss forfaitair?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 26 Oct 2020

Hallo Johan, Uitsluitend kosten die van belang zijn voor jouw onderneming kun je aftrekken. Consumpties thuis komen daarvoor niet in aanmerking.

Eric
Door

Eric

op 04 Mar 2019

Ik verkoop via Bol.com een aantal producten online. Mag ik de kosten die Bol.com mij daarvoor berekend en ook de verzendkosten als gemaakte kosten opvoeren voor de inkomstenbelasting?Dank voor uw reactie.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Mar 2019

Beste Eric, Ja, mits je daarvan een factuur o.i.d. hebt waarmee je de kosten kunt aantonen.

Eric
Door

Eric

op 05 Mar 2019

Goedemorgen Rien, we kwamen er hier thuis even niet goed uit omdat het niet voorkwam op belastingdienst.nl. De facturen staat uiteraard op bedrijfsnaam en nummer. Dank voor jouw info!M.vr.g.rEric

Hennie
Door

Hennie

op 26 Mar 2019

Hallo! Ik hoop dat ik hier op de goede plek ben met mijn vraag. In plaats van hotelovernachtingen verblijf ik 2 nachten per week voor zakelijke doeleinden (eenmanszaak) in onze privé caravan. In hoeverre mag ik de kosten hiervan aftrekken voor de inkomstenbelasting?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Mar 2019

Beste Hennie, De extra kosten die je maakt t.b.v. jouw bedrijf mag je als kosten in aftrek brengen. Te denken valt aan kosten voor de staanplaats (als er extra kosten zijn) en de extra kosten voor maaltijden.

Hennie
Door

Hennie

op 27 Mar 2019

Ok, dank je wel Rien! En eventuele afschrijving van de caravan, kan ik daar nog iets mee?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Mar 2019

Het lijkt mij lastig om aannemelijk te maken dat de afschrijvingskosten hoger worden door het gebruik. En ik zou geen discussie met de BD willen over bedragen die niet de moeite waard zijn. Dus nee.

Hennie
Door

Hennie

op 27 Mar 2019

Geen probleem! Was jammer geweest als het wel kon, en we zouden het niet doen ;-) Dank je wel voor je moeite!

Hennie
Door

Hennie

op 27 Mar 2019

(Terzijde, het staat hierboven in je blog wel gemeld, lees ik nu...)

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Mar 2019

Ja, ik denk er nu anders over als toen ik de blog schreef .......

Jan
Door

Jan

op 16 Apr 2019

Ik heb een bedrijf (sinds ca 20 jaar) en zit daarbij veel achter de laptop. Nu heb ik last van mijn bovenrug en ga daarvoor naar de chiropractor. Kan ik die kosten opvoeren als noodzakelijk om mijn werk te (blijven) doen? En maakt het nog uit of ik een BV heb?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 Apr 2019

Beste Jan, Nee, dat zijn privé uitgaven. Jij bent waarschijnlijk in dienst van de BV. In dat geval geldt voor fysio en/of fitness op de werkplek binnen de werkkostenregeling een nihil waardering. Maar de kosten worden dan wel flink hoger ben ik bang. Je zou ook kunnen denken aan gerichte fitness/fysio die is afgestemd op jouw werksituatie en onderdeel is van het Arbo-plan. Je kunt daar als werknemer onbelast gebruik van maken.

Eduard
Door

Eduard

op 13 May 2019

Beste Rien, Ik heb een eenmanszaak aan huis, dure apparatuur, en wil een alarmsysteem aanschaffen. Geld voor het alarmsysteem dan dezelfde regel als bij een energiecontract dat ik deze niet zakelijk kan aftrekken, omdat mijn kantoor geen eigen opgang heeft?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 May 2019

Ha Eduard, Ik denk het wel maar ik weet het niet zeker.

Karolien
Door

Karolien

op 14 May 2019

Hallo Rien, Allereerst mijn complimenten voor het up-to-date houden van deze informatie! Ook ik kom hier terecht omdat ik een vraag heb over dubbele huisvesting. Eerdaags kan ik in een gemeente buiten mijn huidige woonplaats als ZZP'er aan de slag. De reistijd is > 100 km, ik zal er dus moeten overnachten (3 tot 4 dagen per week) en wil dat via Airbnb gaan invullen. Denk je dat deze kosten ook aftrekbaar zijn tot een maximaal bedrag? Worden er niet bepaalde eisen aan de huisvesting gesteld? Ook zou voor mij leegstandbeheer een mogelijkheid kunnen zijn. Ontzettend bedankt voor je reactie!!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 15 May 2019

Hallo Karolien, De kosten van die Airbnb zijn aftrekbaar mits in redelijke verhouding tot de omzet die je daar maakt. Heeft verder geen relatie met leegstandsbeheer.

Jamel
Door

Jamel

op 22 Jul 2019

Goedemiddag Rien, ik heb een vraagje. Ik hoop dat u mij kunt adviseren. Ik ben een zzp'er en wil in aanmerking komen voor een hypotheek alleen door de kosten die ik maak, valt mijn bedrijfsresultaat lager uit, waardoor ik te weinig kan lenen. Terwijl ik altijd dacht dat het altijd goed was om veel kosten te maken met je onderneming.. Kunt u mij adviseren wat te doen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 22 Jul 2019

Beste Jamel, Op deze algemenen vraag kan ik geen antwoord geven zonder nadere gegevens. Ik nodig je graag uit om me een keer te bellen. Mijn telefoonnummer staat in de footer.

Natalie
Door

Natalie

op 29 Jul 2019

Bedankt voor deze nuttige tips over belastingaftrek. Als ZZP-er houd ik de aftrekkosten altijd bescheiden: hoe minder aftrekposten, hoe minder administratieve rompslomp, maar ik heb tamelijk weinig kosten dus ik heb makkelijk praten. Ik ga wel elke vrijdag voor de papierwinkel zitten en raadpleeg een boekhouder. Dat betaalt zichzelf terug.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Jul 2019

Hallo Nathalie, Kritisch zijn op je kosten is heel verstandig, want je van kosten wordt je niiet rijker.

Marius
Door

Marius

op 24 Oct 2019

Is er een verschil in het hebben verblijfkosten (overnachting en eten) in het buitenland tov nederland naar aftrekbaarheid. Ik ben meestal onderweg in Duitsland. Ik ben zzp'er. Bovenstaande vragen en je informatie hierboven hebben me al goed geholpen.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 25 Oct 2019

Beste Marius, In principe is er geen verschil. De btw over consumpties in de horeca mag je niet terug vragen. De btw over logies is Duitse btw en die kun je niet terug vragen via de normale NL aangifte btw.

Ania
Door

Ania

op 29 Oct 2019

Hallo ! Ik ben een startende ondernemer en ik twijfel of de kosten van mijn domein en de hosting van mij bedrijf website kan ik ook als zakelijke kosten aftreken bij de btw aangifte ?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 30 Oct 2019

Beste Ania, Kosten van domein en hosting zijn zakelijke kosten dus je kunt de btw terug vragen als er NL btw op de factuur staat. Als de facturen afkomstig zijn van buitenlandse dienstverleners is de btw naar jou verlegd (bijtellen bij vraag 4 en aftrek bij vraag 5b) of er staat buitenlandse belasting op de factuur (is niet terug te vragen via de aangifte).

Steph
Door

Steph

op 23 Jun 2020

Hallo Rien, bedankt voor deze informatie!Ik ben al een tijdje zzp'er en heb nooit mijn zakelijke kosten gedeclareerd! Ben niet echt een ster wat facturen en alles omtrent btw etc. Ik ben sinds een paar maanden echt actief en zou mijn gemaakte kosten graag declareren. Als ik bepaalde dingen opzoek raak ik meteen in de war. Kunnen de gemaakte kosten kunnen ten alle tijde gedeclareerd worden? En hoe werkt dat precies met btw? Krijg ik dan die 21% terug? Alvast bedankt mocht ik een reactie krijgen!Vriendelijke groet Steph

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 23 Jun 2020

Beste Steph, Om jouw vraag te beantwoorden, moet ik nogal wat uitleggen. Dat kan ik beter mondeling doen. Ik nodig je daarom uit om me een keer te bellen. Ik ben het beste bereikbaar tussen 9-13 en 19-21 uur.

Harrie
Door

Harrie

op 21 Feb 2021

Ik heb een zakelijke bedrijfsruimte met kantoor zonder personeel. (Eenmanszaak) Nu ontvang ik geregeld leveranciers, en klanten welke ik van een bakje koffie wil voorzien. Zelf zal ik tijdens werktijd op kantoor ook gebruikmaken van deze koffie machine. Kan ik de (volledige) aanschaf van een koffiemachine + koffie aftrekken ? Of is enkel de aanschaf van de koffiemachine en koffie voor het zakelijke deel aftrekbaar welke ik schenk aan mijn klanten / leveranciers ? Zo ja welke berekening ?Is de machine bijvoorbeeld wel 100% aftrekbaar. en de koffie deels (i.v.m. prive nuttigen tijdens werktijd) ? Of beide maar deels of niet aftrekbaar ?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 22 Feb 2021

Hallo Harrie, De kosten van de koffiemachine en de koffie mag je als zakelijke kosten in aftrek brengen. De kosten van de koffie vallen onder de gemengde kosten en zijn voor de winstbelasting voor slechts 80% aftrekbaar. De btw mag je volledig terug vragen.

Harrie
Door

Harrie

op 22 Feb 2021

Hallo Rien, Dank voor uw reactie. Ik kan dus het volledige bedrag van de machine en de koffie voor 80% aftrekken ook al gebruik ik de koffiemachine voor 75% privé? Ik hoef de machine dus niet evenredig af te trekken (75% privé, en 25% zakelijk) maar 100% volledige aftrek, en de koffie op 80%.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 22 Feb 2021

Hallo Harrie, Die koffie is een enigszins grijs gebied en bij werken vanuit huis zijn dat privé kosten. Jij werkt vanuit een apart bedrijfspand en dan heeft een koffiemachine een zakelijk karakter. Het privé deel van de koffie wordt forfaitair in aanmerking genomen door slechts 80% aftrek toe te staan.

Mieke
Door

Mieke

op 04 Mar 2021

Goedemiddag, mag ik als dropshipper de verzendkosten die de leverancier vraagt om het product naar de klant te verzenden terugvragen bij de belastingdienst?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 05 Mar 2021

Beste Mieke, Als jouw leverancier die kosten doorberekend aan jou en je hebt daarvan voldoende bewijs, mag je die verzendkosten boeken als kosten. Daardoor vermindert jouw winst en dus ook de belasting over die winst. Het is mij niet duidelijk wat je bedoeld met "terugvragen van de belastingdienst".

Kees
Door

Kees

op 01 Feb 2022

Goedendag Een vraagje, mijn vrouw begeleid iemand met PGB, ze haalt haar op en breng haar weer thuis. Ze eet mee en wij kopen materialen voor haar. Per maand ontvangt mij vrouw een bedrag. Materialen mag je denk ik in mindering brengen en ook de KM geld - vergoeding Hoe zit het met de maaltijden ? welk bedrag mag je in mindering brengen door de deelneemster ?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 02 Feb 2022

Beste Kees, Uit jouw reactie maak ik op dat jouw vrouw een bedrag ontvangt waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Ik ken geen normbedragen voor mee eten. Ik denk dat je de werkelijke kosten in aftrek kunt brengen.

Kees
Door

Kees

op 02 Feb 2022

Dag RienBedankt voor je reactie, ik dacht dit ook, (Hopelijk eet ze elke keer ongeveer het zelfde Dit scheelt rekenwerk, :-) ) IK neem gewoon een gemiddelde bedrag voor eten thee ed op. bedankt

Reactie plaatsen