Consumpties onderweg; wanneer zakelijk voor zzp-er?
18 januari 2016 

Consumpties onderweg; wanneer zakelijk voor zzp-er?

Wanneer zijn consumpties onderweg (maaltijden, koffie, ….) zakelijk voor een zzp-er? Dat is van belang voor de aftrekbaarheid. (Update 9-11-2022!)

De hoofdregel voor aftrek van kosten is erg eenvoudig: Aftrekbaar zijn alle kosten die nodig zijn voor de uitoefening van je bedrijf en op zakelijke overwegingen berusten. Dat geldt ook voor kosten die op onjuiste of onverstandige overwegingen berusten. Echter, consumpties bevatten altijd een privé element en dat maakt het ingewikkeld.

Aftrekbare kosten verlagen de winst van je bedrijf. En een lagere winst leidt tot een lagere aanslag inkomstenbelasting. Maar blijf kritisch op je uitgaven want aftrekbaar of niet, van kosten maken word je armer!

Consumpties onderweg nooit helemaal aftrekbaar

De uitgaven voor consumpties onderweg bevatten altijd een persoonlijk element. Daarnaast is er mogelijk sprake van extra uitgaven voor een zakelijk doel. Vanwege het persoonlijke element gelden altijd aftrekbeperkingen:

  • geen aftrek voor de eerste €4.400 of naar keuze
  • aftrek beperkt tot 80% (73,5% voor 2017).

De vraag is nu wanneer consumpties onderweg een zakelijk doel dienen en er sprake is van extra uitgaven ten opzichte van de normale privé uitgaven die iedereen heeft. Want alleen dan mag je de kosten gedeeltelijk aftrekken voor de inkomstenbelasting en mag je de btw misschien terugvragen.

Consumpties onderweg voor zzp-er

Van belang is de uitspraak van de Rechtbank Breda en vervolgens op 22-3-2022 van het Hof Den Haag. Deze hebben geoordeeld dat de eigen consumpties van de ondernemer geen ondernemingskosten zijn. Bij eigen consumpties gaat het over consumpties die alleen onderweg worden genuttigd.

Ook het feit dat consumpties onderweg hoger zijn dan thuis, leidt er volgens de rechter niet toe dat de kosten aftrekbaar zijn.

Dit lijkt in strijd met de regels voor werknemers. Maar dat is niet zo. Een zzp-er is geen werknemer. Een werkgever mag de kosten voor consumpties onderweg van zijn werknemers wel ten laste van de winst brengen. Reden is dat de werkgever op grond van de arbeidsovereenkomst verplicht is deze kosten te vergoeden.

Verblijf in hotel

In genoemde rechtzaak verbleef de gedaagde in een studio en een gehuurde kamer. Zowel de studio als de kamer beschikten over een bescheiden kookgelegenheid.  Het was de keus van de gedaagde om niet te koken.

Bij zakelijk verblijf in een hotel is er geen gelegenheid om zelf te koken. Het lijkt een verdedigbaar standpunt om in dat geval de extra kosten van consumpties t.o.v. thuis als ondernemingskosten te beschouwen.

Eten en drinken met relaties

Bij eten en drinken met potentiële relaties mag je het zakelijke karakter veronderstellen. Je moet het wel aantonen! Schrijf daarom de namen van de relaties en de bedrijfsnamen op de factuur of in je agenda.

De hoogte van de uitgaven speelt nauwelijks een rol. Maar als de kosten in een volstrekte wanverhouding staan tot het nut dat zij voor je bedrijf kunnen hebben, kan de inspecteur de aftrek weigeren.

De btw over eten en drinken in horeca gelegenheden mag je nooit terugvragen.

Consumpties onderweg op een dienstreis of bij "overwerk"

Voor consumpties onderweg van een werknemer op dienstreis mag het zakelijk karakter worden verondersteld. Als een werknemer door zijn werk tussen 17.00 en 20.00 uur niet thuis kan eten, is er in elk geval sprake van een maaltijd met meer dan bijkomstig zakelijke belang.

In het verleden leek het redelijk om deze regels ook toe te passen voor zzp-ers. Door de uitspraak van het Hof is dit niet meer toepasbaar. 

Conclusie

De kosten van een lunch of diner met zakenrelaties zijn voor 80% (bij BV 73.5%) aftrekbaar. Kosten van consumpties die de ondernemer zelf maakt (zonder zakenrelaties of personeel) zijn niet aftrekbaar.

Als dga ben je werknemer van je BV. In dat geval mag je de kosten voor eigen consumpties bij dienstreis of "overwerk" voor 73,5% in aftrek nemen.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Hans Kolbeek
Door

Hans Kolbeek

op 18 Jan 2016

Hoi Rien, mooie uiteenzetting! Het triggerde wat vragen bij mij. Ik vlieg 1x per jaar van Brazilië naar Nederland om 2 weken consulting werk te doen. Is mijn vlucht, eten onderweg en appartementshuur tijdens die twee weken een (gedeeltelijke) bedrijfskost?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 19 Jan 2016

Hallo Hans, Ja, dat zijn allemaal bedrijfskosten, maar ook dan geldt dat eten en drinken slechts beperkt aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Verder mag de BTW in de horeca niet teruggevraagd worden. Voor buitenlandse btw gelden andere regels. Zie ook het artikel: https://online4mkb.nl/aftrek-van-reis-en-verblijfkosten/

J. Stengewis
Door

J. Stengewis

op 07 Sep 2016

Hallo Rien, Beginnend ZZPer als straatmaker, dus elke dag ergens anders ergens op straat aan het timmeren. Om mij heen haalt iedereen zijn eten en roept " lunch is aftrekbaar". Ik kom er niet echt achter of ik mijn broodje en drinken wel of niet kan aftrekken voor de belasting. Enig idee?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 07 Sep 2016

Voor zover ik kan bekijken is er geen zakelijk belang. Daarnaast denk ik dat een straatmaker in loondienst gewoon zijn eigen lunch meeneemt van huis. Naar mijn mening is het niet aftrekbaar.

Jesper
Door

Jesper

op 19 Feb 2017

Ben ik het niet geheel mee eens, op het moment dat de stratenmaker 'onderweg is" kan hij wat mij betreft de normregeling toepassen van € 8,55 per dag... of zie jij dit anders?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 20 Feb 2017

Hallo Jesper, de normregeling geldt voor werknemers, niet voor zzp-ers. Als de stratenmaker "onderweg" is, kan hij de kosten van eten en drinken onderweg (gedeeltelijk) aftrekken. Maar de dagelijkse reis naar zijn opdrachtgever is wat anders dan onderweg zijn. Het risico op een naheffing tot 5 jaar terug bij controle lijkt mij niet denkbeeldig. Moet je dat willen?

Lars J de Groot
Door

Lars J de Groot

op 18 Oct 2016

Ik ben van plan om te investeren in fysiek zilver, de BTW op zilverbaren is voor zakelijke klanten aftrekbaar. Geldt dit ook voor zzp'ers ?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 19 Oct 2016

Beste Lars, De btw op zilver is aftrekbaar als je dat zilver gebruikt voor met btw belaste diensten. Jij koopt het voor particulier gebruik en dan mag je de btw niet terugvragen.

N. Breedveld
Door

N. Breedveld

op 13 Feb 2017

Ik ben zzp'er en zit voor het werk regelmatig in het buitenland. Ik bewaar dan mijn bonnen van mijn eten en drinken om deze als kosten te factureren bij mijn opdrachtgever. Nu zit ik de laatste tijd regelmatig in Afrika en bonnen zijn daar moeilijk te krijgen. Met mijn opdrachtgever heb ik afgesproken dat ik hem 50 euro per dag factureer als gemaakte kosten voor eten en drinken. Is er een regeling om deze kosten te boeken zonder dat er bonnen aanwezig zijn. In het verleden toen ik nog in dienstverband was bij een bedrijf was deze mogelijkheid er namelijk wel voor mijn werkgever.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 Feb 2017

Beste ..... Er is geen regeling om deze kosten te boeken zonder bonnen of facturen. Is ook niet nodig. Je kunt op jouw verkoopfacturen ook je onkosten van euro 50 per dag opnemen. Let op, je moet daarover wel je gebruikelijke btw percentage rekenen.

Jesper
Door

Jesper

op 19 Feb 2017

Geen regeling? Vergoedingen volgens het Reisbesluit Buitenland voor buitenlandse dienstreizen, die ook niet dan?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 20 Feb 2017

Ha Jesper, een zzp-er kan die regeling niet toepassen, maar moet de werkelijke kosten in aftrek nemen. Ik noem in dat kader het reisbesluit als richtlijn voor de bepaling van de hoogte van de kosten die als redelijk beschouwd kunnen worden.

Chris
Door

Chris

op 16 Jun 2017

Maar zonder bonnen zul je wel inkomsten belasting moeten betalen over deze €50 of niet?

Peter
Door

Peter

op 13 Oct 2021

Beste Rien, begrijp ik goed dat je als ZZPer een dagvergoeding voor maaltijden kunt afspreken (bij overnachting in een door opdrachtgever beschikbaar gesteld verblijf) en dat die dagvergoeding dan 100% als kosten kan worden geboekt zonder bonnetjes. Dank

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 14 Oct 2021

Beste Peter, Nee, als ZZP-er heb je bonnen nodig om kosten te kunnen aftrekken. Ik noem in het artikel de regeling om een indicatie te geven van welke kosten redelijk zijn.

margreeth
Door

margreeth

op 31 Aug 2017

vraag ivm consumpties. Is het zo dat je als je met een zaken relatie luncht en ieder de helft van de nota betaald, je deze eigen betaalde kosten als zzp niet mag opvoeren als consumptie/represtantiekosten? en als je ervoor kiest om ook voor de zakenrelatie te betalen je de nota wel volledig mag aftrekken? (tegen 80%)

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 31 Aug 2017

Hallo Margreeth, Nee hoor, het blijft een maaltijd met een zakelijk karakter en daarom zijn de kosten aftrekbaar.

Vincent
Door

Vincent

op 11 Sep 2017

Hallo, Ik ben zelfstandig consultant via een BV, en werk momenteel voor een klant in Belgie. Ik weet dat ik apartments kosten, reis kosten hier heen en terug kan declareren maar het is mij niet duidelijk wat ik kan declareren kwa eten. Nu is het zo dat ik zelf niet kook, en dus ga ik elke avond uit eten. Als mijn klant in Nederland zou zijn en ik avonds thuis zou komen zou ik deze kosten niet hoeven te maken maar terwijl ik in Belgie ben wel. Is er enig manier dat ik dit legaal via de fiscus kan laten declareren? Enig hulp zou mij veel helpen want deze kosten worden erg hoog. Bedankt!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 12 Sep 2017

Hallo Vincent, Je maakt extra kosten voor maaltijden t.o.v. thuis eten. Die kosten zijn noodzakelijk voor de uitoefening van je bedrijf. Je kunt die kosten daarom in mindering brengen op je winst. Je moet de kosten van die maaltijden wel redelijk houden. Maaltijden zitten in het fiscaal grijze gebied. Je zou daarom een discussie kunnen krijgen met de Belastingdienst. Maar het is een verdedigbaar standpunt. En je hebt altijd de mogelijkheid van bezwaar en beroep.

Andre Liefting
Door

Andre Liefting

op 09 Oct 2017

wat is gebruikelijk bij taxichauffeurs? hele dag onderweg en bij een tankstation een kop koffie, broodje en/of andere consumptie. Verplichte rusttijden die meestal bij koffietentje of tankstation worden doorgebracht...zijn die kosten aftrekbaar volgens jou Rien

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 09 Oct 2017

Beste André, Dit is een grijs gebied in de fiscale regels. Ik denk dat dagelijks een bescheiden bedrag aan consumpties (kopje koffie) verdedigbaar is. Het zelfde geldt voor een maaltijd onderweg als je op onregelmatige tijden onderweg bent. De kosten zijn nooit helemaal aftrekbaar.Omdat er altijd een privé element aan zit, mag je in 2017 voor 80% in aftrek brengen.

Andre Liefting
Door

Andre Liefting

op 12 Oct 2017

dank je voor je reactie Rien.

Mariana Sanchotene
Door

Mariana Sanchotene

op 21 Nov 2017

Beste Rien, Bedankt voor dit uitleg. Mijn vraag is, ik kan niet altijd vanuit thuis werken, ik heb een kind, die is af en toe thuis met mijn schoonmoeder, of haar vader. En ik haal ze van school, breng ik ze naar een extrales en moet ik wachten tot dit les over is. Als ik weer naar huis moeten gaan werken en weer haar ophalen, verloor ik te veel werk-tijd, dus vaak ben ik in tussen bij een café aan het werken. Dat maakt best wat kost op een jaar basis. En het is wel van het belang van mijn werk. Kan ik dit kost wel declareren? Alvast bedankt, Met vriendelijk groeten, Mariana Sanchotene

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 Nov 2017

Beste Mariana, Als je ergens een flexibele werkplek zou huren, zouden dat aftrekbare kosten zijn. In jouw geval ga je werken in een café. Dat is een min of meer vergelijkbare situatie. Dus ik denk dat aftrek van de kosten in dat café een verdedigbaar standpunt is. met vriendelijke groet, Rien van der Wilt

Huub Fris
Door

Huub Fris

op 04 Jan 2018

Beste Rien, Kunnen bonnen van de supermarkt fiscaal ook worden toegestaan als declaratie van lunchkosten, dit in plaats van een bon van een lunchroom o.i.d.?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Jan 2018

Beste Frits, De kosten zijn aftrekbaar als de lunch een zakelijk karakter heeft. Het maakt dan niet uit of het kosten van een lunchroom zijn of kosten van een supermarkt. In geval van de supermarkt kun je ook de btw terug vragen.

Steve
Door

Steve

op 11 Feb 2018

Ik vroeg mij af of iemand mij kon uitleggen waarom ambtenaren € 0,37 per kilometer mogen declareren in het kader van dienstreizen (http://wetten.overheid.nl/BWBR0005912/2015-01-01) terwijl ZZPers slechts € 0,19 per kilometer kunnen opvoeren.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 12 Feb 2018

Beste Steve, Van die €0,37 per kilometer, is het deel boven €0,19 belast. Hetzelfde geldt voor zzp-ers.

Floris
Door

Floris

op 29 Jun 2020

Betekent dit dat je als zzp-er euro 0,37 bruto per kilometer mag aftrekken ipv euro 0,19 per kilometer netto?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Jun 2020

Beste Floris, Nee, je mag max 19 cent per kilometer als kosten in aftrek brengen. De rest wordt behandeld als een privé opname.

Wytze
Door

Wytze

op 27 Mar 2018

Beste Rien, Fijn deze pagina! Ik leer er veel van. Je schrijft: "De btw over eten en drinken in horeca gelegenheden mag je nooit terugvragen." Begrijp ik dan goed dat als ik ergens een koffie "to go" koop (bijvoorbeeld op het station), de BTW wél teruggevraagd kan worden? Ik ben nogal verslaafd aan cappucino's onderweg, dus het zou voor mij best nog eens een verschil kunnen maken als ik voor bijna elke werkdag de BTW over 3,50 euro kan terugvragen.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 28 Mar 2018

Beste Wytze, De btw over consumpties is aftrekbaar als je die afhaalt of laat bezorgen. Het hangt er dus vanaf hoe jij die koffie nuttigt.

Gerrit de Postduif
Door

Gerrit de Postduif

op 06 Apr 2018

als ik overwerk en pas laat thuis eet mag ik dan toch 20 euro vergoeding declareren in de kosten als zzp-er?

Gerrit de Postduif
Door

Gerrit de Postduif

op 06 Apr 2018

als ik overwerk en pas laat thuis eet mag ik dan toch € 20 vergoeding declareren in de kosten als zzp-er?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 07 Apr 2018

Beste Gerrit, Nee, je moet kosten kunnen aantonen door een bon / factuur.

Gerrit
Door

Gerrit

op 08 Apr 2018

bedankt, geen vaste dagvergoeding dus

Arjen
Door

Arjen

op 29 Apr 2018

Beste Rien, Ik ben muzikant en zodoende een soort van zzp' er. Om mijn kennis op werkniveau te verhogen ben ik in September aan een fulltime studie begonnen. Nu vroeg ik mij af of ik de kosten voor lunch en avondeten mag aftrekken? Ik ben iedere dag van 10-22.00 op school (Abbeyroad Institute)

Rien van der Wilt
Jan
Door

Jan

op 05 May 2018

Als zzp’er ben ik werkzaam in het buitenland. Hier maak ik extra kosten wat betreft mijn maaltijden t.o.v thuis omdat ik hier verplicht ben buiten de deur (hotel/restaurant o.i.d )mijn maaltijden te nuttigen. Hoe kan en moet ik hiermee omgaan?

Jan
Door

Jan

op 09 May 2018

Jammer........geen reactie terug......😢

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 May 2018

Beste Jan, De extra kosten die je maakt voor je bedrijf mag je aftrekken, dus reiskosten, hotel en eten. Maar het moet wel redelijk zijn. De kosten van een lunch zijn geen extra kosten, dat heeft iedereen die werkt. En de kosten van de reis en het hotel moeten wel in verhouding staan tot de opbrengsten. Bijvoorbeeld, een opdracht met bescheiden opbrengst op een warm en ver eiland zijn waarschijnlijk onvoldoende reden om veel reis- en verblijfkosten als kosten op te voeren.

Luthfi
Door

Luthfi

op 14 Aug 2018

Beste Rien, Moet ik alle lunch bonnetjes van supermarkt van minder dan 10 euro bewaren? Bedankt.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 15 Aug 2018

Beste Luthfi, Kosten voor een lunch zijn in het algemeen privé uitgaven. Als een lunch een zakelijk karakter heeft, moet je de bonnetjes bewaren om recht te hebben op aftrek van kosten.

pieternel
Door

pieternel

op 29 Sep 2018

ik blijf het ingewikkeld vinden: ik werk als interimmer en ben altijd 4 dagen (nachten) in een hotel: ik weet dat ik hotel kosten kan aftrekken incl. BTW terug vragen. Maar hoe moet het met ontbijt en diner in het hotel. Kan ik dit in zijn geheel aftrekken en de BTW ook? En zou ik dan gescheiden facturen moeten vragen? Lunch koop ik in het personeel restaurant om dat ik nu een maal geen brood mee kan nemen. Is dit aftrekbaar? En de BTW? En koffie moet ik ook betalen, is dit aftrekbaar? En de BTW. Ik betaal alles met mijn zakelijke pas.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 01 Oct 2018

Beste Pieternel, Ja, zakelijk logies is volledig aftrek voor IB en BTW. Consumpties zijn noooit volledig aftrekbaar (80% voor IB en in horeca geen btw) en daarom moet je de factuur laten specificeren. Extra kosten die je maakt voor je bedrijf zijn aftrekbaar. Of daarmee de lunch en koffie aftrekbaar is, hangt af van de feiten en omstandigheden, je boekhouder kan je daar bij helpen. En je moet rekening houden met de kosten die je bespaart door elders te eten.

Nancy
Door

Nancy

op 15 Nov 2018

Hallo Rien, Ik heb ook een vraagje. Ik ben in september begonnen als ZZPer. Ik heb een studieschuld bij mijn vorige baan waar ik nu maandelijks €1.800 aan terug betaal, dit jaar dus al 4* 1.800 = €7.200. Kan ik deze kosten volledig aftrekken? Ik kom dan al boven het drempel bedrag uit. Kan ik dan de eerste €4.500 niet aftrekken?? Daarnaast heb ik tot nu toe aan bezinekosten, autoverzekeringkosten ongeveer €500. Mag ik alsnog een max van €1.500 aftrekken dit jaar, of is dit minder omdat ik in september ben begonnen? Gr. Nancy

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 Nov 2018

Beste Nancy, De studieschuld trek je af in de aangifte IB maar dat staat volledig los van je bedrijf. De autokosten zijn volledig aftrekbaar als je een zakelijke auto rijdt. Als je een privé auto rijdt, zijn de kosten niet aftrekbaar. Je mag jezelf 0,19 cent per kilometer vergoeden.

Schipper
Door

Schipper

op 10 Jan 2019

Ik ben regelmatig voor mijn werk 3 dagen aan boord van een schip als ZZP-er. Ik moet daar zelf voor mijn boodschappen (eten en drinken) zorgen. Dit haal ik in de supermarkt. Normaal gesproken als ik bij mijn gezin zou zijn, koop je geen extra pak melk, boter, fruit, eten etc. Zou ik dit voor 80% op kunnen voeren als aftrekbare zakelijke kosten en de btw hiervan aftrekken?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 10 Jan 2019

Ja, dat lijkt me een verdedigbaar standpunt.

Bert
Door

Bert

op 31 Jan 2019

Dat lijkt mij dan weer niet verdedigbaar. Thuis wordt minder ingeslagen, dus per saldo worden er geen extra kosten gemaakt.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 31 Jan 2019

Ha Bert, Bedankt voor je commentaar. Dit soort zaken blijft een grijs gebied, maar ik in dit mijn advies zijn voor mijn klanten.

Floris
Door

Floris

op 29 Jun 2020

Best Rien, Stel ik heb overwerk, kan geen diner thuis nemen, maar ik eet twee broodjes en en drankje bij een pompstation als diner totaal voor euro 10 incl btw Mag ik de complete bon opgeven als kosten inclusief de btw? Mag ik hierbij de btw apart declareren? Of geldt de 80-20% regel en de btw niet aftrekbaar?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Jun 2020

Hallo Floris, Je nuttigt de consumpties ter plaatse en er zijn voorzieningen voor. De btw kun je dan niet terug vragen. Van de totale kosten inclusief btw is 80% aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Quin
Door

Quin

op 30 Oct 2020

Beste Rien, Ik ben zzp-er(koerier) en ik bezorg pakketjes. Soms als ik aan het tanken ben, dan haal ik gelijk eten bij de pompstation. Ik ben continu aan het rijden en ik eet regelmatig onderweg in mijn vervoer, omdat ik geen tijd heb om te eten. Wat mag ik aftrekken? En wat nou als ik aan het overwerken ben en ik haal eten onderweg bij de Macdonald? bij wijze van spreken. Welke eten is aftrekbaar bij overwerk?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 02 Nov 2020

Beste Quin, Je mag de kosten van consumpties aftrekken als het aantoonbaar zakelijke koste betreft. Dat is een kwestie van redelijkheid en gezond verstand. Niet elke consumptie is zakelijk, ook niet als je koerier bent. Als je niet thuis kunt eten tussen 17-20 uur om zakelijke redenen lijkt het mij verdedigbaar dat je de kosten van een maaltijd verwerkt als zakelijke kosten. En af en toe een kopje koffie o.i.d. kan ook wel. Maar het blijft een grijs gebied.

Johan
Door

Johan

op 06 Apr 2023

Beste Rien, als ik met een zakenpartner naar de wallen ga. Kan ik dat dan ook wat terugvragen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 07 Apr 2023

Beste Johan, Aftrek van representatiekosten is een grijs gebied. Ik betwijfel of dit soort kosten als gedeeltelijk zakelijk kunnen worden beschouwd.

Reactie plaatsen