Aftrek van reis- en verblijfkosten; hoe zit dat nu?
13 februari 2014 

Aftrek van reis- en verblijfkosten; hoe zit dat nu?

Wij krijgen veel vragen van onze klanten over hoe het nu zit met de aftrek van reis- en verblijfkosten. Want bij een gemiddelde ondernemer gaat het bij reis-en verblijfkosten vaak om bedragen van circa € 1.000 tot wel € 5.000 (of meer) per jaar. Interessant dus om deze aftrekpost op de juiste manier mee te nemen.

Behaal het maximale belastingvoordeel!

Reis- en verblijfskosten zijn helaas slechts beperkt aftrekbaar. Zodra je de aftrek van reis- en verblijfkosten op de juiste manier verwerkt in je administratie en opgeeft aan de belasting, kan dit er voor zorgen dat je in ieder geval het maximaal toegestane belastingvoordeel krijgt.

In dit artikel geven we in hoofdlijnen aan hoe je de aftrek van reis- en verblijfkosten in je administratie juist opneemt en ook op de juiste manier kan indienen bij de belastingdienst.

1. De hoofdregel

‘Alle kosten die nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming zijn aftrekbaar’.

Aftrekbare kosten verlagen je winst uit onderneming. Een lagere winst betekent minder inkomstenbelasting betalen. Je moet die kosten wel kunnen aantonen. Het is daarom nodig om facturen en bonnetjes van kosten goed te bewaren en ze volledig in de winstberekening en aangifte inkomstenbelasting te verwerken.

Voorbeelden van reis- en verblijfkosten 

Reis- en verblijfkosten bestaan uit kosten voor onder andere vluchten, openbaar vervoer, taxi’s, gebruik eigen auto of auto van de zaak, overnachtingen, maaltijden, eten en drinken met zakelijke relaties. En er zijn er nog veel meer!

Voor aftrek van reis- en verblijfkosten gelden diverse beperkingen, omdat uitgaven voor deze kosten volgens de wetgever privé voordelen kunnen opleveren. Die beperkingen gelden voor zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting. De regels voor de inkomstenbelasting zijn meestal heel anders dan die voor de omzetbelasting.

2. Aftrek van reis- en verblijfkosten voor de inkomstenbelasting

De wetgever heeft bepaald dat voor een ondernemer de onderstaande zakelijke kosten slechts beperkt aftrekbaar zijn. Dit geldt voor kosten gemaakt in binnen- en buitenland. :

 • voedsel, drank, genotmiddelen (bijvoorbeeld sigaretten);
 • representatie (vermaak, borrel, etentje);
 • congressen, seminars, studiereizen (inclusief reis- en verblijfkosten).

Slechts het gedeelte boven een bedrag van € 4.500 per jaar is aftrekbaar. In plaats van deze drempel mag je ook kiezen om 73,5% (2015 en 2016) of 80% (2017) van deze kosten af te trekken. Voor zzp’ers en kleine bedrijven is de laatste variant meestal het voordeligst. Maak je per jaar bijvoorbeeld € 3.000,- aan reis- en verblijfkosten, dan heb je een aftrekpost van circa € 2.300,-!

Let op, er zijn wel een aantal regels:

 • Reizen en verblijf in verband met cursussen en opleidingen voor studie en beroep, alsmede in verband met congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke, zijn niet aftrekbaar boven een bepaald maximumbedrag.
 • Boetes uit binnen- en buitenland zijn niet aftrekbaar.
 • Reiskosten met privé (gehuurde) auto zijn aftrekbaar tot maximaal € 0,19 per km (2016).

Spelregels voor de inkomstenbelasting:

 1. Toon het zakelijke karakter aan! Het zakelijke karakter van eten/drinken mag verondersteld worden bij een dienstreis of overwerk door een werknemer (werken vanuit een BV). Voor een zzp-er wordt eten/drinken bij dienstreist of overwerk niet langer als zakelijk beschouwd sinds een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, zie ECLI:GHDHA:2022:513.
 2. Schrijf bij zakelijke etentjes met relaties de namen van de relaties en bedrijfsnamen op de factuur.
 3. Bij een werklunch met medewerkers zal je het zakelijke karakter aannemelijk moeten maken, bijvoorbeeld door een agenda en verslag van de bespreking.
 4. Splits de kosten van verblijf in overnachting en eten/drinken en vraag bijvoorbeeld in een hotel om een gespecificeerde rekening. Als de kosten erg klein zijn ten opzichte van het totale bedrag (maaltijd in een vliegtuig,) is dat niet nodig.

3. Aftrek van reis- en verblijfkosten voor de omzetbelasting (btw)

De btw komt uiteraard alleen in aanmerking voor aftrek als de kosten dienstbaar zijn voor met btw belaste omzet. Aanvullend heb je te maken met een aantal regels die je moet weten om de btw juist af te trekken.

Spelregels voor de omzetbelasting

 • De btw op de kosten voor maaltijden in de horeca zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. In een hotel moet je daarom vragen de rekening te splitsen in overnachting en eten/drinken. De btw is overigens volledig aftrekbaar als je de maaltijd haalt bij bijvoorbeeld de Chinees of laat bezorgen door een pizzeria.
 • Zoals hiervoor is vermeld, zijn reis- en verblijfkosten (inclusief eten en drinken) voor congressen, seminars en studie beperkt aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Voor de btw zijn de regels heel anders en dat maakt je boekhouding ingewikkeld. Als je je boekhouding aan ons uitbesteed, zorgen wij voor de juiste uitsplitsing van deze kosten voor correcte aangiften omzet- en inkomstenbelasting.
 • In buitenland betaalde btw is niet aftrekbaar via de reguliere btw-aangifte. Niet-aftrekbare btw mag je opvoeren als kosten. In buitenland betaalde btw behandel je in eerste instantie meestal het beste als niet-aftrekbare btw. Na afloop van het jaar kan je die eventueel door je boekhouder (deels) laten terug vragen via de Nederlandse fiscus.
 • Wanneer je een bon of factuur krijgt die niet op naam staat van jouw bedrijf, dan moet je die betalen met een bankpas of creditcard. Je hebt dan een betaalbewijs. Zo’n bon of factuur voldoet niet aan de factuureisen voor de btw. Onder bepaalde voorwaarden mag je de btw toch terugvragen. Wij vertellen je graag meer hierover.

Legio aan belasting bespaar mogelijkheden

Het op de juiste manier omgaan met reis- en verblijfkosten zorgt ervoor dat je niet teveel belasting betaalt. En het leuke is, dit is nog maar een onderdeel van de punten die ervoor zorgen dat jouw bedrijf aanzienlijk kan besparen op belastingen.

Meer interessante aftrekposten

Op onze website vind je tal van mogelijke aftrekposten terug die, mits ze goed verwerkt worden in je administratie, je aanzienlijke belastingbesparingen kunnen opleveren.

Ook besparen op belastingen?

Wij helpen vele mkb-bedrijven (zzp / VOF / BV / klein MKB) met het besparen van belastingen. Wij kennen alle actuele aftrekposten en wij passen ze voor onze klanten toe.

Vaak is het te realiseren belastingvoordeel hoger dan onze scherpe tarieven. Wij helpen dan niet alleen besparen op belastingen, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Vul dan nu je gegevens in voor een vrijblijvend adviesgesprek en wij nemen snel contact met je op.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Francisco
Door

Francisco

op 27 Oct 2016

Iemand van de Belastingdienst wees mij op het artikel:In artikel 3.15 lid 4 Wet inkomstenbelasting 2001 staat aangegeven dat de kosten die verband houden met eten en drinken voor belastingplichtige zelf, niet in aftrek gebracht mogen worden. Ik wil u daarom verzoeken om hier vanaf de aangifte inkomstenbelasting 2016 rekening mee te houden.Ik ken ook iemand die de koffiebonen aftrekt omdat die onderweg vaak koffie drinkt, en dat is goedkoper dan in een restaurant of zo iets. Volgens bovenstaande regel mag dat denk ik dan ook niet. Wat is uw opvatting hierover?Volgens die medewerker mogen 2 vof partners die een vergadering hebben of iets dergelijks geen kosten aftrekken voor het eten of drinken, vanwege dit artikel.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 Jul 2017

Beste Francisco, zoals hierboven is vermeld, moet eten en drinken een zakelijk karakter hebben. Als dat zakelijk karakter ontbreekt, kan er geen sprake van aftrek zijn.

Arpita Bhadra
Door

Arpita Bhadra

op 20 Jul 2017

Mijn baas heeft toilet gebruik kosten gebracht. Is dat mogelijk te rekenen als zakenreiskosten?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 Jul 2017

Beste Arpita, Om een reactie te kunnen geven, moet je meer details vermelden.

Flair
Door

Flair

op 26 Nov 2017

Mag een zakenreis naar bijv new york ook voor de partner aftrekbaar gemaakt worden wanneer er een zakelijk seminar wordt geregeld ?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Nov 2017

Beste Flair, De kosten voor je partner dienen geen zakelijk doel en zuijn daarom niet aftrekbaar.

Marcel
Door

Marcel

op 20 Mar 2018

Beste Rien, situatie die ik heb ik dat er naar een congres wordt gegaan met zeer select gezelschap aan CEO's en andere executives waarbij feitelijk verwacht wordt dat je je partner meeneemt (spouse program business diners etc.). Er wordt dan uiteraard ook businessclass gevlogen dus een dure aangelegenheid. Ik kan hier heel weinig info over vinden behoudens op een forum: "Een heel oud voorbeeld: Hof 's-Gravenhage 22 september 1967, nr. 48/1967. Plastisch chirurg die een congres bezocht met zijn vrouw mocht zijn kosten wel, maar haar kosten niet aftrekken, ondanks dat haar aanwezigheid ertoe bijgedroeg "het nuttig rendement van het congresbezoek zo hoog mogelijk te doen zijn"." Weet jij of hier recentere uitspraken over zijn? Vast dank voor je reactie, groet

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 20 Mar 2018

Beste Marcel, De kosten voor je partner zijn niet aftrekbaar. Ik heb daarover nooit een andere uitspraak gezien.

Renato Penêda
Door

Renato Penêda

op 15 Jan 2018

Hallo! Ik ben freelance muzikant met een eenmanszaak en werk vaak bij orkesten in het buitenland, namelijk in Portugal. Ik moet dus naar Portugal vliegen, een appartement huren tijdens de looptijd van de opdracht en soms met de metro naar het auditorium reizen. Zijn deze kosten volledig of 80% aftrekbaar?En hoe zit het met de eten? Afhankelijk van de orkest planning kan ik soms niet "thuis" koken, bij voorbeeld als een repetitie om 13:00 eindigt. In deze gevallen eet ik in de artiestenfoyer of in een restaurant in de buurt. De kosten voor lunchen zijn meestal laag, onder €10. Maar dit doen ook de andere muzikanten die in loondienst bij het orkest werken.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 Jan 2018

Beste Renato, Die kosten in Portugal zijn volledig aftrekbaar behalve de kosten voor consumpties, die zijn voor 80%aftrekbaar.Die lunches na repetitie zijn privé.

Ellen Verheul-Koert
Door

Ellen Verheul-Koert

op 29 May 2018

"De lunches na repetitie zijn privé?" Het is toch een dienstreis? Bij een dienstreis zijn toch alle kosten (dus ook van ontbijt, lunch en diner) gedurende die dienstreis aan te merken als bedrijfskosten?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 May 2018

Hallo Ellen, Het gaat om een zzp-er. Ik zie niet in dat een zzp-er extra kosten maakt voor zijn bedrijf door een lunch te nemen. Dat zijn gewone kosten van levensonderhoud die iedereen heeft, Voor ontbijt en diner buiten de deur is sprake van extra kosten, want thuis eten is goedkoper.

Hans
Door

Hans

op 08 Jan 2019

Hallo Rien, Normailiter zou ik je gelijk geven v.w.b. de lunches, maar in deze casus is 80% aftrek pleitbaar als de afstand tot appartement en werk relatief groot is (daarnaast spelen uiteraard - zo je weet - de kookfaciliteiten in het appartement een rol) Leuk artikel, mooie respons collega.

Mw. Kerssens
Door

Mw. Kerssens

op 29 Jan 2018

Hi ik heb een vraag, ik heb regelmatig congressen of symposia, maar ik zie nooit btw staan in de factuur. Betaal ik nou wel btw over dit soort zaken? m.a.w. moet ik een gespecificeerde factuur vragen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Jan 2018

Beste mevrouw Kerssens, Het is mogelijk dat lezingen zijn vrijgesteld van btw. Als het congres verzorgd wordt door een commerciële organisatie dan is het belast met btw. Dus vraag een btw factuur.

Jan van Breen
Door

Jan van Breen

op 22 Mar 2018

Ik ga voor een project een aantal maanden naar Canada. Zal dan in een hotel verblijven. Zal dus veel uit eten gaan. Zijn deze kosten dan aftrekbaar? Maakt het uit of ik als ZZPer ga of is het beter een eigen BV op te zetten?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 22 Mar 2018

Hallo Jan, Dit zijn extra kosten die je als bedrijfskosten in aftrek mag brengen. Deze kosten zijn niet voldoende reden om een BV op te zetten.

Rem
Door

Rem

op 03 Apr 2018

Duidelijke uitleg. Nu ben ik voor mijn opdrachtgever 2 dagen aan het werk geweest in Groningen. Vanwege de reistijd een kamer geboekt. Ik mag deze kosten, incl. ontbijt en diner, op mijn factuur zetten aan de opdrachtgever. De kamer staat (ex btw) op de factuur. De consumpties voor het volledige bedrag incl. de btw. Maar hoe factureer ik de toeristenbelasting? Wordt er dan ook 21% btw gerekend over de toeristenbelasting / city tax? In dit specifieke geval, BTW verlegd, is het waarschijnlijk nog weer anders. Ik kijk uit naar uw reactie.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 03 Apr 2018

Beste Rem, Jij moet over alle bedragen die jij op jouw factuur zet, btw in rekening brengen. En als jouw opdrachtgever een btw ondernemer is, maakt dat voor hem niets uit.

vos
Door

vos

op 12 Apr 2018

ik heb een vraag ik werk in opdracht voor een ondernemer 4dagen in de week de verblijf kosten worden door de ondernemer betaald maar ik moet zelf voor mijn eten zorgen en dat is brood in de ochtend en s;avonds bij thuis komst zelf koken de boodschappen die ik haal voor al die 4 dagen zijn deze aftrekbaar en hoe zit het met de kilometers van huis naar werk.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 Apr 2018

Beste..., Ik heb meer informatie nodig om de vraag te kunnen beantwoorden. Ik nodig je uit om me een mail te sturen waarin je die situatie uitlegt.

Mario
Door

Mario

op 24 Apr 2018

Beste, ik werk in Katwijk aan Zee sinds november als zzp-er. Eerst heb ik in een hotel geslapen en dit zakelijk geboekt, maar in het hoogseizoen is dit niet te doen qua prijs. Ik kan gedurende de opdracht een slaapplaats krijgen door 4 maanden te huren. Kan ik deze kosten als zakelijk boeken? Onder de redenatie: ik zou dit niet doen zonder zakelijke grondslag. Reistijd is anders te fors per dag om de opdracht te doen. Ik kan uw hulp gebruiken!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 24 Apr 2018

Beste Mario, Ja, de kosten van een slaapplaats zijn zakelijke kosten. Vallen onder gemengde kosten en zijn voor 80% aftrekbaar.

Jeroen
Door

Jeroen

op 20 Apr 2018

Duidelijk artikel bedankt. Vraag: ik ga naar het buitenland voor een congres van één dag en plak daar twee extra dagen privé aan vast in hetzelfde hotel. Zijn de kosten dan 100%/3 aftrekbaar? Of kan de gehele hotelrekening als zakelijk aangemerkt worden? BVD

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 Apr 2018

Hallo Jeroen, Alleen de kosten tbv jouw bedrijf zijn aftrekbaar, dus de kosten die je zou maken als je die 2 dagen privé er niet aan zou toevoegen.

Inge klein Gunnewiek
Door

Inge klein Gunnewiek

op 24 Apr 2018

En hoe zit het met de beperking tot EUR 1.500 op reis- en verblijfskosten? Die zie ik hier nergens vermeld? Als je meerdere dagen in de week in een hotel verblijft om een opdracht uit te voeren, mag je dan tot EUR 1.500 hotelkosten aftrekken en daarna dus niet meer?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 24 Apr 2018

Beste Inge, de aftrekbeperking van 1500 geldt voor reis- en verblijfkosten voor studie, congressen en seminars.

Willemijn Tijhuis
Door

Willemijn Tijhuis

op 07 May 2018

Beste Rien,Ik heb de mogelijkheid om deel te nemen aan een studiereis naar Curaçao. Deze reis heb ik nodig om mijn werkzaamheden als dyslexiebehandelaar op ZZP basis goed vorm te kunnen geven. Hoe zit het met de reis- en verblijfskosten? Je schrijft dat deze beperkt aftrekbaar zijn? Wat is beperkt?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 07 May 2018

Beste Willemijn, Een reis naar Curacao voor een studie dyslexie klinkt al verdacht. De reis- en verblijfkosten zijn voor 80% aftrekbaar van de winst en er geldt een maximum van eur 1500.

Eric Zwiekhorst
Door

Eric Zwiekhorst

op 23 May 2018

I werk voor mijn baas op project bijna het hele jaar in belgie. ben daar 4 dagen van de week op hotel. Kan hij dat volledig inbrengen als kosten? ik eet ook in het hotel (ontbijt en avond maal)

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 23 May 2018

Beste Eric, ja dat kan.

Jayden
Door

Jayden

op 23 May 2018

Beste Rien, Momenteel werk ik met probleemjongeren in de regio Amsterdam, daarnaast geef ik nog voetbalclinics aan jongeren. Aankomende zomer ga ik naar Miami en Los angeles om daar onderzoek te doen naar hoe het voetbal daar is ontwikkeld en wat ik daarin kan betekenen. daarbij zal ik voor mijn expertise te vergroten kijken hoe de probleemjongeren in Los angeles worden behandeld. echter maak ik persoonlijk nog een tussenstop in Las vegas van 4dagen. Kan ik alle kosten buiten las vegas om indienen (Verblijf Miami, LA en vlucht NL-MIAMI, LOS ANGELES -NL).

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 23 May 2018

Beste Jayden, Dit soort (studie) kosten hebben een hoog privé gehalte. Aftrek van dit soort kosten hangt af van de feiten en omstandigheden. In dit geval lijkt me dat kansloos.

Kevin
Door

Kevin

op 29 May 2018

Beste Rien,Ik ben een online reisbureau begonnen voor reizen naar Amerika en Canada. Wanneer kan ik reizen naar deze landen aanmerken als studiereis, kan dit als zwoer en zijn deze ook aftrekbaar?Dank voor je antwoord.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 30 May 2018

Beste Kevin, Kosten die je maakt voor je bedrijf zijn aftrekbaar. In dit geval hebben deze kosten ook privé voordeel. Je zult daarom goed kunnen onderbouwen dat dit een studiereis is. En de kosten moeten in redelijke verhouding staan t.o.v. je omzet.

Patricia
Door

Patricia

op 04 Jun 2018

Beste Rien, Mijn man gaat als ZZP-er een zakelijke reis naar het buitenland maken (aquisitie). De kosten daarvoor zijn m.i. aftrekbaar. Maar stel dat ik mee zou gaan, is het dan zo dat uitsluitend mijn kosten niet aftrekbaar zijn, of ziet de Belastingdienst de hele trip dan als gedeeltelijk privé, waardoor de reiskosten van mijn man ook slechts voor een deel mogen worden afgetrokken?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Jun 2018

Beste Patricia, De kosten van een reis naar btl voor acquisitie zijn volledig aftrekbaar. Bij controle moet je wel kunnen aantonen dat het een zakelijke reis was en geen verkapte vakantiereis. Dat betekent dat je gedetailleerd moet registreren met wie je wanneer en waar gesproken hebt. Als jij meegaat lijkt zo'n reis meer op een vakantiereis en dat maakt het minder overtuigend.

Sander
Door

Sander

op 20 Jun 2018

Mijn partner is freelance tekstschrijver/journalist (ZZP-er). In het verleden is ze reeds enkele keren op eigen gelegenheid naar het buitenland (Engeland/Oost-Europa) geweest om daar interviews te houden. Ook tijdens onze vakanties heeft ze wel eens een artikel in het buitenland gemaakt. De artikelen worden vervolgens gepubliceerd in tijdschriften. Voor de artikelen krijgt ze een vergoeding. In het najaar wil ze voor 3 weken naar de USA/Canada om daar interviews te houden en uit te werken. Ik ga dan mee voor de foto's maar heb geen KvK inschrijving. Wat wordt in zo'n geval aangemerkt als zakelijke en als prive kosten. Van de 19 dagen doet ze toch zeker op 10 dagen een interview en werkt deze artikelen dan ook zoveel mogelijk tijdens de reis worden uitgewerkt.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 20 Jun 2018

Beste Sander, De kans dat de fiscus deze kosten bij controle accepteert, lijkt me niet groot. Het geheel heeft teveel het karakter van een vakantie. Zie ook mijn artikel: https://online4mkb.nl/buitenlandse-seminars/

Sergey
Door

Sergey

op 24 Aug 2018

Hoe zit het met dienstreis kosten in een BV? Ik begrijp dat ik mag wel 100% vergoeden aan mijn werknemer, maar kan ik dan het ook 100% aftrekken voor VPB? Of is het een gemengde kost en mag ik alleen 63.4% aftrekken? Bedankt!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Aug 2018

Beste Sergey, De kosten van dienstreizen zijn volledig aftrekbaar voor de VPB.

Naomi
Door

Naomi

op 26 Aug 2018

Beste Rien, Bedankt voor je artikel. Ik ben zzp'er en doe modellenwerk, hiervoor ben ik vaak langere perioden in het buitenland (verschilt tussen enkele dagen tot 3 maanden). Mijn vluchten en appartement kosten kan ik neem ik aan volledig zakelijk aftrekken, maar hoe zit het met eten en drink kosten zoals boodschappen? Valt dit onder de 80%? Ik moet voor mijn werk bewuster en gezonder eten en dat is vaak duurder, maar natuurlijk heb ik voedsel nodig buitenom mijn werk.Alvast bedankt!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Aug 2018

Hallo Naomi, De kosten van vluchten en appartement zijn inderdaad volledig aftrekbaar. De extra kosten van eten en drinken in het buitenland zijn aftrekbaar tot 80%. De extra kosten vanwege aangepast eten lijkt me een moeilijk verhaal. Hoe maak je duidelijk dat dit zakelijk is en geen privé voorkeur?

Louis
Door

Louis

op 21 Oct 2018

Beste Rien, Dank voor je heldere artikel en antwoorden op allen hiervoor! Ik heb een vraag mbt het doorbelasten van kosten naar een opdrachtgever: voor mijn opdrachtgever ben ik naar een congres in het buitenland geweest. Vlucht en overnachting waren gelukkig al voor mij geregeld en betaald, ter plaatse heb ik nog reiskosten gemaakt en heb ik betaald voor zakelijke diners. Deze kosten mag ik doorberekenen. Welk bedrag zet ik dan op de factuur? 80% of 100% van het bedrag? En in mijn eigen boekhouding? Alvast bedankt!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 22 Oct 2018

Beste Louis, De kosten die jij betaald hebt, boek je op de normale wijze als kosten (die voor 80% aftrekbaar zijn). De bedragen op de factuur zijn fiscaal gewoon omzet. Als je 100% van die kosten op de factuur zet, kom je iets te kort omdat die omzet volledig belast wordt terwijl de kosten voor slechts 80% aftrekbaar zijn. Wat jij op je factuur zet, is een zaak tussen jou en je opdrachtgever. Dit is geen fiscale kwestie.

Dennis
Door

Dennis

op 28 Oct 2018

Beste Rien, Ik reis voor mijn opdrachtgever veel naar het buitenland. De vlucht en hotel, deze reiskosten zijn neem ik aan 100% aftrekbaar? Ik betaald mijn eten zelf in het buitenland. ik krijg hiervoor wel een vast bedrag vergoed, €77 per dag welke ik op mijn verkoopfacturen zet. Zijn deze kosten van eten en drinken aftrekbaar? het gaat toch om totaal aan kosten ca. €20.000,- per jaar aan eten en drinken. hoe gaat de belastingdienst hiermee om? zo'n groot bedrag aan kosten. (welke ik wel door factureer)?? alvast bedankt voor jouw reactie Dennis

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Oct 2018

Beste Dennis, Dit gaat wel wat verder dan een discussie over een blog. Ik raad je aan om dit met jouw boekhouder te bespreken.

Jesper
Door

Jesper

op 29 Oct 2018

Hi, Ik heb 2 vragen:1. Ik krijg een som geld van mijn stille vennoot gestort op mijn zakelijke rekening. Dit geld wil ik gedurende de komende 3/4 maanden gebruiken als mijn "salaris". Hoe zit dit dan met inkomsten belasting?2. Daarnaast zit ik voor zakelijke doeleinden 3/4 maanden in Barcelona. Zijn hiervan de reis / verblijfkosten aftrekbaar?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Oct 2018

Beste Jesper, Vraag 1 heeft niets met deze blog te maken. Vraag 2: Ja, als het zakelijke kosten zijn, dus als je die 3/4 maanden daar min of meer voortdurend aan het werk bent. Niet als je in die periode weleens een zakelijke activiteit hebt.

Mario
Door

Mario

op 14 Jan 2019

Beste, ik ben nu een aantal keer overnacht in Duitsland, en als ik daar naar een zalelijke factuur vraag van de hotel overnachting. Wordt mij meestal gevraagd naar mijn zakelijke naam en BTW nummer, is dit normaal of verplicht in Duitsland dat er een btw nummer van de klant op de factuur van het bedrijf komt te staan?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 14 Jan 2019

De btw wordt verlegd naar jou. De leverancier is dan verplicht jouw btw nummer te vermelden.

Sam
Door

Sam

op 23 Jan 2019

Dag Rien. Ik ben zzp masseuze. Ik ga binnenkort een paar weken Thailand om daar een vervolgcursus massage te volgen. Die zal niet de volledige duur van de vakantie opslokken maar wel een belangrijk deel. Kan ik op mijn ticket de BTW toch aftrekken, en hoe zit het dan met de inkomstenbelasting? Ik moet de cursus daar wel contant afrekenen en het bonnetje (als ik dat al krijg) zal in het Thais zijn, dus ik begrijp dat die kosten niet kan aftrekken. Maar het ticket is voor mij al een leuke aftrekpost. Wat voor bewijsmateriaal heb ik nodig, om dit als zakelijke reis te onderbouwen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 23 Jan 2019

Beste Sam, Op vliegtickets zit geen btw. En voor de inkomstenbelasting kun je alle zakelijke kosten aftrekken. Je zult dus moeten aantonen dat jouw reis een zakelijk doel heeft. Dus van die cursus in thailand moet je wel een degelijk document kunnen tonen. Daarnaast moeten de uitgaven in een redelijke verhouding staan tot de inkomsten die je hebt uit je werkzaamheden als masseuze.

Boreel fotografie
Door

Boreel fotografie

op 11 Feb 2019

Dag Rien, in september ben ik geboekt voor een bruidsreportage op curacao, welke kosten mag ik dan aftrekken

Gerben
Door

Gerben

op 06 Mar 2019

Hoezo zijn de regels met betrekking tot btw bij reis en verblijfskosten anders dan de regels voor de inkomstenbelasting? Dit is toch alleen bij eten en drinken en niet bij de rest?Een voorbeeld: ik volg een cursus van 100 euro (is inclusief 21% btw). Ik deel deze dan nu als volgt op: 66,12 (80% van het ex btw bedrag) trek ik af van de inkomstenbelasting en ik vraag 13,88 over die 80% aan btw terug. Dit is samen 80 euro / 80%. De overige 20 euro / 20% is dan prive.Hoor graag als dit anders zou moeten :-)

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 07 Mar 2019

Beste Gerben, Voor de IB is 80% aftrekbaar en dat is zoals je aangeeft €66,12. Het btw bedrag is in totaal €17,36 en dat mag je volledig terug vragen.En ja, de regels voor de btw zijn anders dan die voor de inkomstenbelasting.

Walter
Door

Walter

op 14 May 2019

Ik verblijf voor mijn opdrachtgever regelmatig in hotels. Ik heb de afspraak dat ik die kosten tegen de werkelijk gemaakte kosten (met bon dus) mag declareren. Daarna worden de betreffende bedragen overgeboekt op mijn zakelijke rekening, daarbetaal ik ze immers ook mee. Hoe voorkom ik dat de fiscus deze vergoeding als omzet aanmerkt?

Rien van der Wilt
Bob
Door

Bob

op 04 Jun 2019

Dag Rien, Ik ben voor privé gelegenheden 2 avonden in een stad in zuid Nederland. Overdag moet ik voor een opdrachtgever elders in het land aan de slag (ICT ZZP'er). Daarbij wil ik op afstand (remote inloggen) werken en heb ik enkele conference calls. Wegens de extra lange reistijd en fatsoenlijke nachtrust wil ik overnachten in een hotel zodat ik overdag uitgerust kan werken. Is de overnachting die als zakelijk te zien?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 05 Jun 2019

Hallo Bob, Je overnacht vanwege privé aangelegenheden, dus dat kan je niet als zakelijk aanmerken. Het argument dat je uitgerust wil werken, verandert daar niets aan.

Bob
Door

Bob

op 10 Jun 2019

Dag Rien, Allereerst dank voor je snelle reactie. Toch even een vervolg vraag: De tijd die waarbij ik mijn hotelkamer als werkruimte gebruik om te werken, kan ik die ook niet declareren? Ik breng immers een gehele werkdag door op de werkkamer. Deze uren zijn facturabel. Zo ja, wat voor percentage is dan redelijk?Alvast bedankt!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 10 Jun 2019

Ha Bob, Je huurt een hotelkamer uit privé overwegingen. Heel extreem, je gaat op wintersport vakantie en huurt daarvoor een hotelkamer. Vervolgens werk je in die hotelkamer een aantal uren per avond m.b.v. een laptop. Dan kun je niet een deel van de kosten aftrekken. Dan zou je ook de kosten van je woning gedeeltelijk kunnen aftrekken als je 's avonds een aantal uren vanuit huis werkt. Dus nee, kan niet.

Paul
Door

Paul

op 17 Oct 2019

Goedemiddag Rien, Samen met mijn gezin heb ik een vakantie geboekt. Door een vertraging in oplevering van een project waarop werkzaam als zzp'er en onmisbaar gedurende deze langere oplever periode, heb ik de vakantie voor het hele gezin moeten annuleren. Zijn de kosten van de annulering door te belasten naar mijn eenmanszaak?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 18 Oct 2019

Beste Paul, Ik kan hier zowel argumenten voor als tegen over bedenken. Op internet vond ik op Higher Level een een discussie over een enigszins vergelijkbare situatie. Maar ook daar kon ik geen conclusie aan verbinden. Dus, ik weet het werkelijk niet. Als je een goed verhaal hebt waarom dit zakelijke kosten zijn, zou ik dit als zakelijke kosten opvoeren. Maar of dit stand houdt bij een belastingcontrole is onzeker.

Jacob Brandenburg
Door

Jacob Brandenburg

op 11 May 2020

Beste Rien, Als medisch specialist (DGA) heb ik twee keer per week dienst. Volgens het regelement van het ziekenhuis moeten we tijdens een dienst binnen een bepaalde tijd in het ziekenhuis kunnen zijn. Dit maakt dat ik die avonden niet naar huis kan. Ik overnacht in de buurt van het ziekenhuis. Volgens de belastingdienst gelden hiervoor vaste tarieven die je jezelf belastingvrij zou mogen uitbetalen en dus niet worden aangemerkt als loon. Uitgaven 's avonds €15,68; avondmaaltijd €24,75; logies €104,76; ontbijt €10,23. Geldt dit ook voor mijn situatie?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 11 May 2020

Beste Jacob, Ik weet het niet. Van loonbelasting hebben we onvoldoende kennis om jouw vraag te beantwoorden. Salarissen besteden wij uit aan Het Salariskantoor.

Hilde
Door

Hilde

op 27 May 2021

Beste Ríen, bedankt voor je interessante blog! Binnenkort werk ik, als Zzp'er, voor een maand in het oosten van het land en krijg hiervoor ook accommodatie van mijn opdrachtgever. Nu voldoet deze niet geheel en zou ik een betere accomodatie kunnen krijgen waarbij ik zelf het restbedrag bij moet betalen. Is het gedeelte wat ik voor eigen rekening neem aftrekbaar? Alvast bedankt voor je reactie!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 May 2021

Beste Hilde, Ja, dat zijn zakelijke kosten.

Vito
Door

Vito

op 02 Dec 2021

Beste Ríen, Ik heb, door de coronaperiekelen, minder omzet (in 2018 was 178.000 nu in 2020 69.000). Is het verstandig nu om uit bv te stappen naar een eenmanszaak? Ik verwacht niet snelle herstel van de omzet. Alvast bedankt.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 02 Dec 2021

Beste Vito, Bij een omzet van 69.000 is de belastingdruk in een eenmanszaak veel minder dan bij een BV. In een eenmanszaak ben je wel persoonlijk aansprakelijk. Dat kun je indien nodig afdekken met een aansprakelijkheidsverzekering. Dus houdt wel rekening met die extra kosten.

Jeroen
Door

Jeroen

op 30 Jul 2022

Beste Rien, ik ben een fotograaf die een reis naar IJsland heeft geboekt met als doel om zoveel mogelijk foto's te maken die ik in m'n webwinkel kan verkopen. Kan ik de reis inclusief overnachtingen afschrijven? Alvast bedankt

Irene
Door

Irene

op 07 Sep 2022

Beste rien, Ik ben ZZPer en heb prive een camper Nu heb ik vaak werk waarbij het nachtwerk wordt en dan neem ik de camper mee en slaap ik daarin op het terrein buiten de poort Zijn deze kosten aftrekbaar? Ontbijt haal ik bij de bakker daar! Hoor het graa

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 07 Sep 2022

Beste Irene, De kosten van de privé camper (afschrijving, onderhoud, ....) zijn naar rato van het zakelijk gebruik aftrekbaar. De kosten van ontbijt zijn privé.

Hans Verheul
Door

Hans Verheul

op 27 Apr 2023

“Het zakelijke karakter van eten/drinken mag verondersteld worden bij een dienstreis of overwerk”. Volgens een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in een hoger beroepszaak is dit niet waar. Zie: ECLI:NL:GHDHS:2022:513

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Apr 2023

Beste Hans, bedankt! Ik kende de uitspraak maar ben vergeten dit hier aan te passen. Nu gedaan.

Marcel
Door

Marcel

op 27 Jul 2023

Beste Rien, Is koffie pauze buiten de deur aftrekbaar voor de VPB / BTW? Wij gebruiken deze pauze met namelijk voor besprekingen van personeel/gang van zaken binnen het bedrijf. Op de zaak is beperkt ruimte om vrijuit te spreken. MvG Marcel

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 Jul 2023

Beste Marcel, Ja, die kosten zijn aftrekbaar voor de VPB. Wel namen van collega's noteren. De btw in horeca is nooit aftrekbaar.

Mario
Door

Mario

op 16 Aug 2023

Hallo, Het gebeurd bij mij regelmatig dat ik laat in de avond, of zelfs s'nachts moet werken. Mag ik dan verblijfskosten elders gebruiken zoals een hotel om daar te kunnen werken en het thuisfront dus te ontlasten? Normaliter werk ik thuis.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 Aug 2023

Beste Mario, Ja, dat mag. Overigens, de kosten van consumpties mag je meestal niet als kosten in aftrek brengen.

Reactie plaatsen