Kosten van een golfclub aftrekken van de winst
15 september 2014 

Kosten van een golfclub aftrekken van de winst

Kosten van een golfclub aftrekken van de winst van je onderneming  is niet eenvoudig. De belastinginspecteur ziet dit meestal als een privé uitgave. En alhoewel het in feite om bescheiden bedragen gaat, kijkt de belastinginspecteur scherp naar de belastingaangifte van ondernemers die de kosten van een golfclub aftrekken van hun winst en zo hun inkomstenbelasting verlagen.

Waarschijnlijk is dit vooral politiek gedreven. Op 14 september 2010 heeft minister De Jager van Financiën de vragen beantwoord van het kamerlid Bashir (SP). Dat kamerlid was van mening dat kosten van een golfclub aftrekken van je winst  volstrekt verwerpelijk is. Daarmee heeft dit onderwerp een lading gekregen die uitstijgt boven het materiële belang.

Kosten van een golfclub aftrekken is niet strijdig met de wet

Volgens de wet mag je kosten aftrekken als die het belang van je onderneming dienen. Er zijn wel een aantal kosten uitgesloten, bijvoorbeeld standsuitgaven, steekpenningen en boetes ondanks dat die kosten wel degelijk in het belang van je onderneming kunnen zijn.

Kosten van een golfclub aftrekken zit hier in praktijk erg dichtbij maar dit is niet wettelijk verboden. De belastinginspecteur zal in eerste instantie vrijwel altijd van mening zijn dat deze kosten niet aftrekbaar zijn. Het pijnpunt zit natuurlijk in mogelijke privé voordeel (gemengde kosten).

Er zijn in de loop van de jaren diverse rechtelijke uitspraken gedaan waarin kosten van een golfclub aftrekken werd toegestaan. In bijgaande video leg ik uit waarop je moet letten als jij de kosten van een golfclub aftrekken wil.

 

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen