Stoppen met je bedrijf; bespaar geld door deze 5 stappen
10 augustus 2015 

Stoppen met je bedrijf; bespaar geld door deze 5 stappen

Wil je stoppen met je bedrijf? Dat is minder eenvoudig dan je zou denken. Zodra je besloten hebt om te stoppen met je bedrijf, kun je dat het beste snel in gang zetten. Daarmee voorkom je dat allerlei kosten doorlopen en dat levert geld op.

Een bestaand bedrijf afbouwen duurt echter langer dan een nieuw bedrijf starten, minimaal een aantal weken.

Stoppen met je bedrijf komt veel voor

Heb je een eenmanszaak of een Vof en ga je stoppen met je bedrijf? Dan ben je niet de enige ondernemer die dat doet! Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jaarlijks ongeveer 100.000 ondernemers stoppen met hun bedrijf.

Je eigen bedrijf starten kan binnen één dag. Stoppen met je bedrijf duurt weken en daarna moet je jouw administratie nog 7 jaar lang bewaren. Zo pak je dit voortvarend aan:

1. Uitschrijven bij de Kamer van Koophandel

De 1e stap om te stoppen met je bedrijf is gemakkelijk. Je moet je uitschrijven bij de KvK. Dat kan met het invullen van een formulier dat je kunt vinden op de website van de KvK.

Nadat de KvK je uitschrijving heeft ontvangen, zal deze dat doorgeven aan de Belastingdienst.

Je hoeft dus niet zelf door te geven aan de Belastingdienst dat je gaat stoppen met je bedrijf. Je moet echter nog wel afrekenen met de Belastingdienst. En je moet je administratie nog 7 jaar bewaren.

2. Opzeggen lopende verplichtingen

Voordat je de eindafrekening kunt maken voor de Belastingdienst moet je alle lopende verplichtingen opzeggen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Huur- en leasecontracten
  • Leningen
  • Kosten voor domeinnaam van je website en hostingcontract
  • Bedrijfsverzekeringen.

Dergelijke verplichtingen hebben looptijden en opzegtermijnen. Opzeggen brengt meestal kosten met zich mee. Die kosten moet je in beeld hebben bij het stoppen van je bedrijf om een juiste eindafrekening te maken met de Belastingdienst.

3. Bedrijfsgoederen verkopen

Heb je een auto van de zaak, een mobiele telefoon, een laptop en/of andere goederen? Om te stoppen met je bedrijf zal je die moeten verkopen. Eventueel aan jezelf als privé persoon.

Als je goederen aan jezelf verkoopt moet je een marktconforme prijs hanteren. Als je voor die goederen willekeurige afschrijving hebt toegepast, zal een marktconforme prijs die willekeurige afschrijving grotendeels ongedaan maken. Dat verhoogt de winst in het jaar waarin je gaat stoppen met je bedrijf.

Die verkoop van de goederen moet middels een btw factuur gebeuren, ook als jij zelf de goederen overneemt. Die btw over de verkoopprijs moet je afdragen aan de Belastingdienst.

4. Uitgestelde belastingen inventariseren

Heb je in voorgaande jaren gebruik gemaakt hebt van voordelige fiscale regelingen als kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en oudedagsreserve?

Je hebt dan tijdelijk voordeel gehad door uitstel van belasting betaling. Dat voordeel vervalt en je moet die uitgestelde belastingen in een keer betalen bij stoppen met je bedrijf.

Met name bij een oudedagsreserve kan het om behoorlijke bedragen gaan! Afrekenen over je oudedagsreserve kun je voorkomen door die reserve alsnog te gebruiken voor de aankoop van een lijfrente. Je moet dan wel voldoende liquide middelen hebben.

Heb je bedrijfsgoederen verkocht waarvoor je investeringsaftrek hebt toegepast? Je moet dan een deel van de investeringsaftrek terug te betalen als die bedrijfsgoederen minder dan 5 jaar oud zijn en de waarde meer dan €2.300.

5. Stakingswinst berekenen bij stoppen met je bedrijf

Als je gaat stoppen met je bedrijf moet je stakingswinst berekenen. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van jouw onderneming en de werkelijke waarde op het moment van stoppen. De stakingswinst maakt deel uit van je inkomen in het jaar waarin je stopt. Over de stakingswinst moet je inkomstenbelasting betalen.

Het berekenen van de stakingswinst is soms tamelijk ingewikkeld. Daarom is het verstandig om je te laten adviseren.

Voor stakingswinst gelden 2 aftrekposten:

  • Stakingsaftrek; de aftrek is gelijk aan de stakingswinst, maar is gebonden aan een maximum.
  • Extra aftrek lijfrentepremie; de hoogte van de aftrek is afhankelijk van je leeftijd en van de situatie bij staking.

Als je door te stoppen met je bedrijf een piek of dal in je inkomen krijgt, kan belastingmiddeling interessant zijn!

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Evelin Bobadilla
Door

Evelin Bobadilla

op 14 Aug 2016

Hoi. Ik wil stoppen met mij bedrijf, het is een VOF en ik zou graag geactiveerd worden. Groeten. Evelin Bobadilla

Reactie plaatsen