Vrijblijvend adviesgesprek
Nu aanmelden

Meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Overweeg je om je administratie uit te besteden? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij kijken dan direct mee naar de mogelijke besparingsopties!

Page content

article content

BTW bij invoer van goederen uit niet-EU landen; het proces

BTW bij invoer, hier krijg je mee te maken als je goederen vanuit een niet-EU land in Nederland brengt. Dat heet invoeren. Als je goederen invoert, ben je btw verschuldigd. Soms geldt het nultarief en er zijn vrijstellingen.

Wij krijgen hierover vaak vragen van onze klanten die een webshop hebben. Zodra die willen beginnen met goederen inkopen in landen buiten de EU (vaak China), voelen zij zich erg onzeker over de regels.

Dit artikel beschrijven we in hoofdlijnen de regels voor btw bij invoer in Nederland. Als je invoert in een ander EU-land gelden in principe dezelfde regels, want de btw is geharmoniseerd in de EU, maar de uitvoering verschilt per land.

Samenloop invoer en levering

Als je goederen van buiten de EU invoert in een EU-land, moet je bijna altijd btw betalen. Daarnaast heb je de btw die je aan je klant in rekening brengt bij de verkoop (in btw jargon: wegens levering). In de btw-wetgeving zijn dat twee afzonderlijke feiten. Beide feiten kunnen zich tegelijkertijd voordoen.

Als jij als Nederlandse ondernemer de goederen zelf invoert (of laat invoeren) vindt de levering aan jou plaats in het niet-EU land van je leverancier. Dat is de plaats waar je de beschikking krijgt over de goederen. Je bent dan geen Nederlandse btw verschuldigd over de levering. Je bent wel btw bij invoer verschuldigd.

Als de goederen worden ingevoerd in Nederland door jouw leverancier, krijgt jouw leverancier te maken met btw bij invoer. De levering aan jou vindt dan plaats in Nederland en over die levering moet jij dan btw betalen volgens de verleggingsregeling.

Het lijkt dan alsof er 2x betaald wordt, een keer btw bij invoer en een keer bij levering. Maar dat is niet het geval. Jouw leverancier kan de btw over de invoer terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.

Douane procedure

Alle goederen die worden ingevoerd in Nederland, moeten worden gemeld bij de Douane. Dit noemt men aanbrengen. Die melding moet gedaan worden in de vereiste vorm.

Na melding krijgen de goederen de status “goederen in tijdelijke opslag” totdat ze een douanebestemming krijgen. Tot dan mogen de goederen uitsluitend op door de douane goedgekeurde plaatsen verblijven. Vervolgens moet aangifte voor een douanebestemming worden gedaan.

Douanebestemming en btw bij invoer

Bij de douane gemelde goederen kunnen via een douaneaangifte een bestemming krijgen, bijvoorbeeld:

 • vrije verkeer; dit is de eigenlijke invoer, daarna staan de goederen ter vrije beschikking van de importeur.
 • douane-entrepot; de goederen worden opgeslagen onder douanetoezicht.
 • uitvoer; de goederen verlaten weer de EU.

Elke bestemming heeft zijn eigen regels. In dit artikel beperken we ons tot “vrije verkeer” waardoor je de goederen daadwerkelijk invoert.

Dat gaat als volgt. Je betaalt de rechten bij invoer en de omzetbelasting en daarna staan de goederen ter vrije beschikking van jou. Voor sommige goederen geldt een vrijstelling voor de btw.

Douaneaangifte

De douaneaangifte om de goederen onder een douanebestemming te plaatsen, kan schriftelijk of mondeling. De douaneaangifte kan door iedereen gedaan worden die de goederen kan melden bij de Douane en die de benodigde documenten kan overleggen.

Je moet de hoeveelheid administratie en de benodigde kennis die vereist is voor dit proces niet onderschatten. Daarnaast moeten bepaalde formaliteiten in acht genomen worden, zoals het overleggen van facturen en het beschikbaar houden van de goederen voor controle door de Douane.

Gezien de benodigde kennis wordt vaak een douane-expediteur ingeschakeld voor het doen van aangifte. Hiervoor maken die gebruik van een elektronisch aangiftesysteem waarmee snel en flexibel aangiften kunnen worden ingediend.

Heffen van de btw bij invoer

De btw die vanwege de invoer betaald moet worden, wordt op dezelfde wijze geheven als de rechten bij invoer. Als de goederen middels een douaneaangifte in het vrije verkeer worden gebracht, moeten de rechten bij invoer worden betaald.

Daarvoor ontvang degene die de aangifte heeft gedaan een “uitnodiging tot betaling”. Hierop wordt ook de verschuldigde btw vermeld.  Deze btw moet betaald worden door degene die de aangifte heeft gedaan.

In veel gevallen wordt de btw bij invoer echter niet geheven via een “uitnodiging tot betaling”. De heffing van de btw wordt dan verlegd naar de gewone periodieke aangifte btw van jou (jij bent de importeur).

Je geeft dan de btw bij invoer aan in je normale kwartaal aangifte btw en je trekt deze btw ook af als voorbelasting (als je recht hebt op aftrek van btw). Per saldo betaal je dus niets. Hiervoor is een zogenaamde vergunning artikel 23 nodig.

Btw bij invoer en vergunning artikel 23

De vergunning kun je schriftelijk aanvragen bij je belastingkantoor. De voorwaarden zijn:

 • Je woont in Nederland of je bent daar gevestigd als ondernemer.
 • Je importeert regelmatig goederen vanuit niet-EU landen.
 • Je voert een administratie waaruit eenvoudig blijkt hoeveel je moet betalen aan btw bij invoer.

Grondslag en tarief voor de btw bij invoer

De btw bij invoer wordt berekend over de douanewaarde. De douanewaarde is de werkelijk te betalen prijs door degene die de goederen invoert of laat invoeren. Hieronder vallen in ieder geval:

 • rechten bij invoer
 • accijns
 • heffingen
 • commissie
 • verpakking
 • vervoer
 • verzekering.

Voor de btw bij invoer gelden de normale tarieven (21%, 6% en 0%). Er is ook een lijst met vrijstellingen. Voor vrijstelling bij invoer is vaak een vergunning nodig. Als de btw bij invoer kan worden afgetrokken, is het aanvragen van een vergunning niet zinvol.

Vrijstelling voor btw bij invoer <€22

Voor invoer van goederen met geringe waarde (<€22) geldt een vrijstelling voor de btw bij invoer.

Deze vrijstelling wordt veel benut door webshops. Die laten deze goederen rechtstreeks leveren vanuit een niet-EU land. Daardoor hebben ze een flink prijsvoordeel t.o.v. dezelfde goederen dievanuit een EU-land worden geleverd. Binnen de Europese Commissie bestaan plannen om deze vrijstelling op te heffen vanwege de concurrentie vervalsing.

Vrijblijvend advies

Je ziet dat je met veel regels te maken krijgt als je begint met invoer van goederen. Wij kunnen je op dit gebied adviseren. Dat voorkomt dat je later geconfronteerd wordt met naheffingen en boetes.

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Mail ons of bel ons. Of laat je gegevens achter. Wij nemen dan snel contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek over btw bij invoer en nog veel meer.

Comment Section

8 reacties op “BTW bij invoer van goederen uit niet-EU landen; het proces


Door Lowy.cremers op 10 oktober 2018

ls
ik ben nederlander woon in Nederland
ik wil een blokje goud kopen in Thailand dat kost hier rond de 1000 euro.Moet ik daar belasting of btw overbetalen als ik het invoer in NL?


Door Rien van der Wilt op 10 oktober 2018

Beste Lowy,
In principe moet je bij invoer van goederen btw en invoerrechten betalen. Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw (lees de voorwaarden!).
Over invoerrechten durf ik niets te zeggen.


Door Bente op 29 oktober 2018

Wij bestellen voor een webshop rechtstreeks producten uit Indonesie. Ik betaal PostNL voor de aangifte die zij doen over de verzending. Kan de factuur van de leverancier, dus voor de producten zelf met 0% BTW mijn boekhouding in? Of werkt dat anders?


Door Rien van der Wilt op 29 oktober 2018

Ha Bente,
Ja, met O% btw is goed.


Door Michel op 5 november 2018

Wij hebben in Nederland een bedrijf dat houten urnen, schalen e.d. vervaardigt. In december gaan we een maand naar Taiwan. Het idee is om daar wat gereedschap en hout te kopen voor de zaak. Waar moet ik op letten wat de facturen betreft die daar opgesteld gaan worden wil ik ze kunnen gebruiken om btw terug te vorderen? Vast bedankt voor uw reactie


Door Rien van der Wilt op 5 november 2018

Beste Michel,
Je gaat in Taiwan gereedschap kopen. Op de facturen zit dan Taiwan-belasting. Die kun je in NL niet terug vragen. Als je de faturen op naam van je bedrijf laat zetten kun je de kosten inclusief eventuele belasting aftrekken.


Door Marijke op 16 november 2018

Hoe zit het met Provisiekosten die Fedex bv rekend voor het inklaren van je goederen, zit daar 21% btw op of moet je die onder 0% boeken?


Door Rien van der Wilt op 16 november 2018

Hallo Marijke,
Dat hangt af van de plaats van vestiging van Fedex en of Fedex jou ziet als consument of als bedrijf. Laat je boekhouder de factuur eens bekijken, dan kan die jouw vraag wel beantwoorden.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rien van der Wilt
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is één van de oprichters van Boekhoudbedrijf voor MKB (v.o.f.), een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake in de regio Utrecht - Gouda - Rotterdam kan middels bezoek, daarbuiten via telefoon en skype. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.