BTW bij invoer van goederen uit niet-EU landen; het proces
01 december 2017 

BTW bij invoer van goederen uit niet-EU landen; het proces

BTW bij invoer, hier krijg je mee te maken als je goederen vanuit een niet-EU land in Nederland brengt. Dat heet invoeren. Als je goederen invoert, ben je btw verschuldigd. Soms geldt het nultarief en er zijn vrijstellingen.

Wij krijgen hierover vaak vragen van onze klanten die een webshop hebben. Zodra die willen beginnen met goederen inkopen in landen buiten de EU (vaak China), voelen zij zich erg onzeker over de regels.

Dit artikel beschrijven we in hoofdlijnen de regels voor btw bij invoer in Nederland. Als je invoert in een ander EU-land gelden in principe dezelfde regels, want de btw is geharmoniseerd in de EU, maar de uitvoering verschilt per land.

Samenloop invoer en levering

Als je goederen van buiten de EU invoert in een EU-land, moet je bijna altijd btw betalen. Daarnaast heb je de btw die je aan je klant in rekening brengt bij de verkoop (in btw jargon: wegens levering). In de btw-wetgeving zijn dat twee afzonderlijke feiten. Beide feiten kunnen zich tegelijkertijd voordoen.

Als jij als Nederlandse ondernemer de goederen zelf invoert (of laat invoeren) vindt de levering aan jou plaats in het niet-EU land van je leverancier. Dat is de plaats waar je de beschikking krijgt over de goederen. Je bent dan geen Nederlandse btw verschuldigd over de levering. Je bent wel btw bij invoer verschuldigd.

Als de goederen worden ingevoerd in Nederland door jouw leverancier, krijgt jouw leverancier te maken met btw bij invoer. De levering aan jou vindt dan plaats in Nederland en over die levering moet jij dan btw betalen volgens de verleggingsregeling.

Het lijkt dan alsof je 2x betaalt, een keer btw bij invoer en een keer bij levering. Maar dat is niet het geval. Jouw leverancier kan de btw over de invoer terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.

Douane procedure

Alle goederen die je invoert in Nederland, moet je melden bij de Douane.  De melding moet je doen in de vereiste vorm. Dit noemt men aanbrengen.

Na melding krijgen de goederen de status “goederen in tijdelijke opslag” totdat ze een douanebestemming krijgen. Tot dan mogen de goederen uitsluitend op door de douane goedgekeurde plaatsen verblijven. Vervolgens moet je aangifte voor een douanebestemming doen.

Douanebestemming en btw bij invoer

Bij de douane gemelde goederen kunnen via een douaneaangifte een bestemming krijgen, bijvoorbeeld:

  • vrije verkeer; dit is de eigenlijke invoer, daarna staan de goederen ter vrije beschikking van de importeur.
  • douane-entrepot; de goederen worden opgeslagen onder douanetoezicht.
  • uitvoer; de goederen verlaten weer de EU.

Elke bestemming heeft zijn eigen regels. In dit artikel beperken we ons tot “vrije verkeer” waardoor je de goederen daadwerkelijk invoert.

Dat gaat als volgt. Je betaalt de rechten bij invoer en de omzetbelasting en daarna staan de goederen ter vrije beschikking van jou. Voor sommige goederen geldt een vrijstelling voor de btw.

Douaneaangifte

De douaneaangifte om de goederen onder een douanebestemming te plaatsen, kan schriftelijk of mondeling. De douaneaangifte kan iedereen doen die de goederen kan melden bij de Douane en die de benodigde documenten kan overleggen.

Je moet de hoeveelheid administratie en de benodigde kennis die vereist is voor dit proces niet onderschatten. Daarnaast moeten je bepaalde formaliteiten in acht nemen, zoals het overleggen van facturen en het beschikbaar houden van de goederen voor controle door de Douane.

Gezien de benodigde kennis kun je vaak beter een douane-expediteur inschakelen voor het doen van aangifte. Hiervoor maken die gebruik van een elektronisch aangiftesysteem waarmee ze snel en flexibel de aangiften kunnen indienen.

Heffen van de btw bij invoer

De btw die je vanwege de invoer moet betalen, wordt op dezelfde wijze geheven als de rechten bij invoer. Als de goederen middels een douaneaangifte in het vrije verkeer worden gebracht, moeten de rechten bij invoer worden betaald.

Daarvoor ontvang degene die de aangifte heeft gedaan een “uitnodiging tot betaling”. Hierop staat ook het bedrag van de verschuldigde btw.  Degene die de aangifte heeft gedaan, moet de btw betalen.

In veel gevallen wordt de btw bij invoer echter niet geheven via een “uitnodiging tot betaling”. De heffing van de btw wordt dan verlegd naar de gewone periodieke aangifte btw van jou (jij bent de importeur).

Je geeft dan de btw bij invoer aan in je normale kwartaal aangifte btw en je trekt deze btw ook af als voorbelasting (als je recht hebt op aftrek van btw). Per saldo betaal je dus niets. Hiervoor is een zogenaamde vergunning artikel 23 nodig.

Btw bij invoer en vergunning artikel 23

De vergunning kun je schriftelijk aanvragen bij je belastingkantoor. De voorwaarden zijn:

  • Je woont in Nederland of je bent daar gevestigd als ondernemer.
  • Je importeert regelmatig goederen vanuit niet-EU landen.
  • Uit jouw administratie blijkt duidelijk hoeveel je moet betalen aan btw bij invoer.

Grondslag en tarief voor de btw bij invoer

De btw bij invoer wordt berekend over de douanewaarde. De douanewaarde is de werkelijk te betalen prijs door degene die de goederen invoert of laat invoeren. Hieronder vallen in ieder geval:

  • inkoopprijs
  • rechten bij invoer
  • accijns
  • heffingen
  • commissie
  • verpakking
  • vervoer
  • verzekering.

Voor de btw bij invoer gelden de normale tarieven (21%, 9% en 0%). Er is ook een lijst met vrijstellingen. Voor vrijstelling bij invoer is vaak een vergunning nodig. Als de btw bij invoer kan worden afgetrokken, is het aanvragen van een vergunning niet zinvol.

Vrijstelling voor btw bij invoer

Voor invoer van goederen met geringe waarde (

Deze vrijstelling wordt veel benut door webshops. Die laten deze goederen rechtstreeks leveren vanuit een niet-EU land. Daardoor hebben ze een flink prijsvoordeel t.o.v. dezelfde goederen die vanuit een EU-land worden geleverd. Binnen de Europese Commissie bestaan plannen om deze vrijstelling op te heffen vanwege de concurrentie vervalsing.

Vrijblijvend advies

Je ziet dat je met veel regels te maken krijgt als je begint met invoer van goederen. Wij kunnen je op dit gebied adviseren. Dat voorkomt dat je later geconfronteerd wordt met naheffingen en boetes.

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Mail ons of bel ons. Of laat je gegevens achter. Wij nemen dan snel contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek over btw bij invoer en nog veel meer.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Lowy.cremers
Door

Lowy.cremers

op 10 Oct 2018

ls ik ben nederlander woon in Nederland ik wil een blokje goud kopen in Thailand dat kost hier rond de 1000 euro.Moet ik daar belasting of btw overbetalen als ik het invoer in NL?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 10 Oct 2018

Beste Lowy, In principe moet je bij invoer van goederen btw en invoerrechten betalen. Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw (lees de voorwaarden!). Over invoerrechten durf ik niets te zeggen.

Bente
Door

Bente

op 29 Oct 2018

Wij bestellen voor een webshop rechtstreeks producten uit Indonesie. Ik betaal PostNL voor de aangifte die zij doen over de verzending. Kan de factuur van de leverancier, dus voor de producten zelf met 0% BTW mijn boekhouding in? Of werkt dat anders?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 Oct 2018

Ha Bente, Ja, met O% btw is goed.

Michel
Door

Michel

op 05 Nov 2018

Wij hebben in Nederland een bedrijf dat houten urnen, schalen e.d. vervaardigt. In december gaan we een maand naar Taiwan. Het idee is om daar wat gereedschap en hout te kopen voor de zaak. Waar moet ik op letten wat de facturen betreft die daar opgesteld gaan worden wil ik ze kunnen gebruiken om btw terug te vorderen? Vast bedankt voor uw reactie

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 05 Nov 2018

Beste Michel, Je gaat in Taiwan gereedschap kopen. Op de facturen zit dan Taiwan-belasting. Die kun je in NL niet terug vragen. Als je de faturen op naam van je bedrijf laat zetten kun je de kosten inclusief eventuele belasting aftrekken.

Marijke
Door

Marijke

op 16 Nov 2018

Hoe zit het met Provisiekosten die Fedex bv rekend voor het inklaren van je goederen, zit daar 21% btw op of moet je die onder 0% boeken?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 Nov 2018

Hallo Marijke, Dat hangt af van de plaats van vestiging van Fedex en of Fedex jou ziet als consument of als bedrijf. Laat je boekhouder de factuur eens bekijken, dan kan die jouw vraag wel beantwoorden.

Hariette
Door

Hariette

op 18 Mar 2019

Wij zijn een firma die vrijstelling hebben voor de verkoop van medisch meet apparatuur. Wij kopen buiten de EU medische meetapparatuur in? Hoe gaat dit met de vrijstelling kan ik dan 0% btw aanhouden?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 18 Mar 2019

Beste Harriette, Bij verkoop ben je vrijgesteld van btw. Bij inkoop betaal je de btw die de leverancier op de factuur zet. Daar heb jij verder geen invloed op. Die btw kun je uiteraard niet terug vragen.

Anthony
Door

Anthony

op 09 Apr 2019

Hallo Rien, Ik wil goederen direct verschepen vanuit een niet EU land naar Spanje. De invoerrechten zijn 0%, de btw in Spanje niet. De goederen wil ik daar opslaan onder mijn eigen naam om het vervolgens te verkopen aan een Spaanse klant. De inklaring wil ik doen met een NL btw nummer. Is dit op deze manier te realiseren? de btw kan ik gewoon met de aangifte gewoon weer terugvragen lijkt me...

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 09 Apr 2019

Hallo Anthony, Bij invoer betaal je Spaanse btw die je terug kunt vragen. Bij verkoop moet je Spaanse btw rekenen. Je moet dan een Spaans btw nummer aanvragen en in Spanje aangifte doen.

Michael
Door

Michael

op 27 Apr 2019

Hello I have a question about importing good from China to NL. I have a Dutch VAT number how I can import the goods using my VAT number? the delivery will be done using Fedex and my supplier mentioned that I have to make the customs clearance by my self, what are the steps for that proccess? I am a bit lost in this. Thanks in advance for your response.

Goce Nikoloski
Door

Goce Nikoloski

op 05 Nov 2019

wij, een confectie bedrijf in nl willen loonveredeling in Macedonie doen, maar de grondstoffen die wij daarvoor uitvoeren zijn niet door ons gekocht maar worden door onze opdrachtgevers in Nederland aan ons ter beschikking gesteld, nu worden wij bij de re import uit Macedonie aangeslagen voor BTW op de grondstof prijs plus de loonkosten. is dat correct?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 05 Nov 2019

Beste Goce, Hier kan ik zo geen antwoord op geven want ik weet het niet precies. Ik wil het met genoegen voor je uitzoeken. Ik heb dan een gedetailleerde beschrijving nodig van het proces en ik zal dan onze gebruikelijk tarief in rekening brengen.

A.Mayeba
Door

A.Mayeba

op 12 Nov 2019

Beste allemaal Ik heb bedrijf in nederlander woon in Nederland Ik ga binnen kort goud out Afrika naar Nederland en ben ik opzoek naar expediteur voor invoeren en meer. Ik wil ook weten zou misschien Fedex bv mijn facturen en BTW aannemen verlegt bij import met hun Provisiekosten??

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 Nov 2019

Beste lezer, Deze reactie is zo compact geformuleerd dat het mij niet duidelijk is wat de vraag is.

Henk Hudepool
Door

Henk Hudepool

op 26 Feb 2020

ik wil graag mijn motor vanuit indonesie meenemen. Is het juist omdat ik 4 maanden per jaar in Nederland ben en 8 maanden in Indonesie (En ik dus niet uitgeschreven ben ) dat ik de motor niet kan opgeven als verhuizing?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 26 Feb 2020

Beste Henk, Ik weet het niet zeker. Volgens mij is een voorwaarde dat je minstens 12 maanden buiten NL hebt gewoond en uitgeschreven bent in NL.

Jeroen
Door

Jeroen

op 13 May 2020

Hallo Rien, ik wil goederen importeren uit Maleisie (mistmachines). Deze verkoop ik door naar klanten in Engeland. Moet ik dan ook BTW betalen? Invoerrechten wilde ik laten berekenen door een expediteur.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 May 2020

Ha Jeroen, Als de goederen direct vanuit Maleisië naar Engeland gaan, moet jij in Engeland btw bij invoer btw en invoerrechten betalen. Als de goederen eerst in NL worden afgeleverd, moet je in NL btw en invoerrechten betalen. Bij de levering aan jouw klant in Engeland verleg je de btw naar jouw klant (indien een zakelijke klant). Als jouw klant een consument is, is er sprake van afstandsverkopen met NL btw tot aan de drempel.

Jeroen
Door

Jeroen

op 13 May 2020

ha Rien, ze worden eerst naar NL verstuurd. Ik verstuur ze dan weer naar een zakelijke klant. Dus ik betaal eerst de BTW in NL neem ik aan?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 May 2020

Jeroen, Ja, je betaalt NL btw bij invoer (tenzij je een vergunning artikel 23 hebt. Op jouw verkoopfactuur verleg je de btw naar jouw zakelijke klant. Wel controleren of die een geldig btw nummer heeft.

Kees Herrebout
Door

Kees Herrebout

op 03 Apr 2021

Beste Rien, Wij hebben sinds kort de verleggingsregeling artikel 23 ontvangen maar dachten dat de Douane direct kon zien ooohh dat is dat bedrijf AKKOORD goederen mogen zonder invoerrechten en BTW door.Maar nu blijkt dat wij voor elke bestelling dus documenten moeten aanleveren. Heb ik dat goed gelezen? Hoe werkt het met aanmelden van een import en waar moet dat?We horen het graag!Mvg Kees

Emiel
Door

Emiel

op 04 Apr 2023

Beste Rien,ik wil goederen uit Senegal importeren. De leverancier zet daar 19% TVA (BTW) op de factuur. Als de goederen in NL aankomen moet ik ook weer BTW betalen. Kan ik de Senegalese BTW terugvorderen? Of moet ik hem eigelijk niet betalen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 04 Apr 2023

Beste Emiel, Je moet bij de belastingdienst van Senagal vragen of en zoja, hoe je die belasting kan terugvragen.

Kevin
Door

Kevin

op 30 Oct 2023

Ik heb een vraag. Ik wil in de nabije toekomst goud gaan importeren, door het ongunstige belastingklimaat zou ik dat in de eerste instantie in dubai willen doen, maar stel ik importeer 1 kilo 24 karaat, hoe zullen zij het belasting percentage berekenen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 31 Oct 2023

Beste Kevin, helaas kunnen wij je vraag niet beantwoorden. Wij hebben geen kenning van btw regels buiten de EU.

Reactie plaatsen