arrow_drop_up arrow_drop_down
20 februari 2017 

BTW bij print on demand; weet je wat de btw-regels zijn?

Btw bij print on demand, hoe werkt dat? Wij komen op dit onderwerp omdat we vragen kregen van een klant van ons, een digitale uitgever.  Die uitgever overwoog om zijn digitale boeken ook aan te gaan  bieden in geprinte vorm.

Het printen moest gedaan gaan worden door een Duits bedrijf dat de geprinte versie ook zou versturen naar de afnemer. Dat heeft nogal wat consequenties voor de btw.

Huidige verkoop digitale boeken

Betreffende uitgever verkoopt nu via zijn webshop wereldwijd Engels talige boeken en trainingsfilmpjes. De producten worden volledig digitaal aangeboden. Daardoor is het mogelijk de verkopen 100% te automatiseren.

De btw op verkopen in EU is redelijk eenvoudig. Aan de hand van de webshop gegevens wordt het land van de afnemer bepaald en op de verkoop wordt de btw volgens dat land gerekend. Die btw wordt aangegeven via de Nederlandse Belastingdienst volgens de regeling MOSS.

Print on demand

Print on demand is een relatief nieuwe manier van drukken. Hierbij is het mogelijk om boeken in zeer kleine oplagen te drukken, zelfs tot 1 exemplaar per bestelling. Dit maakt het betaalbaar om een boek pas te drukken nadat een klant een bestelling heeft geplaatst.

Btw bij print on demand

De hiervoor genoemde uitgever had gemerkt dat een deel van zijn klanten liever een geprinte versie van een boek kocht dan een digitale versie. Naar aanleiding daarvan had hij een geschikt Duits bedrijf gevonden.

Het proces zou als volgt gaan verlopen. Een klant bestelt een boek via zijn webshop (de webshop van de uitgever). Als die klant een geprinte versie bestelt, gaat de order direct naar het Duitse bedrijf. Dat bedrijf  print het bestelde boek en stuurt dat boek vanuit Duitsland rechtstreeks naar zijn klant. Daarmee bleef het logistieke proces van de uitgever bijna net zo eenvoudig als daarvoor.

Vervolgens kwam de vraag: hoe zit het met de btw bij print on demand en verzending door de Duitse leverancier?

Processen voor de btw bij print on demand

Er zijn 2 facturen die van belang zijn voor de correcte toepassing van de btw bij print on demand :

  1. De factuur van de Duitse leverancier voor de kosten van print on demand en verzending van het boek.
  2. De factuur van de Nederlandse uitgever die via de Duitse leverancier tegelijk met het boek wordt verzonden naar de koper van het boek.

Btw over kosten voor print en verzending

Levering van goederen is belast voor de Nederlandse belasting als ze in Nederland worden verricht. De Duitse leverancier doet echter een levering in Duitsland, want het boek blijft in Duitsland. Nederlandse btw is daarom niet aan de orde.

De uitgever behoort een factuur te ontvangen die is belast met Duitse btw.

Btw over verkoop aan klant van de uitgever

De verkoop is een verkoop van de Nederlandse uitgever. Deze verkoop valt voor de btw onder de z.g. afstandsverkopen.

De daadwerkelijke levering van het geprinte boek wordt gedaan vanuit Duitsland aan een particulier. Voor de btw bij print on demand is het van belang waar de particulier woont:  in Duitsland, een ander EU-land of een land buiten de EU.

Onze uitgever krijgt te maken met 3 varianten voor de btw bij print on demand:

  1. Klant in Duitsland: over de verkoop is Duitse btw verschuldigd.
  2. Klant in ander EU-land: over de verkoop is Duitse btw verschuldigd tot aan de drempel. Daarboven geldt de btw van het land van de klant.
  3. Klant buiten de EU: het gaat om export van goederen vanuit Duitsland. De btw in Duitsland is 0%, er is aangifteplicht in het land van de klant.

Extra kosten voor aangifte buitenlandse btw

Als de afstandsverkopen onder de drempel blijven, moet genoemde uitgever naast de Nederlandse aangifte btw ook aangifte btw in Duitsland gaan doen.

Als de drempel wordt overschreden in EU-landen, moet de uitgever ook nog aangifte gaan doen in die EU-landen.

Aangifte doen in Duitsland betekent dat de uitgever zich moet laten registreren in Duitsland als ondernemer en daar periodiek btw aangifte moet doen. De extra kosten daarvan bedragen ongeveer €3.000 per jaar. Voor andere landen kan het nog duurder zijn.

Juiste toepassing van btw in het buitenland

Wij krijgen veel vragen van onze klanten over de  juiste toepassing van de btw regels. Gezien de strenge regels voor de btw, is het belangrijk dat deze vanaf het begin correct worden toegepast. Daardoor voorkomen onze klanten (hoge) boetes en besparen direct geld.

Ook rust bij belastingcontrole?

Wij helpen al jaren mkb-bedrijven (zzp / VOF / BV / klein MKB) met het optimaal en correct toepassen van alle belastingregels. Daardoor worden zij niet verrast door hoge naheffingsaanslagen met terugwerkende kracht over de laatste 5 jaar.

Wil jij ook zekerheid en rust? Bel ons of mail ons! Wij helpen je dan niet alleen met besparen op belastingen, maar we ontzorgen je compleet op administratie- en belastinggebied.

Francisco

Door

Francisco

op 6 March 2017

Het lijkt me simpeler om een nederlandse uitgeverij te zoeken.

Reactie plaatsen