arrow_drop_up arrow_drop_down
10 oktober 2016 

BTW bij dropshipping; welke fiscale regels gelden voor je webwinkel?

De regels voor de BTW bij dropshipping kunnen nogal ingewikkeld zijn. Vooral het land van vestiging van leverancier en klant zijn bepalend. Steeds meer webwinkels maken gebruik van dropshipping.

Wat veel webwinkels vergeten, is dat je daardoor vaak te maken krijgt met buitenlandse BTW. Je hebt dan de plicht om in die landen te registreren voor de BTW en daar aangifte te doen. En dat is duur!

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping is een logistieke oplossing voor webwinkels. Via je webwinkel verkoop je producten aan particulieren. In plaats van zelf een pakketje naar je klant te sturen, laat je dat doen.

Iedere bestelling stuur je direct door naar jouw leverancier. Die verstuurt het pakketje rechtstreeks naar jouw klant. Dus geen voorraad en het hele logistieke proces blijft buiten de deur.

Plaats van levering

Voor de heffing van de BTW is de “plaats van levering” een belangrijk begrip. Doordat de producten niet meer worden afgeleverd bij jouw webwinkel, verandert de plaats van levering en daardoor verandert de heffing van de BTW bij dropshipping.

Wij krijgen veel vragen van webwinkels over de BTW regels. Wij zorgen ervoor dat we dit goed regelen voor onze klanten. Wil jij daar ook meer over weten? Mail ons of bel ons!

BTW bij dropshipping afhankelijk van land leverancier/klant

Bij dropshipping stuurt je leverancier (A uit land 1) jouw producten rechtstreeks naar je klanten (C uit land 3). Jij bent als verkoper (B uit Nederland) juridisch eigenaar van de producten en jij geeft de opdracht voor de verzending. Jij hebt dan te maken met 2 transacties voor de BTW:

  • De transactie A-B waarbij jij eigenaar wordt van de producten
  • De transactie B-C waarbij je de producten verkoopt aan particulier C.

De BTW heffing is afhankelijk van de combinatie land 1 en land 3. Hieronder beschrijven we drie mogelijkheden.

Je leverancier is gevestigd in Nederland

Als je leverancier in Nederland is gevestigd, is de situatie eenvoudig. Je hebt voornamelijk met de Nederlandse BTW te maken. Alleen voor de verkoop naar andere EU-landen (afstandsverkopen) heb je te maken met buitenlandse BTW indien je boven de drempel uitkomt.

Je leverancier is gevestigd in Duitsland (EU-land)

Is jouw leverancier gevestigd is in een ander EU-land dan heb je te maken met lokale BTW. De plaats van levering voor je inkoop is Duitsland. Het product blijft in Duitsland (want van daaruit wordt het verstuurd naar jouw klant) en jij krijgt dus een factuur met Duitse BTW.

Die Duitse BTW kun je niet terugvragen via de normale aangifte BTW in Nederland, maar dat loopt via een wat omslachtige procedure met een drempel. (Als je geluk hebt, stuurt je leverancier je uit onkunde een factuur zonder BTW).

Omdat je verkoopt vanuit Duitsland heb je te maken met de Duitse btw. Voor verkopen geldt meestal de regeling afstandsverkopen en soms de Duitse BTW. De NL btw speelt in deze situatie geen rol.

Bij verkoop in een niet-EU-land (export) geldt het nul-tarief voor de aangifte in Duitsland. Je hebt wel te maken met regels voor invoer en verkoop in dat niet-EU-land.

Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)

Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer). De douanewaarde is de waarde van het product plus invoerrechten en bijkomende kosten als verpakking en vervoer.

Die invoer BTW betaal je in het land waar je de producten invoert, meestal het land waar je klant woont. Voor die verkoop moet je lokale BTW rekenen en je moet dus registreren en aangifte doen in het land van je klant.

Je kunt ook het product vanuit China voor rekening van je particuliere klant laten vervoeren en invoeren. De levering van het product aan jouw particuliere klant vindt dan plaats in China. Je hebt dan niet te maken met NL btw en je hebt niets te maken met btw en invoerrechten in het land van je klant.

Bij verkoop in een niet-EU-land heb je niets te maken met de Nederlandse BTW (maar wel met de regels in dat niet-EU-land).

Verzorgen BTW bij dropshipping duur

Zoals je ziet kan dropshipping ertoe leiden dat je in meer landen moet registreren  en aangifte moet doen voor de BTW. Als je dat zelf wil doen, kost je dat veel tijd en als je het laat doen, kost je dat relatief veel geld.

Registreren voor de BTW in buitenland

Het zal duidelijk zijn dat veel webwinkels zich niet laten registreren in het buitenland. En als dat een niet-EU-land is en als jij daar op bescheiden schaal producten verkoopt via je webwinkel, denk ik niet dat het topprioriteit is van de buitenlandse belastingdienst om je een naheffingsaanslag op te leggen. Maar het zijn wel de regels!

Voor registratie in EU-landen ligt dat anders. Als de NL Belastingdienst bij controle constateert dat je btw moet betalen in een ander EU-land, zullen zij dat doorgeven aan de belastingdienst van dat EU-land.

Nederlandse BTW bij dropshipping?

Er zijn ook webwinkels die op hun verkoopfacturen voor buitenlandse klanten standaard de Nederlandse BTW vermelden. Die BTW dragen ze dan af in Nederland. Maar dat is natuurlijk onjuist.

Als de buitenlandse BTW van toepassing is, kun je dat niet afkopen door in Nederland BTW te betalen. De verplichting om in dat buitenland btw te betalen blijft.

Doe er je voordeel mee!

Je ziet dat je te maken hebt met veel regels. Wij kennen die regels en passen die al jaren toe voor onze klanten.

Wil je zeker weten dat alles goed zit, kijk dan eens of Boekhoudbedrijf voor MKB inzetten een goed idee is voor je. Wij zorgen dat alles in orde is en  jij draagt niet langer onterecht Nederlandse BTW af.

Meer handige informatie? Kijk wat onze website je te bieden heeft.

Vraag of opmerking? Wij horen graag van je, bel ons of laat je gegevens achter. Wij maken dan snel een afspraak.

ari

Door

ari

op 30 March 2017

hm dat klinkt ingewikkeld :-s Weet je soms ook of er een boekhoudbedrijf in België is die evenveel over dropshipping en BTW afweet of misschien kunnen jullie ook Belgische klanten aannemen of is dit ook weer te ingewikkeld en uur?

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 31 March 2017

Beste Ari, Helaas......., we kennen geen Belgische admistratiekantoren. Evenmin verzorgen we de belastingaangiften voor klanten in België.

Habib

Door

Habib

op 8 April 2017

Hoi, Erg nuttige informatie! Maar wat nou als de producten uit China komen en onder de 22 euro zijn, btw vrij dus. (Mijn Klanten zitten in Nederland)

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 8 April 2017

Hallo Habib, Je betaalt dan geen invoerrechten en geen btw. Voorwaarde is dat het totale pakket dat ingevoerd wordt een waarde onder de 22 euro heeft. Bij een pakket bestaande uit een verzameling van producten, is de waarde van het pakket bepalend.

Habib

Door

Habib

op 8 April 2017

Moet ik dan wel BTW door berekenen aan mijn klanten op de factuur? Ookal heb ik geen btw betaald bij de invoer/inkoop.

matthijs

Door

matthijs

op 12 March 2018

Voor die verkoop moet je lokale BTW rekenen en je moet dus registreren en aangifte doen in het land van je klant. Dat is wat er in het verhaaltje staat. Het voordeligst kwa belasting als Nederlander is het verkopen aan "niet EU" landen met een "niet EU" leverancier als ik het zo goed begrijp, hier geld namelijk een 0 tarief zolang je onder de 22 euro blijft? of geld dit laatste alleen voor EU landen?

CL

Door

CL

op 4 May 2017

Even een vraag over "Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)": Ik heb een webshop, ik bereken mijn klanten standard 21% btw en drag dit ook netjes af. Maar als ik dropshipment doe vanuit China, en het pakketje wordt in NL afgeleverd, berekent de douane nogmaals BTW, is dit niet dubbel?

Ruben

Door

Ruben

op 8 June 2017

Hallo Rien, Bedankt voor deze website - goede vragen en duidelijke antwoorden. Op dit moment nog niet zo ver om boekhouding om te gooien, maar zeker iets waarover we nadenken... (ook graag meer tijd met de kids...). Concept van jullie online bedrijf spreekt me zeer aan! Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer). - wat als de (nederlandse) klant de invoerrechten betaald? - moeten wij de klant dan ook 21% BTW in rekening brengen? - dan betaald de klant 2x 21% BTW over het volle bedrag.. Ruben

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 8 June 2017

Hallo Ruben, Als jij de producten invoert, moet je invoerrechten (btw) betalen. Wat je de klant laat betalen, bepaal je zelf. En over dat bedrag moet je de klant 21% btw in rekening brengen. De bij invoer betaalde btw kan je terugvragen.

Ruben

Door

Ruben

op 8 June 2017

Hallo Rien, Bedankt voor de snelle reactie. Ik voer de producten niet in, maar laat ze oningeklaard in magazijn transporteur in Rotterdam. Klant voert ze in en haalt producten daar op.

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 8 June 2017

Ha Ruben, Dit is ingewikkelder. Hiervoor is van belang of de klant een btw-ondernemer is of een particulier. Verder is de overeenkomst van jouw bedrijf met de leverancier en met jouw klant van belang. Ik raad je aan hierover advies te vragen. Via deze blog gaat niet lukken.

Frits

Door

Frits

op 16 June 2017

Een webshop opstarten met in China gemaakte en verzonden artikelen die per dropship bij overwegend particuliere klanten over de hele wereld worden geleverd is dus bijna niet te doen?.. Of gewoon de kans nemen zolang de omzet nog laag is (onder de drempelbedragen per land) en de BTW afdragen in NL?

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 16 June 2017

Beste Frits, Voor EU landen kun je de NL btw toepassen totdat je de drempel overschrijdt. In praktijk blijkt dat die drempel niet zo snel overschreden wordt. En als die drempel overschreden wordt, moet je bedrijf zich laten registreren in betreffende EU-land. Dat brengt extra kosten met zich mee, maar je hebt dan ook al een redelijke omzet. Voor landen buiten de EU ligt dat anders. Overigens denk ik dat veel webshops zich niet direct laten registreren in elk land buiten de EU na de 1e verkoop.

Mark

Door

Mark

op 4 July 2017

Volgens mij klopt dit niet. - Als je vanuit China verstuurd onder 22 euro drempel dan heb je geen invoerkosten of BTW en je rekent je klant ook niets als dit buiten NL is. - Als je vanuit China verstuurd onder 22 euro drempel dan heb je geen invoerkosten of BTW en je rekent je klant wel BTW als deze uit NL komt. - Buiten de EU heb je helemaal niks met BTW te maken als je product vanuit China verstuurd wordt. Wat als je producten nu boven de 22 euro zijn, volgens mij kun je gewoon in je website opnemen dat je klant verantwoordelijk is voor de invoerrechten en BTW. - Bij leveringen vanuit China naar EU landen (niet NL) veranderd er dus helemaal niks en reken je geen BTW. BTW reken je alleen maar als je levert aan NL klanten vanuit China, omdat jij als ondernemer en klant in zelfde land gevestigd zijn. BTW betaal je in het land waar de goederenstroom plaats vind. Bij EU landen kun jij als ondernemer deze BTW / invoerrechten betalen boven 22 euro pakketjes, maar dan moet je registreren of je neemt in je website gewoon op dat de klant zelf verantwoordelijk is voor de import / BTW. Dan heb jij niks met de BTW te maken.

Friz

Door

Friz

op 25 June 2017

Hey Rien, Ik ben onlangs begonen met een dropshipping bedriijf, mijn leverancier is gevestigd in China en mijn klanten in Nederland. Hoe zit het met de btw-aangifte? Kan ik zonder problemen 0 invullen? Bedankt!

friz

Door

friz

op 25 June 2017

Mijn klanten in de VS*

Loui

Door

Loui

op 12 January 2018

Ben je al achter gekomen hoe het precies is/? Ik heb namelijk zelfde vraag.

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 12 January 2018

Beste Friz, Loui, Dat hangt af van de rest van het proces, voer jij in of je klanten, verstuur je rechtstreeks vanuit China naar je klant of verstuur je vanuit NL. Bovenstaande artikel beantwoord al de meeste vragen. Als je specifiek advies wil, kun je me mailen voor een schriftelijk advies. De kosten zijn zeer bescheiden. Met vriendelijke groet, Rien

matthijs

Door

matthijs

op 12 March 2018

Uit het artikel kan je vinden dat je niets met de nederlandse belasting te maken hebt zolang je niet vanuit nederland shipped maar wel met de regels te maken hebt met het land van import. Correct me if i'm wrong, maar voor zover ik heb kunnen vinden kunnen ze je bijvoorbeeld niet verplichten om in de verenigde staten te laten registreren voor het afdragen van belasting, maar ze kunnen je wel een boete opleggen als je het niet doet. (beetje krom) Wat je het beste kan doen is de klant verantwoordelijk stellen voor de belasting. Voor een exact en definitief antwoord kan je beter een mail sturen naar Rien.

Annoniem

Door

Annoniem

op 13 March 2018

Ik ben op het moment bezig om een dropshipping webshop op te zetten. Mijn leverancier zit in China en mijn klanten zitten over de hele wereld. Stel dat ik bij de voorwaarden van mijn website zet dat de klant bij elke bestelling zelf verantwoordelijk is voor de invoerrechten en de invoer BTW. Moet ik dan wel geregistreerd staan als bedrijf? Zoja, als ik belasting aangifte doe, kan ik hierop dan zonder problemen 0% btw / invoerrechten opzetten? Mvg, Annoniem

matthijs

Door

matthijs

op 20 May 2018

Voor zover ik weet werkt dat niet zo. Alleen als je als particulier koopt kan je het zonder btw invoeren. Maar als klanten via jou inkopen als tussenpersoon ben jij tot de levering de eigenaar en de verantwoordelijke. Met andere woorden. Je bent officieel verplicht om de btw in het land van jou klant te hanteren. Maar zoals hierboven al beschreven staat wordt hier pas echt naar gekeken als je echt bakken met geld verdient. Let wel dat je geen business paypal account en ideal kan aanbieden zonder kvk. Met kvk moet je echter je inkomsten en belastingzaken kunnen verantwoorden wat je problemen kan opleveren als je in nederland levert. Ik ben het ook aan het uitzoeken en het is nog best lastig allemaal.

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 21 May 2018

Beste Matthijs, Als je bijvoorbeeld in China inkoopt, en vanaf daar het product verkoopt aan je klant onder zodanige voorwaarden dat China de plaats van levering is, heb je niet te maken met NL btw. Verder, een KvK staat los van de verplichting om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting, die plicht heb je altijd.

Maichel

Door

Maichel

op 20 November 2018

Het blijft toch onduidelijk. Ik koop producten in vanuit China en de gemiddelde orderwaarde ligt onder de €22 waardoor ik geen invoerrechten of BTW kan betalen. Deze producten verkoop ik vervolgens in NL waar ik 21% BTW over reken en afdraag tijdens de aangifte. klopt dit?

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 20 November 2018

Beste Maichel, Als jij die producten inkoopt in China en vandaar direct op naam van je afnemer voor zijn rekening en risico verzend, dan behoef je geen btw te rekenen over de verkoop. Als je echter die producten eerst in bulk naar een opslag in NL stuurt en vandaar verkoopt in NL moet je inderdaad 21% btw rekenen. Je moet echter ook btw over de invoer betalen. Die €22 geldt namelijk voor de waarde van de totale zending.

Maik

Door

Maik

op 22 April 2019

Hi Rien, Zou je in jip en janneke taal kunnen uitleggen wat je bedoelt met "op naam van je afnemer voor zijn rekening en risico" In de praktijk is het zo dat voor de meeste verzendingen vanuit China er geen etiket van de NL shop op zit alleen adres van de particuliere klant in Ned. Pakketje gaat direct naar de klant. Als er wat is (prod. is stuk of voldoet niet) komt de klant wel terug bij de NL shop en handelt het met de NL shop verder af.

Jordi

Door

Jordi

op 1 February 2019

Hoe werkt het als je een off-shore bedrijf hebt die de webshop beheert en aan Nederlandse klanten verkoopt? De leverancier is in China gevestigd.

Rien van der Wilt
rowan

Door

rowan

op 24 February 2019

Hallo, Wij doen aan dropshipping in NL, onze leverancier zit ook in NL. Onze vraag is nu: Als de klant heeft betaald aan ons, zetten wij de bestelling door naar de leverancier en sturen zij de bestelling op. Vervolgens krijgen wij van de leverancier een factuur voor de producten en geleverde diensten (dropshipping) mogen wij het vermelde btw van die factuur terugvragen bij de belasting? Mvg Rowan

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 25 February 2019

Beste Rowan, Jij moet btw in rekening brengen bij jouw klant en de btw op de factuur van de leverancier mag je terug vragen.

Mark

Door

Mark

op 29 March 2019

Zo te zien ga je volledig voorbij aan de vereenvoudigde ABC-levering in EU-situaties? Die regeling voorkomt juist de problematiek die je beschrijft.

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 29 March 2019

Dag Mark, De vereenvoudigde ABC-regeling geldt voor levering aan ondernemingen. Dit artikel gaat over particulieren, zie regel 6.

Mark

Door

Mark

op 29 March 2019

Ah, dat verklaart. Maar heb je, in het geval de Duitse leverancier het vervoer regelt, bij een verzending vanuit Duitsland naar het derde EU-land dan niet een verwerving in dat derde land gevolgd door een lokale levering? Oftewel, registratie en aangifte in het derde land vereist. Je verkrijgt immers zelf niets in Duitsland? Of zie ik dat verkeerd?

Mark

Door

Mark

op 29 March 2019

Ik zie het verkeerd zo te zien. Plaats van levering is ook in dat geval de plaats van vertrek, dus Duitsland. Vervolgens gelden alle regels ter zake, zoals jij schrijft.

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 29 March 2019

Ja klopt, levering aan particulier of onderneming maakt nogal verschil.

Tom

Door

Tom

op 13 April 2019

Beste Rien, U zegt het volgende: "Je kunt ook het product vanuit China voor rekening en risico van je particuliere klant laten vervoeren en invoeren. De levering van het product aan jouw particuliere klant vindt dan plaats in China. Je hebt dan niet te maken met NL btw en je hebt niets te maken met btw en invoerrechten in het land van je klant." Hoe wordt dit gedaan? Wanneer een particuliere klant een product via mijn webshop besteld en mijn webshop staat ingeschreven in Nederland, dan besteld de particuliere klant een product in NL? Vervolgens stuur ik de order door en laat deze direct vanuit China bij de klant bezorgen. Als ik het goed begrijp, ben ik dan de importeur omdat ik het product in China bestel en naar Nederland haal. En omdat ik een bedrijf heb, kom ik niet in aanmerking voor de vrijstelling voor import onder de 22 euro. Anders gezegd, een bedrijf moet altijd invoerrechten en belasting betalen. Is het leveren van een product vanuit China voor eigen rekeningen en risico van je particuliere klant niet gewoon fraude aangezien je op deze manier geen invoerrechten en btw betaald terwijl je dit product als bedrijf verkoopt? Mocht ik het fout hebben en er is hiervoor een legale zijn, hoor ik dit graag! Met vriendelijke groet, Tom

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 13 April 2019

Beste Tom, Voor de btw is de plaats van levering van belang. Voor goederen die vervoert worden is de plaats waar het vervoer begint, de plaats van levering. Als het product in China op naam van de klant wordt gezet en de klant vanaf dan eigenaar is van het product, dan vindt de levering aan de klant in China plaats. Dan is Nederlandse btw niet aan de orde. De klant is verantwoordelijk voor eventuele invoerrechten en belastingen in zijn woonland.

Maik

Door

Maik

op 22 April 2019

Hi Rien, Sorry, ik zou je toch graag nog 1 vraag willen stellen want niemand lijkt mij het antwoord te kunnen geven. Is vergelijkbaar aan al eerder gevraagd. (NL shop, Belgische klant, Chinese leverancier) Belgische klant bestelt bij NL shop, die plaats de bestelling bij Chinese leverancier en stuurt direct naar particulier in België (totale waarde incl. verzending lager dan 22,-) Pakketje komt dus niet in NL, NL leverancier staat niet op pakketje, Als er wat is (prod. is stuk of voldoet niet) kan de klant wel bij de NL shop om compensatie vragen. Is de NL shop in dit geval BTW verschuldigd over de verkoop van de Belgische order? Heel erg bedankt!

Rien van der Wilt

Door

Rien van der Wilt

op 22 April 2019

Hallo Maik, De vrijstelling van €22 geldt uitsluitend voor particulieren die goederen invoeren in de EU. De vraag in jouw voorbeeld is wie dat product invoert, de Belgische particulier of de NL shop. Als de NL shop dat product invoert moet de NL shop btw bij invoer betalen en Belgische btw in rekening brengen bij de verkoop aan Belgische particulier. De vraag wie het product invoert hangt af van de feiten en omstandigheden van het verkoopproces. Dat proces moet je zodanig inrichten dat uit alles blijkt dat de Belgische particulier verantwoordelijk is voor de invoer.

Reactie plaatsen