arrow_drop_up arrow_drop_down
BTW bij dropshipping; welke fiscale regels gelden voor je webwinkel?
10 oktober 2016 

BTW bij dropshipping; welke fiscale regels gelden voor je webwinkel?

De regels voor de BTW bij dropshipping kunnen nogal ingewikkeld zijn. Vooral het land van vestiging van leverancier en klant zijn bepalend. Steeds meer webwinkels maken gebruik van dropshipping.

Wat veel webwinkels vergeten, is dat je daardoor vaak te maken krijgt met buitenlandse BTW. Je hebt dan de plicht om in die landen te registreren voor de BTW en daar aangifte te doen. En dat is duur!

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping is een logistieke oplossing voor webwinkels. Via je webwinkel verkoop je producten aan particulieren. In plaats van zelf een pakketje naar je klant te sturen, laat je dat doen.

Iedere bestelling stuur je direct door naar jouw leverancier. Die verstuurt het pakketje rechtstreeks naar jouw klant. Dus geen voorraad en het hele logistieke proces blijft buiten de deur.

Plaats van levering

Voor de heffing van de BTW is de “plaats van levering” een belangrijk begrip. Doordat de producten niet meer worden afgeleverd bij jouw webwinkel, verandert de plaats van levering en daardoor verandert de heffing van de BTW bij dropshipping.

Wij krijgen veel vragen van webwinkels over de BTW regels. Wij zorgen ervoor dat we dit goed regelen voor onze klanten. Wil jij daar ook meer over weten? Mail ons of bel ons!

BTW bij dropshipping afhankelijk van land leverancier/klant

Bij dropshipping stuurt je leverancier (A uit land 1) jouw producten rechtstreeks naar je klanten (C uit land 3). Jij bent als verkoper (B uit Nederland) juridisch eigenaar van de producten en jij geeft de opdracht voor de verzending. Jij hebt dan te maken met 2 transacties voor de BTW:

  • De transactie A-B waarbij jij eigenaar wordt van de producten
  • De transactie B-C waarbij je de producten verkoopt aan particulier C.

De BTW heffing is afhankelijk van de combinatie land 1 en land 3. Hieronder beschrijven we drie mogelijkheden.

Je leverancier is gevestigd in Nederland

Als je leverancier in Nederland is gevestigd, is de situatie eenvoudig. Je hebt voornamelijk met de Nederlandse BTW te maken. Alleen voor de verkoop naar andere EU-landen (afstandsverkopen) heb je te maken met buitenlandse BTW indien je boven de drempel uitkomt.

Je leverancier is gevestigd in Duitsland (EU-land)

Is jouw leverancier gevestigd is in een ander EU-land dan heb je te maken met lokale BTW. De plaats van levering voor je inkoop is Duitsland. Het product blijft in Duitsland (want van daaruit wordt het verstuurd naar jouw klant) en jij krijgt dus een factuur met Duitse BTW. Je moet in Duitsland een btw nummer aanvragen.

Omdat je verkoopt vanuit Duitsland heb je te maken met de Duitse btw. Voor verkopen geldt meestal de regeling afstandsverkopen en soms de Duitse BTW. De NL btw speelt in deze situatie geen rol.

Als de leverancier verantwoordelijk is voor het vervoer, dan verwerf jij het product in het land van de klant en dan moet je een btw registratie hebben in elk land in de EU waar je verkoopt. Vanaf 1-7-2021 of 1-1-2022 kun je die aangifte in elk land doen via de NL-belastingdienst. Op dezelfde wijze als nu voor digitale diensten.

Bij verkoop in een niet-EU-land (export) geldt het nul-tarief voor de aangifte in Duitsland. Je hebt wel te maken met regels voor invoer en verkoop in dat niet-EU-land.

Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)

Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer). De douanewaarde is de waarde van het product plus invoerrechten en bijkomende kosten als verpakking en vervoer.

Die invoer BTW betaal je in het land waar je de producten invoert, meestal het land waar je klant woont. Voor die verkoop moet je lokale BTW rekenen en je moet dus registreren en aangifte doen in het land van je klant.

Je kunt ook het product vanuit China voor rekening van je particuliere klant laten vervoeren en invoeren. De levering van het product aan jouw particuliere klant vindt dan plaats in China. Je hebt dan niet te maken met NL btw en je hebt niets te maken met btw en invoerrechten in het land van je klant.

Bij verkoop in een niet-EU-land heb je niets te maken met de Nederlandse BTW (maar wel met de regels in dat niet-EU-land).

Verzorgen BTW bij dropshipping duur

Zoals je ziet kan dropshipping ertoe leiden dat je in meer landen moet registreren  en aangifte moet doen voor de BTW. Als je dat zelf wil doen, kost je dat veel tijd en als je het laat doen, kost je dat relatief veel geld.

Registreren voor de BTW in buitenland

Het zal duidelijk zijn dat veel webwinkels zich niet laten registreren in het buitenland. En als dat een niet-EU-land is en als jij daar op bescheiden schaal producten verkoopt via je webwinkel, denk ik niet dat het topprioriteit is van de buitenlandse belastingdienst om je een naheffingsaanslag op te leggen. Maar het zijn wel de regels!

Voor registratie in EU-landen ligt dat anders. Als de NL Belastingdienst bij controle constateert dat je btw moet betalen in een ander EU-land, zullen zij dat doorgeven aan de belastingdienst van dat EU-land.

Nederlandse BTW bij dropshipping?

Er zijn ook webwinkels die op hun verkoopfacturen voor buitenlandse klanten standaard de Nederlandse BTW vermelden. Die BTW dragen ze dan af in Nederland. Maar dat is natuurlijk onjuist.

Als de buitenlandse BTW van toepassing is, kun je dat niet afkopen door in Nederland BTW te betalen. De verplichting om in dat buitenland btw te betalen blijft.

Doe er je voordeel mee!

Je ziet dat je te maken hebt met veel regels. Wij kennen die regels en passen die al jaren toe voor onze klanten.

Wil je zeker weten dat alles goed zit, kijk dan eens of Boekhoudbedrijf voor MKB inzetten een goed idee is voor je. Wij zorgen dat alles in orde is en  jij draagt niet langer onterecht Nederlandse BTW af.

Meer handige informatie? Kijk wat onze website je te bieden heeft.

Vraag of opmerking? Wij horen graag van je, bel ons of laat je gegevens achter. Wij maken dan snel een afspraak.

ari
Door

ari

op 30 March 2017

hm dat klinkt ingewikkeld :-s Weet je soms ook of er een boekhoudbedrijf in België is die evenveel over dropshipping en BTW afweet of misschien kunnen jullie ook Belgische klanten aannemen of is dit ook weer te ingewikkeld en uur?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 31 March 2017

Beste Ari, Helaas......., we kennen geen Belgische admistratiekantoren. Evenmin verzorgen we de belastingaangiften voor klanten in België.

Habib
Door

Habib

op 8 April 2017

Hoi, Erg nuttige informatie! Maar wat nou als de producten uit China komen en onder de 22 euro zijn, btw vrij dus. (Mijn Klanten zitten in Nederland)

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 8 April 2017

Hallo Habib, Je betaalt dan geen invoerrechten en geen btw. Voorwaarde is dat het totale pakket dat ingevoerd wordt een waarde onder de 22 euro heeft. Bij een pakket bestaande uit een verzameling van producten, is de waarde van het pakket bepalend.

Habib
Door

Habib

op 8 April 2017

Moet ik dan wel BTW door berekenen aan mijn klanten op de factuur? Ookal heb ik geen btw betaald bij de invoer/inkoop.

matthijs
Door

matthijs

op 12 March 2018

Voor die verkoop moet je lokale BTW rekenen en je moet dus registreren en aangifte doen in het land van je klant. Dat is wat er in het verhaaltje staat. Het voordeligst kwa belasting als Nederlander is het verkopen aan "niet EU" landen met een "niet EU" leverancier als ik het zo goed begrijp, hier geld namelijk een 0 tarief zolang je onder de 22 euro blijft? of geld dit laatste alleen voor EU landen?

CL
Door

CL

op 4 May 2017

Even een vraag over "Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)": Ik heb een webshop, ik bereken mijn klanten standard 21% btw en drag dit ook netjes af. Maar als ik dropshipment doe vanuit China, en het pakketje wordt in NL afgeleverd, berekent de douane nogmaals BTW, is dit niet dubbel?

Ruben
Door

Ruben

op 8 June 2017

Hallo Rien, Bedankt voor deze website - goede vragen en duidelijke antwoorden. Op dit moment nog niet zo ver om boekhouding om te gooien, maar zeker iets waarover we nadenken... (ook graag meer tijd met de kids...). Concept van jullie online bedrijf spreekt me zeer aan! Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer). - wat als de (nederlandse) klant de invoerrechten betaald? - moeten wij de klant dan ook 21% BTW in rekening brengen? - dan betaald de klant 2x 21% BTW over het volle bedrag.. Ruben

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 8 June 2017

Hallo Ruben, Als jij de producten invoert, moet je invoerrechten (btw) betalen. Wat je de klant laat betalen, bepaal je zelf. En over dat bedrag moet je de klant 21% btw in rekening brengen. De bij invoer betaalde btw kan je terugvragen.

Ruben
Door

Ruben

op 8 June 2017

Hallo Rien, Bedankt voor de snelle reactie. Ik voer de producten niet in, maar laat ze oningeklaard in magazijn transporteur in Rotterdam. Klant voert ze in en haalt producten daar op.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 8 June 2017

Ha Ruben, Dit is ingewikkelder. Hiervoor is van belang of de klant een btw-ondernemer is of een particulier. Verder is de overeenkomst van jouw bedrijf met de leverancier en met jouw klant van belang. Ik raad je aan hierover advies te vragen. Via deze blog gaat niet lukken.

Frits
Door

Frits

op 16 June 2017

Een webshop opstarten met in China gemaakte en verzonden artikelen die per dropship bij overwegend particuliere klanten over de hele wereld worden geleverd is dus bijna niet te doen?.. Of gewoon de kans nemen zolang de omzet nog laag is (onder de drempelbedragen per land) en de BTW afdragen in NL?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 16 June 2017

Beste Frits, Voor EU landen kun je de NL btw toepassen totdat je de drempel overschrijdt. In praktijk blijkt dat die drempel niet zo snel overschreden wordt. En als die drempel overschreden wordt, moet je bedrijf zich laten registreren in betreffende EU-land. Dat brengt extra kosten met zich mee, maar je hebt dan ook al een redelijke omzet. Voor landen buiten de EU ligt dat anders. Overigens denk ik dat veel webshops zich niet direct laten registreren in elk land buiten de EU na de 1e verkoop.

Mark
Door

Mark

op 4 July 2017

Volgens mij klopt dit niet. - Als je vanuit China verstuurd onder 22 euro drempel dan heb je geen invoerkosten of BTW en je rekent je klant ook niets als dit buiten NL is. - Als je vanuit China verstuurd onder 22 euro drempel dan heb je geen invoerkosten of BTW en je rekent je klant wel BTW als deze uit NL komt. - Buiten de EU heb je helemaal niks met BTW te maken als je product vanuit China verstuurd wordt. Wat als je producten nu boven de 22 euro zijn, volgens mij kun je gewoon in je website opnemen dat je klant verantwoordelijk is voor de invoerrechten en BTW. - Bij leveringen vanuit China naar EU landen (niet NL) veranderd er dus helemaal niks en reken je geen BTW. BTW reken je alleen maar als je levert aan NL klanten vanuit China, omdat jij als ondernemer en klant in zelfde land gevestigd zijn. BTW betaal je in het land waar de goederenstroom plaats vind. Bij EU landen kun jij als ondernemer deze BTW / invoerrechten betalen boven 22 euro pakketjes, maar dan moet je registreren of je neemt in je website gewoon op dat de klant zelf verantwoordelijk is voor de import / BTW. Dan heb jij niks met de BTW te maken.

Friz
Door

Friz

op 25 June 2017

Hey Rien, Ik ben onlangs begonen met een dropshipping bedriijf, mijn leverancier is gevestigd in China en mijn klanten in Nederland. Hoe zit het met de btw-aangifte? Kan ik zonder problemen 0 invullen? Bedankt!

friz
Door

friz

op 25 June 2017

Mijn klanten in de VS*

Loui
Door

Loui

op 12 January 2018

Ben je al achter gekomen hoe het precies is/? Ik heb namelijk zelfde vraag.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 12 January 2018

Beste Friz, Loui, Dat hangt af van de rest van het proces, voer jij in of je klanten, verstuur je rechtstreeks vanuit China naar je klant of verstuur je vanuit NL. Bovenstaande artikel beantwoord al de meeste vragen. Als je specifiek advies wil, kun je me mailen voor een schriftelijk advies. De kosten zijn zeer bescheiden. Met vriendelijke groet, Rien

matthijs
Door

matthijs

op 12 March 2018

Uit het artikel kan je vinden dat je niets met de nederlandse belasting te maken hebt zolang je niet vanuit nederland shipped maar wel met de regels te maken hebt met het land van import. Correct me if i'm wrong, maar voor zover ik heb kunnen vinden kunnen ze je bijvoorbeeld niet verplichten om in de verenigde staten te laten registreren voor het afdragen van belasting, maar ze kunnen je wel een boete opleggen als je het niet doet. (beetje krom) Wat je het beste kan doen is de klant verantwoordelijk stellen voor de belasting. Voor een exact en definitief antwoord kan je beter een mail sturen naar Rien.

Annoniem
Door

Annoniem

op 13 March 2018

Ik ben op het moment bezig om een dropshipping webshop op te zetten. Mijn leverancier zit in China en mijn klanten zitten over de hele wereld. Stel dat ik bij de voorwaarden van mijn website zet dat de klant bij elke bestelling zelf verantwoordelijk is voor de invoerrechten en de invoer BTW. Moet ik dan wel geregistreerd staan als bedrijf? Zoja, als ik belasting aangifte doe, kan ik hierop dan zonder problemen 0% btw / invoerrechten opzetten? Mvg, Annoniem

matthijs
Door

matthijs

op 20 May 2018

Voor zover ik weet werkt dat niet zo. Alleen als je als particulier koopt kan je het zonder btw invoeren. Maar als klanten via jou inkopen als tussenpersoon ben jij tot de levering de eigenaar en de verantwoordelijke. Met andere woorden. Je bent officieel verplicht om de btw in het land van jou klant te hanteren. Maar zoals hierboven al beschreven staat wordt hier pas echt naar gekeken als je echt bakken met geld verdient. Let wel dat je geen business paypal account en ideal kan aanbieden zonder kvk. Met kvk moet je echter je inkomsten en belastingzaken kunnen verantwoorden wat je problemen kan opleveren als je in nederland levert. Ik ben het ook aan het uitzoeken en het is nog best lastig allemaal.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 21 May 2018

Beste Matthijs, Als je bijvoorbeeld in China inkoopt, en vanaf daar het product verkoopt aan je klant onder zodanige voorwaarden dat China de plaats van levering is, heb je niet te maken met NL btw. Verder, een KvK staat los van de verplichting om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting, die plicht heb je altijd.

Maichel
Door

Maichel

op 20 November 2018

Het blijft toch onduidelijk. Ik koop producten in vanuit China en de gemiddelde orderwaarde ligt onder de €22 waardoor ik geen invoerrechten of BTW kan betalen. Deze producten verkoop ik vervolgens in NL waar ik 21% BTW over reken en afdraag tijdens de aangifte. klopt dit?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 20 November 2018

Beste Maichel, Als jij die producten inkoopt in China en vandaar direct op naam van je afnemer voor zijn rekening en risico verzend, dan behoef je geen btw te rekenen over de verkoop. Als je echter die producten eerst in bulk naar een opslag in NL stuurt en vandaar verkoopt in NL moet je inderdaad 21% btw rekenen. Je moet echter ook btw over de invoer betalen. Die €22 geldt namelijk voor de waarde van de totale zending.

Maik
Door

Maik

op 22 April 2019

Hi Rien, Zou je in jip en janneke taal kunnen uitleggen wat je bedoelt met "op naam van je afnemer voor zijn rekening en risico" In de praktijk is het zo dat voor de meeste verzendingen vanuit China er geen etiket van de NL shop op zit alleen adres van de particuliere klant in Ned. Pakketje gaat direct naar de klant. Als er wat is (prod. is stuk of voldoet niet) komt de klant wel terug bij de NL shop en handelt het met de NL shop verder af.

Linda
Door

Linda

op 10 October 2019

Oké Rien van der Wilt dus als je het rechtstreeks vanuit China naar klanten in Nederland verstuurd hoef je geen 21% over de verkoop te betalen? Dus stel je verkoopt een artikel voor 39,95 dan hoef je over die 39,95 geen 21% BTW meer af te dragen? Ik hoor het graag. Gr. Linda

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 11 October 2019

Beste Linda, Ja, dat klopt mits je inkoop- en verkoopproces en je algemene voorwaarden aan bepaalde eisen voldoen.

Jordi
Door

Jordi

op 1 February 2019

Hoe werkt het als je een off-shore bedrijf hebt die de webshop beheert en aan Nederlandse klanten verkoopt? De leverancier is in China gevestigd.

Rien van der Wilt
rowan
Door

rowan

op 24 February 2019

Hallo, Wij doen aan dropshipping in NL, onze leverancier zit ook in NL. Onze vraag is nu: Als de klant heeft betaald aan ons, zetten wij de bestelling door naar de leverancier en sturen zij de bestelling op. Vervolgens krijgen wij van de leverancier een factuur voor de producten en geleverde diensten (dropshipping) mogen wij het vermelde btw van die factuur terugvragen bij de belasting? Mvg Rowan

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 25 February 2019

Beste Rowan, Jij moet btw in rekening brengen bij jouw klant en de btw op de factuur van de leverancier mag je terug vragen.

Mark
Door

Mark

op 29 March 2019

Zo te zien ga je volledig voorbij aan de vereenvoudigde ABC-levering in EU-situaties? Die regeling voorkomt juist de problematiek die je beschrijft.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 March 2019

Dag Mark, De vereenvoudigde ABC-regeling geldt voor levering aan ondernemingen. Dit artikel gaat over particulieren, zie regel 6.

Mark
Door

Mark

op 29 March 2019

Ah, dat verklaart. Maar heb je, in het geval de Duitse leverancier het vervoer regelt, bij een verzending vanuit Duitsland naar het derde EU-land dan niet een verwerving in dat derde land gevolgd door een lokale levering? Oftewel, registratie en aangifte in het derde land vereist. Je verkrijgt immers zelf niets in Duitsland? Of zie ik dat verkeerd?

Mark
Door

Mark

op 29 March 2019

Ik zie het verkeerd zo te zien. Plaats van levering is ook in dat geval de plaats van vertrek, dus Duitsland. Vervolgens gelden alle regels ter zake, zoals jij schrijft.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 March 2019

Ja klopt, levering aan particulier of onderneming maakt nogal verschil.

Tom
Door

Tom

op 13 April 2019

Beste Rien, U zegt het volgende: "Je kunt ook het product vanuit China voor rekening en risico van je particuliere klant laten vervoeren en invoeren. De levering van het product aan jouw particuliere klant vindt dan plaats in China. Je hebt dan niet te maken met NL btw en je hebt niets te maken met btw en invoerrechten in het land van je klant." Hoe wordt dit gedaan? Wanneer een particuliere klant een product via mijn webshop besteld en mijn webshop staat ingeschreven in Nederland, dan besteld de particuliere klant een product in NL? Vervolgens stuur ik de order door en laat deze direct vanuit China bij de klant bezorgen. Als ik het goed begrijp, ben ik dan de importeur omdat ik het product in China bestel en naar Nederland haal. En omdat ik een bedrijf heb, kom ik niet in aanmerking voor de vrijstelling voor import onder de 22 euro. Anders gezegd, een bedrijf moet altijd invoerrechten en belasting betalen. Is het leveren van een product vanuit China voor eigen rekeningen en risico van je particuliere klant niet gewoon fraude aangezien je op deze manier geen invoerrechten en btw betaald terwijl je dit product als bedrijf verkoopt? Mocht ik het fout hebben en er is hiervoor een legale zijn, hoor ik dit graag! Met vriendelijke groet, Tom

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 13 April 2019

Beste Tom, Voor de btw is de plaats van levering van belang. Voor goederen die vervoert worden is de plaats waar het vervoer begint, de plaats van levering. Als het product in China op naam van de klant wordt gezet en de klant vanaf dan eigenaar is van het product, dan vindt de levering aan de klant in China plaats. Dan is Nederlandse btw niet aan de orde. De klant is verantwoordelijk voor eventuele invoerrechten en belastingen in zijn woonland.

Maik
Door

Maik

op 22 April 2019

Hi Rien, Sorry, ik zou je toch graag nog 1 vraag willen stellen want niemand lijkt mij het antwoord te kunnen geven. Is vergelijkbaar aan al eerder gevraagd. (NL shop, Belgische klant, Chinese leverancier) Belgische klant bestelt bij NL shop, die plaats de bestelling bij Chinese leverancier en stuurt direct naar particulier in België (totale waarde incl. verzending lager dan 22,-) Pakketje komt dus niet in NL, NL leverancier staat niet op pakketje, Als er wat is (prod. is stuk of voldoet niet) kan de klant wel bij de NL shop om compensatie vragen. Is de NL shop in dit geval BTW verschuldigd over de verkoop van de Belgische order? Heel erg bedankt!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 22 April 2019

Hallo Maik, De vrijstelling van €22 geldt uitsluitend voor particulieren die goederen invoeren in de EU. De vraag in jouw voorbeeld is wie dat product invoert, de Belgische particulier of de NL shop. Als de NL shop dat product invoert moet de NL shop btw bij invoer betalen en Belgische btw in rekening brengen bij de verkoop aan Belgische particulier. De vraag wie het product invoert hangt af van de feiten en omstandigheden van het verkoopproces. Dat proces moet je zodanig inrichten dat uit alles blijkt dat de Belgische particulier verantwoordelijk is voor de invoer.

Frank
Door

Frank

op 26 November 2019

Beste Rien, Telkens denk ik dat ik het begrijp en dan lees ik weer iets waardoor ik begin te twijfelen. Hoe zit het nu precies in de situatie dat wij als Nederlandse webshop een product verkopen aan een particuliere klant in de USA, waarbij het product rechtstreeks door de producent/leverancier in China naar de Particuliere Klant (en dus op zijn/haar naam) wordt verstuurd? Klopt het dat er dan dus geen 21% Nederlandse BTW verschuldigd is (omzet invullen in rubriek 3a), maar dat we wel de 21% Nederlandse BTW op door ons gemaakte (overige) kosten (zoals software, kantoorkosten e.d.) in de BTW aangifte kunnen aftrekken (rubriek 5b)? En als de particuliere klant in het bovenstaande verhaal niet in de USA zit, maar in een ander EU land dan dienen we (tot aan de drempelbedragen) wél 21% Nederlandse BTW in rekening te brengen (invullen in rubriek 1a) en mogen we ook de 21% Nederlandse BTW op door ons gemaakte (overige) kosten (zoals software, kantoorkosten e.d.) in de BTW aangifte aftrekken (rubriek 5b)? Met vriendelijke groet, Frank

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 26 November 2019

Hallo Frank, In het geval van de klant in de USA klopt jouw verhaal. Je hebt mogelijk wel te maken met wetgeving in de USA, maar die kennen wij niet. In geval van die particulier in de EU is het ingewikkelder. Als jouw inkoop- en verkoopproces en algemene voorwaarden aan bepaalde voorwaarden voldoen, heb je niet te maken met NL-btw of btw in de EU. En je mag de btw op jouw aankopen terug vragen.

Frank
Door

Frank

op 26 November 2019

Hallo Rien, Bedankt voor de snelle reactie! Het verhaal over de klant in de EU (incl. NL?) klinkt haast te mooi om waar te zijn. Dus afhankelijk van je in- en verkoopproces en algemene voorwaarden zou het kunnen zijn dat je alleen maar BTW terugvraagt in NL en verder nergens BTW afdraagt? Met vriendelijke groet, Frank

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 November 2019

Beste Frank, Ja, de regels voor btw zijn geharmoniseerd binnen de EU. dus EU incl NL. Afhankelijk van het inkoop-en verkoopproces en alg vw betaal je inderdaad geen btw in de EU.

Frank
Door

Frank

op 28 November 2019

Dag Rien, Dat klinkt interessant. Zoals je zegt kan het natuurlijk dan wel zo zijn dat je eventueel belastingplichtig bent in de USA (of een ander niet-EU land), maar aangezien we die regels niet kennen en er waarschijnlijk niet op gecontroleerd wordt kan je dat risico dus wel nemen? Het blijft in mijn optiek vreemd om in Nederland BTW terug te vragen, maar vervolgens helemaal nergens BTW (of een buitenlandse variant daarvan) te betalen. Ik neem aan dat je advies kunt geven over hoe het in- en verkoopproces en de AV ingericht dienen te worden? Met vriendelijke groet, Frank.

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 28 November 2019

Beste Frank, Het lijkt me overdreven om bij de eerste verkoop in een niet-EU land al een fiscaal agent in dat land op te zoeken. Ik zou dat laten afhangen van de omzet, want ik verwacht dat het risico toeneemt bij een hogere omzet. En ja, wij kunnen een advies schrijven over jouw btw verplichtingen in de EU (incl NL). Onder bepaalde voorwaarden betaal je geen btw in NL.

Frank
Door

Frank

op 28 November 2019

Dag Rien, Wederom bedankt voor je snelle reactie. Is het handig dat ik daar even over mail? Vriendelijke groet, Frank

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 29 November 2019

Dag Frank, Graag gedaan. En ja, je kunt me mailen of bellen. Groet, Rien

Tim
Door

Tim

op 2 January 2020

Hallo Rien, Zo gauw ik een bestelling ontvang op mijn webshop stuur ik dit door naar de leverancier. De leverancier (in china gevestigd) stuurt het pakketje dan op naar de klant in Nederland. De kosten blijven altijd onder de €22,00. Hoef ik dan geen omzetbelasting te betalen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 2 January 2020

Beste Tim, Dat hangt er van af wie verantwoordelijk is voor de invoer. Dat moet blijken uit jouw algemene voorwaarden. Verder is het van belang of jij de goederen inkoopt, dus of jij een factuur hebt van die Chinese leverancier aan jouw bedrijf waaruit blijkt dat jij de goederen hebt ingekocht. Overigens is bij invoer de prijs op jouw website bepalend en niet de prijs van de leverancier. Kortom, het is veel ingewikkelder dan jouw beschrijving. Ik raad je aan om dit goed te bespreken met jouw boekhouder. De regels van de btw zijn ingewikkeld en worden streng toegepast.

Tim
Door

Tim

op 2 January 2020

Bedankt Rien voor de snelle reactie! Dus wanneer ik aan de juiste regels voldoe hoef ik geen omzetbelasting te betalen? Als ik mijn boekhoud bij u laat doen, is het dan mogelijk dat we ervoor zorgen dat mijn webshop aan die regels voldoet? zodat ik geen omzetbelasting hoef te betalen?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 3 January 2020

Hallo Tim, Als je de boekhouding bij ons uitbesteed zullen we zeker aangeven onder welke voorwaarden je geen btw in NL behoeft te betalen. Daar zitten wel wat haken ogen aan.

Tim
Door

Tim

op 3 January 2020

Dankjewel, dat klinkt interesant. Is jouw advies voldoende? of moet ik dat ook nog door een Belasting Adviseur laten checken?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 4 January 2020

Beste Tim, Ons advies is in overeenstemming met de wetgeving. Maar in onze praktijk zien we vaak dat webshops hun processen wat anders inrichten dan wij aangeven. En bij controle door de belastingdienst hangt het af van de feiten en omstandigheden.

Paul Nagel
Door

Paul Nagel

op 8 March 2020

Beste Rien, hoe zit het in de volgende situatie; als je als EU-firma goederen laat drop shippen vanuit China en de eind bestemming een consument buiten de EU is, bijvoorbeeld de VS. Als je geen nexus hebt in de VS, heb je volgens mij niks te maken met de BTW en allerhande Europese regels die je wel hebt wanneer je aan een EU consument levert (zoals bijvoorbeeld de Wet Aankoop of Afstand). Klopt dit?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 9 March 2020

Beste Paul, In de door jou beschreven situatie heb je niet te maken met btw regels in de EU. waarschijnlijk heb je wel te maken met de belastingregels in het land van je afnemer.

Justin Sportel
Door

Justin Sportel

op 8 April 2020

Hi Rien, Ik snap het niet helemaal, maar ik heb een vraag.: Ik heb een dropshipstore en ik verkoop aan mensen in Nederland, ik dropship via aliexpress en als mensen via mij hebben besteld voer ik de bestelling door aan ali express en die levert het gelijk naar de klant. Ik kom het product nooit te zien en het word gewoon rechtstreeks naar de consument verstuurd. Moet ik dan ook nog 21% afdragen aan omzet belasting of hoeft dat niet? Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Justin

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 9 April 2020

Beste Justin, Als de goederen in China op naam van de particuliere klant worden gezet en met de klant wordt overeen gekomen dat hij/zij verantwoordelijk is voor de invoer, dan behoef je geen btw over de omzet af te dragen.

Sam
Door

Sam

op 30 April 2020

Hallo Rien, interessante informatie hier allemaal. Had zelf ook even met de BD gebeld, maar die hadden het niet over kennisgeving van verantwoordelijkheid voor de Klant w.b de invoer? Het is toch niet aantrekkelijk als je dit bij het afrekeken nog benadrukt? Kan je dit ook gewoon in de algemene voorwaarden zetten? Bij voorbaat dank!!

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 30 April 2020

Beste Sam, Als de klant verantwoordelijk is voor de btw bij invoer, moet dat in je algemene voorwaarden staan. Maar dat is niet genoeg. Op een of andere manier moet je dat aan de klant duidelijk maken want wie leest er nu de algemene voorwaarden. Als je dat niet doet, verwacht ik dat bij controle de fiscus jouw webshop zal aanwijzen als verantwoordelijk voor de btw bij invoer.

Sam
Door

Sam

op 1 May 2020

Hallo Rien, bedankt voor je snelle antwoord. Maar is dit praktisch wel aan de orde? Want heb nog nooit gezien dat een Dropshipping webshop dit expliciet kenbaar maakt ; dat de klant verantwoordelijk is voor invoer. Wel geven ze aan bij Levering dat de producten rechstreeks vanaf de leverancier naar de klant verzonden worden. Zal ik dit dan maar eens nadrukkelijk navragen bij de BD. Of is het zo als je wel "onterecht" BTW afdraagt over verkoop (Inkoop <22€), dat ze dan die controle links laten liggen? Want iedereen werkt op deze laatsgenoemde manier en niemand horen klagen over Controles...

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 2 May 2020

Beste Sam, Zolang je niet wordt gecontroleerd, heb je geen last van welke handelswijze dan ook. Maar het bewijst ook niets. Overigens, de vrijstelling van btw voor producten <€22 voor particulieren gaat volgend jaar vervallen. Bovendien gaat het bij invoer om het bedrag waarvoor jij het product verkoopt. In praktijk zet die Chinese leverancier meestal zijn (veel lagere) verkoopprijs op het product bij invoer.

Sam
Door

Sam

op 2 May 2020

Rien, je bent een Topper! Bedankt voor je antwoord wederom. Laat ik je maar niet al te veel lastigvallenverder . Ik bel nog even met de BD. De Douane zegt dat ze naar de Pakketwaarde kijken op dat moment, dus inkoop. Anders zou dit dropshippen al niet meer Lucratief zijn. Prettige dag nog !

Anoniem
Door

Anoniem

op 27 June 2020

Ik zou maar eens je klanten hun geld terug geven als je niet betaalt anders zul jr nog problemen krijgen in de toekomst

Rick
Door

Rick

op 26 October 2020

Hoi Rien, Ik heb een dropshipstore en ik verkoop aan mensen in Nederland. Ik dropship vanuit China en als mensen via mij hebben besteld voer ik de bestelling door en die levert het gelijk naar de klant. Ik kom het product nooit te zien en het word gewoon rechtstreeks naar de consument verstuurd. Betaal ik dan iets van BTW over de inkoop? En moet ik dan ook nog 21% afdragen aan omzet belasting of hoeft dat niet? Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Rick

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 27 October 2020

Beste Rick, Over de inkoop betaal je in ieder geval geen NL-btw dus je kunt geen btw terug vragen over je inkopen. Als je in de EU verkoopt, hoef je misschien geen btw af te dragen. Als je de goederen inkoopt en vervolgens verkoopt aan jouw klanten hoef je onder bepaalde omstandigheden geen btw over jouw verkopen af te dragen. Het is ook mogelijk dat je bemiddelt (in de betekenis van de btw) voor de Chinese leverancier. Ook dan hoef je geen btw over de opbrengsten uit bemiddeling af te dragen.

tygo b
Door

tygo b

op 1 December 2020

Hallo Rien, ik heb de vragen net bekeken maar het is mij nog niet helemaal duidelijk. ik wil gaan dropshippen ik heb een chinese leverancier (ali express) en ik lever aan de US 1. in dit geval hoef ik dan alleen inkomstenbelasting te betalen in nederland? 2. moet ik me inschrijven bij de kvk? 3. betaal ik belasting in de US?

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 1 December 2020

Hoi Tygo, 1. Klopt, je betaalt geen btw in de EU en je betaalt inkomstenbelasting in NL. 2. Ja, als je een NL-bedrijf hebt, moet je inschrijven bij de KvK 3. Geen idee, wij kennen de regels buiten de EU niet. Heb je overwogen om de verantwoordelijkheid voor invoer en btw bij invoer bij jouw afnemer te leggen?

tygo b
Door

tygo b

op 6 December 2020

hoi rien, als ik het goed begrijp moet ik dus ondanks dat ik niet lever in NL ( wel US ) en geen nederlandse leverancier heb (wel china) alsnog een kvk hebben

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 7 December 2020

Dag Tygo, Ja, je moet een KvK inschrijving hebben in NL want je hebt een Nederlands bedrijf.

Reactie plaatsen