Vrijblijvend adviesgesprek?
Direct Toegang
X
Vrijblijvend adviesgesprek?
50% Complete
Overweeg je om je administratie uit te besteden? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij kijken dan direct mee naar de mogelijke besparingsopties!

Page content

BTW bij dropshipping; welke fiscale regels gelden voor je webwinkel?

btw bij dropshipping

De regels voor de BTW bij dropshipping kunnen nogal ingewikkeld zijn. Vooral het land van vestiging van leverancier en klant zijn bepalend. Steeds meer webwinkels maken gebruik van dropshipping.

Wat veel webwinkels vergeten, is dat je daardoor vaak te maken krijgt met buitenlandse BTW. Je hebt dan de plicht om in die landen te registreren voor de BTW en daar aangifte te doen. En dat is duur!

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping is een logistieke oplossing voor webwinkels. Via je webwinkel verkoop je producten aan particulieren. In plaats van zelf een pakketje naar je klant te sturen, laat je dat doen.

Iedere bestelling stuur je direct door naar jouw leverancier. Die verstuurt het pakketje rechtstreeks naar jouw klant. Dus geen voorraad en het hele logistieke proces blijft buiten de deur.

Plaats van levering

Voor de heffing van de BTW is de “plaats van levering” een belangrijk begrip. Doordat de producten niet meer worden afgeleverd bij jouw webwinkel, verandert de plaats van levering en daardoor verandert de heffing van de BTW bij dropshipping.

Wij krijgen veel vragen van webwinkels over de BTW regels. Wij zorgen ervoor dat we dit goed regelen voor onze klanten. Wil jij daar ook meer over weten? Mail ons of bel ons!

BTW bij dropshipping afhankelijk van land leverancier/klant

Bij dropshipping stuurt je leverancier (A uit land 1) jouw producten rechtstreeks naar je klanten (C uit land 3). Jij bent als verkoper (B uit Nederland) juridisch eigenaar van de producten en jij geeft de opdracht voor de verzending. Jij hebt dan te maken met 2 transacties voor de BTW:

  • De transactie A-B waarbij jij eigenaar wordt van de producten
  • De transactie B-C waarbij je de producten verkoopt aan particulier C.

De BTW heffing is afhankelijk van de combinatie land 1 en land 3. Hieronder beschrijven we drie mogelijkheden.

Je leverancier is gevestigd in Nederland

Als je leverancier in Nederland is gevestigd, is de situatie eenvoudig. Je hebt voornamelijk met de Nederlandse BTW te maken. Alleen voor de verkoop naar andere EU-landen (afstandsverkopen) heb je te maken met buitenlandse BTW indien je boven de drempel uitkomt.

Je leverancier is gevestigd in Duitsland (EU-land)

Is jouw leverancier gevestigd is in een ander EU-land dan heb je te maken met lokale BTW. De plaats van levering voor je inkoop is Duitsland en je krijgt dus een factuur met Duitse BTW.

Die BTW kun je niet terugvragen via de normale aangifte BTW in Nederland, maar dat loopt via een wat omslachtige procedure met een drempel. (Als je geluk hebt, stuurt je leverancier je uit onkunde een factuur zonder BTW).

Voor verkopen geldt meestal de regeling afstandsverkopen en soms de Duitse BTW. In het laatste geval moet je aangifte doen in Duitsland.

Bij verkoop in een niet-EU-land (export) geldt het nul-tarief voor de aangifte in Nederland. Je hebt wel te maken met regels voor invoer en verkoop in dat niet-EU-land.

Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)

Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer). De douanewaarde is de waarde van het product plus invoerrechten en bijkomende kosten als verpakking en vervoer.
Opmerking: als de douanewaarde minder dan €22 bedraagt behoef je geen invoerrechten en geen btw te betalen.

Die invoer BTW betaal je in het land waar je de producten invoert, meestal het land waar je klant woont. Voor die verkoop moet je lokale BTW rekenen en je moet dus registreren en aangifte doen in het land van je klant.

Bij verkoop in een niet-EU-land heb je niets te maken met de Nederlandse BTW (maar wel met de regels in dat niet-EU-land).

Verzorgen BTW bij dropshipping duur

Zoals je ziet kan dropshipping ertoe leiden dat je in meer landen moet registreren  en aangifte moet doen voor de BTW. Als je dat zelf wil doen, kost je dat veel tijd en als je het laat doen, kost je dat relatief veel geld.

Registreren voor de BTW in buitenland

Het zal duidelijk zijn dat veel webwinkels zich niet laten registreren in het buitenland. En als je in het buitenland op bescheiden schaal producten verkoopt via je webwinkel, denk ik niet dat het topprioriteit is van de buitenlandse belastingdienst om je een naheffingsaanslag BTW op te leggen. Maar het zijn wel de regels!

Nederlandse BTW bij dropshipping?

Er zijn ook webwinkels die op hun verkoopfacturen voor buitenlandse klanten standaard de Nederlandse BTW vermelden. Die BTW dragen ze dan af in Nederland.

Echter, als de buitenlandse BTW van toepassing is, is dat niet nodig. De verplichting om in buitenland BTW te betalen, kun je niet afkopen door in Nederland BTW te betalen. Het is evenmin nodig om die transacties aan te geven in de Nederlandse BTW aangifte.

Doe er je voordeel mee!

Je ziet dat je te maken hebt met veel regels. Wij kennen die regels en passen die al jaren toe voor onze klanten.

Wil je zeker weten dat alles goed zit, kijk dan eens of Boekhoudbedrijf voor MKB inzetten een goed idee is voor je. Wij zorgen dat alles in orde is en  jij draagt niet langer onterecht Nederlandse BTW af.

Meer handige informatie? Kijk wat onze website je te bieden heeft.

Vraag of opmerking? Wij horen graag van je, bel ons of laat je gegevens achter. Wij maken dan snel een afspraak.

Handboek minder administratieve corvee
Ondernemers besteden gemiddeld ruim 2 dagen per maand aan administratie en belastingen. Dat is 5 weken per jaar! Breng dat terug tot een kwart van de tijd.Hoe je dat doet? Download dit gratis e-book!
Wij hebben ook een hekel aan spam
Rien van der Wilt
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is één van de oprichters van Boekhoudbedrijf voor MKB (v.o.f.), een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake in de regio Utrecht - Gouda - Rotterdam - Schiedam kan middels bezoek, daarbuiten via telefoon en skype. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.

Comment Section

15 reacties op “BTW bij dropshipping; welke fiscale regels gelden voor je webwinkel?


Door ari op 30 maart 2017

hm dat klinkt ingewikkeld :-s
Weet je soms ook of er een boekhoudbedrijf in België is die evenveel over dropshipping en BTW afweet of misschien kunnen jullie ook Belgische klanten aannemen of is dit ook weer te ingewikkeld en uur?


Door Rien van der Wilt op 31 maart 2017

Beste Ari, Helaas……., we kennen geen Belgische admistratiekantoren. Evenmin verzorgen we de belastingaangiften voor klanten in België.


Door Habib op 8 april 2017

Hoi,

Erg nuttige informatie! Maar wat nou als de producten uit China komen en onder de 22 euro zijn, btw vrij dus.

(Mijn Klanten zitten in Nederland)


Door Rien van der Wilt op 8 april 2017

Hallo Habib,
Je betaalt dan geen invoerrechten en geen btw. Voorwaarde is dat het totale pakket dat ingevoerd wordt een waarde onder de 22 euro heeft. Bij een pakket bestaande uit een verzameling van producten, is de waarde van het pakket bepalend.


Door Habib op 8 april 2017

Moet ik dan wel BTW door berekenen aan mijn klanten op de factuur? Ookal heb ik geen btw betaald bij de invoer/inkoop.


Door CL op 4 mei 2017

Even een vraag over “Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)”: Ik heb een webshop, ik bereken mijn klanten standard 21% btw en drag dit ook netjes af. Maar als ik dropshipment doe vanuit China, en het pakketje wordt in NL afgeleverd, berekent de douane nogmaals BTW, is dit niet dubbel?


Door Ruben op 8 juni 2017

Hallo Rien,

Bedankt voor deze website – goede vragen en duidelijke antwoorden. Op dit moment nog niet zo ver om boekhouding om te gooien, maar zeker iets waarover we nadenken… (ook graag meer tijd met de kids…). Concept van jullie online bedrijf spreekt me zeer aan!

Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer).
– wat als de (nederlandse) klant de invoerrechten betaald?
– moeten wij de klant dan ook 21% BTW in rekening brengen?
– dan betaald de klant 2x 21% BTW over het volle bedrag..

Ruben


Door Rien van der Wilt op 8 juni 2017

Hallo Ruben,
Als jij de producten invoert, moet je invoerrechten (btw) betalen.
Wat je de klant laat betalen, bepaal je zelf. En over dat bedrag moet je de klant 21% btw in rekening brengen. De bij invoer betaalde btw kan je terugvragen.


Door Ruben op 8 juni 2017

Hallo Rien,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik voer de producten niet in, maar laat ze oningeklaard in magazijn transporteur in Rotterdam. Klant voert ze in en haalt producten daar op.


Door Rien van der Wilt op 8 juni 2017

Ha Ruben,
Dit is ingewikkelder. Hiervoor is van belang of de klant een btw-ondernemer is of een particulier. Verder is de overeenkomst van jouw bedrijf met de leverancier en met jouw klant van belang. Ik raad je aan hierover advies te vragen. Via deze blog gaat niet lukken.


Door Frits op 16 juni 2017

Een webshop opstarten met in China gemaakte en verzonden artikelen die per dropship bij overwegend particuliere klanten over de hele wereld worden geleverd is dus bijna niet te doen?.. Of gewoon de kans nemen zolang de omzet nog laag is (onder de drempelbedragen per land) en de BTW afdragen in NL?


Door Rien van der Wilt op 16 juni 2017

Beste Frits,
Voor EU landen kun je de NL btw toepassen totdat je de drempel overschrijdt. In praktijk blijkt dat die drempel niet zo snel overschreden wordt. En als die drempel overschreden wordt, moet je bedrijf zich laten registreren in betreffende EU-land. Dat brengt extra kosten met zich mee, maar je hebt dan ook al een redelijke omzet.
Voor landen buiten de EU ligt dat anders. Overigens denk ik dat veel webshops zich niet direct laten registreren in elk land buiten de EU na de 1e verkoop.


Door Mark op 4 juli 2017

Volgens mij klopt dit niet.
– Als je vanuit China verstuurd onder 22 euro drempel dan heb je geen invoerkosten of BTW en je rekent je klant ook niets als dit buiten NL is.
– Als je vanuit China verstuurd onder 22 euro drempel dan heb je geen invoerkosten of BTW en je rekent je klant wel BTW als deze uit NL komt.
– Buiten de EU heb je helemaal niks met BTW te maken als je product vanuit China verstuurd wordt.

Wat als je producten nu boven de 22 euro zijn, volgens mij kun je gewoon in je website opnemen dat je klant verantwoordelijk is voor de invoerrechten en BTW.
– Bij leveringen vanuit China naar EU landen (niet NL) veranderd er dus helemaal niks en reken je geen BTW.

BTW reken je alleen maar als je levert aan NL klanten vanuit China, omdat jij als ondernemer en klant in zelfde land gevestigd zijn. BTW betaal je in het land waar de goederenstroom plaats vind. Bij EU landen kun jij als ondernemer deze BTW / invoerrechten betalen boven 22 euro pakketjes, maar dan moet je registreren of je neemt in je website gewoon op dat de klant zelf verantwoordelijk is voor de import / BTW. Dan heb jij niks met de BTW te maken.


Door Friz op 25 juni 2017

Hey Rien,
Ik ben onlangs begonen met een dropshipping bedriijf, mijn leverancier is gevestigd in China en mijn klanten in Nederland.
Hoe zit het met de btw-aangifte?
Kan ik zonder problemen 0 invullen?
Bedankt!


Door friz op 25 juni 2017

Mijn klanten in de VS*

Plaats een reactie


*