Eenvoudige boekhouding? Lage kosten van je boekhouder!

Eenvoudige boekhouding? Lage kosten van je boekhouder!

Een eenvoudige boekhouding gedeeltelijk zelf doen is heel goed mogelijk. De reden is meestal dat je als startende ondernemer in die beginperiode niet veel geld wil betalen aan een boekhouder! En in die periode is de omvang van je boekhouding meestal nog bescheiden.

Een eenvoudige boekhouding kun je verzorgen met behulp van een boekhoudsjabloon of een goedkoop boekhoudpakket. En je moet de basis regels van de btw kennen.

De jaarrekening opstellen en aangifte inkomstenbelasting wordt al veel lastiger. Waar krijg je mee te maken?

Eenvoudige boekhouding of kleine boekhouding?

Een boekhouding van beperkte omvang is niet hetzelfde als een eenvoudige boekhouding. De complexiteit hangt af van de aard van je bedrijf, bijvoorbeeld:

  • Verkoop je via een webshop digitale producten aan afnemers in andere EU landen? Dan heb je misschien te maken met de wet MOSS voor de btw.
  • Neem je allerlei diensten af van bijvoorbeeld Amazon (USA), Google (Ierland) of Apple (Ierland)? Dan heb je in de aangifte btw te maken met regels voor verleggen van buitenlandse btw.
  • Gebruik je zakelijke goederen ook privé? Dan moet je in de laatste btw aangifte van het jaar corrigeren voor privé gebruik. Daarvoor gelden aparte regels.

Heel vaak heb je als ondernemer alleen te maken met de standaard btw regels. En dan is sprake van een eenvoudige boekhouding.

Een werkelijk eenvoudige boekhouding kun je prima gedeeltelijk zelf te doen. Vaak wordt van Excel gebruik gemaakt.

5 redenen om geen Excel te gebruiken

Er zijn op internet volop gratis Excel sjablonen te vinden die geschikt zijn voor een eenvoudige boekhouding. Maar je bent er niet met alleen een sjabloon:

  1. Excel moet je ook leren
  2. de sjabloon moet je misschien regelmatig updaten
  3. voor sommige situaties zal blijken dat de sjabloon niet voldoet
  4. Excel is foutgevoelig
  5. de vorm waarin je de gegevens uiteindelijk aanlevert aan je boekhouder, moet gemakkelijk te verwerken zijn.

Als je een willekeurige sjabloon aanlevert bij een boekhouder, zal meestal blijken dat je vrijwel niets bespaard hebt door daarin de factuurgegevens en betaalgegevens vast te leggen. Je bespaart pas als die gegevens door je boekhouder gemakkelijk verwerkt kunnen worden tot een jaarrekening en een aangifte inkomstenbelasting.

Goedkoop boekhoudpakket

Er zijn diverse goedkope boekhoudpakketten op de markt. Die kosten €10-€20 per maand en zijn veel handiger dan Excel.

Soms bieden die pakketten de mogelijkheid om bankmutaties in te lezen en op een gemakkelijke manier te koppelen aan bijbehorende factuurgegevens. Als dat het geval en als het ook nog een online pakket is, kan jouw boekhouder gemakkelijk op afstand controles uitvoeren.

In het artikel je boekhouding zelf doen hebben we al uitgelegd welk deel van je administratie zich goed leent om zelf te doen.

Lage kosten van je boekhouder bij een eenvoudige boekhouding

Om werkelijk geld te besparen, kun je het beste van te voren overleggen met je boekhouder over hoe je de gegevens gaat aanleveren. Als je zelf iets kiest, loop je het risico dat je slecht aansluit op de systemen van je boekhouder waardoor de besparing minimaal wordt. Verder is het erg handig als je tussentijds kunt terugvallen op aanwijzingen van je boekhouder als je op problemen stuit!

Wij bieden onze klanten die een deel van hun boekhouding zelf willen doen, een gratis boekhoudsjabloon. Dat houdt rekening met de standaard btw regels en is dus toepasbaar voor heel veel startende ondernemers.

Met behulp van dat sjabloon registreer jij je inkopen en verkopen en dien je de btw aangiften in. Die sjabloon kunnen wij heel efficiënt verwerken waardoor je ongeveer de helft betaalt van de kosten bij volledige uitbesteding. Daarnaast bespaar je €120-€240 per jaar omdat je geen boekhoudpakket nodig hebt en kun je ons onbeperkt en gratis vragen stellen.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen