Welk scenario voor jouw liquiditeitsprognose; gebruik deze 5 variabelen

Welk scenario voor jouw liquiditeitsprognose; gebruik deze 5 variabelen

Een liquiditeitsprognose is een raming van de direct beschikbare hoeveelheid geld van jouw bedrijf in de toekomst. Een goede raming van liquiditeiten is belangrijk. Voldoende liquiditeiten zijn noodzakelijk om jouw rekeningen te betalen en om van te leven. Gebrek aan liquiditeiten maakt je bedrijfsvoering erg moeilijk. Het is zelfs de reden voor veel faillissementen!

Elke uitkomst van een liquiditeitsprognose is gebaseerd op bepaalde aannames. Verschillende aannames geven verschillende uitkomsten. Een set aannames noemen we een scenario.

Een scenario voor jouw liquiditeitsprognose is een beschrijving van een aantal toekomstige gebeurtenissen. In dit geval gebeurtenissen die van invloed zijn op de geldstromen van jouw onderneming. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je kunt er wel over praten op basis van scenario’s.

Een scenario wordt bepaald door de waarden van een aantal variabelen.  Door die waarden te variëren, krijg je verschillende scenario’s. Verschillende scenario’s geven verschillende prognoses. Hierdoor krijg je een goed beeld van de invloed van bepaalde gebeurtenissen op jouw liquiditeiten.

In onderstaande video vertellen we welke 5 variabelen van jouw liquiditeitsprognose een succes maken.

Als je meer wil weten over het belang en het gebruik van een liquiditeitsprognose, lees dan het artikel Liquiditeitsprognose: kritiek in financieel succes

 

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen