#4 tips voor een steengoed ondernemingsplan
Financiële besturing
gastblogger
Financiële besturing
11/26/2020
2 min
1

#4 tips voor een steengoed ondernemingsplan

11/26/2020
2 min
1

Het schrijven van een ondernemingsplan is voor veel startende ondernemers een onderneming op zich. De termen als een SWOT-analyse, concurrentie- of marktplan, liquiditeitsprognose of investeringsbegroting vliegen je om de oren. Maar, waar begin je?

Voor veel ondernemers is het schrijven van een ondernemingsplan de start van hun eigen onderneming. Je maakt in eerste instantie een ondernemingsplan voor jezelf, bijvoorbeeld om te zien of je bedrijfsidee haalbaar en realistisch is. Maar daarnaast kan het ook noodzakelijk zijn voor financiers of investeerders om kapitaal op te halen. Je krijgt vaak maar één kans om een goede eerste indruk te maken. In deze blog delen we #4 tips waarmee jij als ondernemer een steengoed ondernemingsplan kan maken. Zo kom je direct goed voor de dag.

Tip 1: begin op één A4tje

Het credo ‘think big, start small’ is een toepasselijke uitspraak als je met je ondernemingsplan aan de slag gaat. Je hebt als ondernemer waarschijnlijk grote dromen over dat je de volgende Uber, Thuisbezorgd of Adyen van je branche gaat starten. De kunst is om klein te beginnen. Ga eerst voor jezelf eens op één A4’tje jouw bedrijfsidee duidelijk samenvatten.

Pas daarna ga je een gedetailleerd en tijdrovend plan uitwerken (van bijvoorbeeld >20 kantjes). Bijvoorbeeld met behulp van het Business Canvas Model  – waarin je 9 ‘bouwstenen’ zoals klantsegment, verdienmodel of verkoopkanaal uitwerkt – kan je snel en gestructureerd je bedrijfsidee toetsen. Zo weet je direct of je idee haalbaar is en op welke onderdelen je nog verdere aanpassingen nodig hebt. Handig!

Tip 2: laat vervolgens een template voor je werken

Nadat jouw bedrijfsidee op één A4tje klinkt als een klok, ben je toe aan het schrijven van het volledige ondernemingsplan. Onze tip hiervoor is: gebruik een handige template om je ondernemingsplan in vast te leggen. Met zo’n invulmodel zie je direct welke hoofdstukken een goed uitgewerkt plan behoort te hebben. Daarnaast kan je direct gebruik maken van de opgenomen tabellen en grafieken. Zo bespaar je veel tijd!

Tip 3: onderbouw je belangrijkste aannames 

Bij het schrijven ga je uit van bepaalde aannames. Deze aannames gaan bijvoorbeeld over de grootte van de markt, je beoordeling van de belangrijkste concurrenten of de hoeveelheid klanten die je denkt te gaan bedienen. Het is essentieel om deze aannames zo goed mogelijk te onderbouwen. Dit doe je door gebruik te maken van (openbare) bronnen en onderzoeken, die informatie bevatten over voor jou relevante zaken.

Stel dat je een webshop gaat starten. Het is dan noodzakelijk om een inschatting te maken van het aantal bezoekers op jouw site en welk percentage hiervan daadwerkelijk overgaat tot een aankoop. Dit soort gegevens over bezoekersaantallen en conversiepercentages zijn in onderzoeken goed te vinden. Onderbouw hiermee je belangrijkste aannames, zo kom je tot een realistisch en overtuigend geheel!

Tip 4: beoordeling ondernemingsplan is meer dan een ‘mom-test’ 

Tot slot is het belangrijk om je tijd te nemen om je ondernemingsplan door derden te laten lezen. In Amerika hebben ze hier een mooie term voor: ‘de mom-test’. Idee is dat het niet genoeg is om je ondernemingsplan te laten lezen door je moeder (of andere goede bekenden).  Zij zijn vaak geneigd te positief te reageren. Probeer daarom gebruik te maken van je netwerk en laat andere (kritische) ondernemers je ondernemingsplan eens doorlezen. Hoe meer feedback je krijgt, hoe hoger het niveau van je bedrijfsidee en ondernemingsplan uiteindelijk zal zijn.

Met behulp van bovenstaande #4 tips kom je gegarandeerd tot een steengoed ondernemingsplan. We wensen je veel succes bij het opstellen van je eigen ondernemingsplan en met de start van je onderneming!

Reacties
Categorieën