BTW boete; 5 redenen voor verzuim- of vergrijpboete
04 januari 2016 

BTW boete; 5 redenen voor verzuim- of vergrijpboete

Een btw boete krijg je gemakkelijk. Als jij als ondernemer een btw nummer hebt gekregen, moet je aangifte doen voor de btw. Ook als je nog niet werkelijk ben gestart. Als je dat niet doet, krijg je een btw boete!

Heb jij jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel aangemeld? Dan krijg je een brief van de Belastingdienst met de mededeling dat je ondernemer bent voor de btw. In die brief van de Belastingdienst staat ook wanneer je aangifte btw moet doen. Je kunt btw-aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal doe je dat per kwartaal.

Bewust te lage btw-aangifte doen

Als ondernemer voor de btw moet je altijd btw-aangifte doen. Ook als je in de periode van de aangifte geen btw in rekening hebt gebracht of aan jou geen btw is berekend.

Je geeft in je aangifte de btw aan die je hebt berekend aan je klanten en de btw die je hebt betaald aan jouw leveranciers. Je btw-aangifte vind je in het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst.

In praktijk zijn er veel ondernemers die weleens een te lage aangifte btw indienen. Dat blijkt uit het grote aantal suppletie aangiften die ingediend worden. Een onbekend gedeelte van die te lage aangiften zijn bewust te laag ingediend. De reden is dan meestal de behoefte om de betaling uit te stellen door gebrek aan liquiditeiten.

Dat kan je veel geld kosten als de belastinginspecteur grove schuld of opzet kan bewijzen. Bijvoorbeeld als je de laatste aangifte van het jaar bewust te laag indient in combinatie met een hogere btw-schuld op je balans. Of als de inspecteur uit de audit trail van je boekhoudsysteem kan aantonen dat je bewust bent afgeweken van de gegevens in je boekhouding. Je kunt maar beter kort telefonisch uitstel (maximaal 4 maanden) van betaling vragen!

Btw boete bij aangiften

De Belastingdienst kan een btw boete opleggen als je:

  • geen of te laat aangifte doet (aangifteverzuim),
  • te laat, niet of te weinig betaalt (betaalverzuim),
  • een te lage aangifte doet.

Er zijn 2 soorten boetes:

  • verzuimboetes,
  • vergrijpboetes als aangiftes bewust te laat worden ingediend en/of betaald.

Op hoofdlijnen kunnen er 5 redenen voor een btw boete worden onderscheiden. De onderstaande cijfers gelden voor 2019!

1.Verzuimboete voor geen of te late aangifte

De boete bedraagt maximaal €65. Dat is niet veel, maar let op, meestal is ook sprake van te late betaling.

Deze btw boete is te voorkomen door binnen 7 kalenderdagen alsnog aangifte te doen.

2.Verzuimboete voor te laat, niet of te weinig betalen

De boete bedraagt meestal 3% van het niet-betaalde of te laat betaalde bedrag met een minimum van €50 en een maximum van €5.278. Als je keer op keer te laat betaalt, kan de boete oplopen tot 10%.

Deze btw boete is te voorkomen door alsnog binnen 7 kalenderdagen volledig te betalen (mits de vorige aangifte op tijd betaald is).

3.Verzuimboete voor verkeerde aangifte

Als je per ongeluk iets vergeet in de aangifte, krijg je meestal geen boete.

In andere gevallen bedraagt de boete tot 5% van het te betalen bedrag, mits je zelf corrigeert. Een verkeerde aangifte kun je corrigeren door een suppletie aangifte in te dienen. Dat is in feite een verbeteringsaangifte. Een suppletie aangifte helpt niet als de Belastingdienst de fout al heeft ontdekt of als een boekenonderzoek is aangekondigd.

Als je geen suppletie aangifte indient, kan je een vergrijpboete krijgen. Die is bijna altijd hoger dan een verzuimboete.

4.Vergrijpboete voor verkeerde aangifte door grove schuld

De boete bedraagt meestal 25% van het te betalen bedrag. Afhankelijk van de redenen en omstandigheden kan de boete oplopen tot 100%.

Je kunt deze btw boete krijgen als je zo slordig je aangifte invult dat dit als een ernstige nalatigheid kan worden gezien.

De inspecteur moet in dat geval het bewijs van die gedraging leveren. Hij kan dat doen aan de hand van de ingevulde aangifte en de gegevens die daarop staan vermeld. Het gaat om jouw gedragingen op het moment dat je de aangifte invult.

5.Vergrijpboete voor opzettelijk verkeerde aangifte

De boete bedraagt meestal 50% van het te betalen bedrag. De boete kan oplopen tot 100%.

Van opzet is sprake als je bewust een onjuiste aangifte indient met de bedoeling te weinig belasting te betalen.

Het bewijzen van schuld is een moeilijke zaak. Voor het leveren van het bewijs van de schuld geldt de zogenaamde vrije bewijsleer. Dit betekent onder andere dat de inspecteur zijn bewijs mag bouwen op ernstige vermoedens die zijn ontleend aan de feiten en omstandigheden van het geval.

Tegen een btw boete kun je bezwaar maken.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
rob koedijker
Door

rob koedijker

op 26 Feb 2017

mijn boekhouder heeft in 2014 mijn bedrijf ls beëindigd opgegeven. nu blijkt dat hij verzuimd heeft mij als btw ondernemer tbv verhuurvakantiebungelow voort te laten bestaan .hij heeft vanaf 2011 geen btw aangifte gedaan voor deze bungalow achteraf krijg ik veel meer btw terug moeten dan ik zou moeten betalen wat is wijheid

VioletLola
Door

VioletLola

op 28 May 2020

Ahhhh, wat een klootzak!

BestAdeline
Door

BestAdeline

op 08 Aug 2019

I see you don't monetize online4mkb.nl, don't waste your traffic, you can earn extra bucks every month with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites), for more info simply search in gooogle: murgrabia's tools

Rien van der Wilt
Door

Rien van der Wilt

op 09 Aug 2019

BestAdeline, I do not appreciate you abusing this opportunity for comments for advertising.

Reactie plaatsen