Geld lenen aan de eigen bv; video over hoe je dat doet
02 september 2014 
in De BV

Geld lenen aan de eigen bv; video over hoe je dat doet

Geld lenen aan de eigen bv komt steeds vaker voor. Nu banken steeds minder bereid zijn een lening te verstekken, zien we in toenemende mate dat DGA’s zelf geld lenen aan de eigen bv uit hun privévermogen. Zo ontstaat de merkwaardige situaties dat bij een negatief advies van de bank,  de DGA wél bereid is tot geld lenen aan de eigen bv.

Getuigt dit nu van ondernemerschap? Of heb je te weinig oog voor debiteurenrisico? Stel jezelf de vragen of het geld ooit terugbetaald kan worden en welk rentepercentage staat in verhouding tot het te lopen risico? Welke reële zekerheid kun je krijgen van de eigen bv?

Voor de wetgever zijn de bv en de DGA twee afzonderlijke partijen waaraan verschillende rechten en plichten zijn toegekend. Transacties tussen die twee partijen moeten voldoen aan normale zakelijke eisen  zoals je dit ook met derden zou doen! Dat geld ook voor geld lenen aan de eigen bv. Onzakelijk handelen heeft gevolgen voor de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

In onderstaande video hoor je alles over verantwoord geld lenen aan de eigen bv.

 

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen