Vrijblijvend adviesgesprek?
Direct Toegang
X
Vrijblijvend adviesgesprek?
50% Complete
Overweeg je om je administratie uit te besteden? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij kijken dan direct mee naar de mogelijke besparingsopties!

Meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Overweeg je om je administratie uit te besteden? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij kijken dan direct mee naar de mogelijke besparingsopties!

Page content

article content

Schuld in rekening courant; fiscaal risico voor DGA

Een schuld in rekening courant aan je BV, welke directeur-grootaandeelhouder (DGA) heeft dat niet? De Belastingdienst heeft veel belangstelling voor die schulden als die gestaag groeien. En er wordt ook steeds vaker geprocedeerd over een hoge schuld in rekening-courant.

In onze praktijk beoordelen we voor onze klanten of ze aan alle voorwaarden en formaliteiten voldoen. Dit voorkomt dat zij geconfronteerd worden met ongewenste fiscale gevolgen.  Heb jij hier ook vragen over? We nodigen je graag uit om contact met ons op te nemen.

Oplopende schuld in rekening courant

Je bent de DGA van een goedlopende BV met behoorlijke reserves en je hebt privé enkele grote uitgaven te doen. Wat is er dan makkelijker dan tijdelijk geld op te nemen uit je BV en dat te boeken als schuld in rekening courant.

Blijft de schuld beperkt dan is er niets aan de hand. Echter, in praktijk heeft die schuld de neiging om op te lopen. De rente wordt gemakshalve elk jaar op de schuld bijgeschreven. Vaak loopt die schuld in de loop van de jaren zover op dat de Belastingdienst er belangstelling voor krijgt.

Lening of dividend uitkering

Bij de constatering van een hoge schuld in rekening courant neemt de Belastingdienst mogelijk het standpunt in dat je de schuld niet kunt aflossen. De belangrijkste  vragen zijn daarbij:

  1. Hoe is de vermogenspositie van de DGA? Is die zo slecht dat aflossing van de schuld feitelijk onmogelijk is? Dan is op dat moment sprake van een informele dividend uitkering.
  2. Is er een schriftelijke overeenkomst voor de lening aanwezig met een schema voor de aflossing en zekerheden? En heeft de DGA zich gehouden aan de overeenkomst? Zo ja, dan wordt het moeilijk voor de inspecteur om te stellen dat er sprake is van een dividenduitkering. Bij afwezigheid van een schriftelijke overeenkomst verkeer je als DGA direct in een achterstandspositie. De Belastingdienst zal de schuld in rekening courant dan al snel aanmerken als een onzakelijke lening.

Als de conclusie van de Belastingdienst is dat aflossen van de lening onwaarschijnlijk is of dat de lening onzakelijk is, kan dit een reden zijn om te stellen dat er sprake is van een uitkering.  In onze praktijk proberen we dit meestal op te lossen door met de Belastingdienst af te spreken dat de schuld in 3-4 jaar wordt afgebouwd.

Afbouwen van schuld in rekening courant

De meest  eenvoudige manier om de schuld af te bouwen is het verminderen van het kapitaal. Dat kan uitsluitend indien er voldoende kapitaal is gestort. Tegenwoordig wordt dat steeds zeldzamer.

Een andere manier om de schuld in rekening courant te verminderen is de dividenduitkering. Er moet wel brutering plaatsvinden. Om een schuld in rekening courant met €75.000 te verminderen, moet een dividend van €100.000 worden uitgekeerd. De BV heeft dan een bedrag van €25.000 nodig, want er moet 25% belasting worden betaald.

Voorwaarden voor dividend uitkeren

De algemene vergadering  van aandeelhouders moet formeel besluiten om dividend uit te keren. Een dividenduitkering is alleen mogelijk als de BV over voldoende vermogen beschikt. Als DGA moet je daarbij rekening houden met de balanstoets en de uitkeringstoets.

En let op: bij een pensioen in eigen beheer, moet je de pensioenverplichtingen op commerciële waarde waarderen.

Andere mogelijkheden om belasting te besparen

Het op de juiste manier omgaan met een schuld in rekening courant bespaart direct belasting. En dit is nog maar één onderdeel waarop jouw bedrijf kan besparen op belasting.

Op onze website vind je nog veel meer mogelijkheden die, mits goed verwerkt in je administratie, je aanzienlijke belastingbesparingen kunnen opleveren

Ook besparen op belastingen?

Wij helpen al jaren mkb-bedrijven (zzp / VOF / BV / klein MKB) met het besparen van belastingen. Wij kennen alle actuele aftrekposten en wij passen ze voor onze klanten toe.

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Bel ons of vul dan nu je gegevens in en wij nemen snel contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Comment Section

1 reactie op “Schuld in rekening courant; fiscaal risico voor DGA


Door riemens J A op 1 maart 2018

enigste DGA:
SCHULD IN R C
??? MOGELIJK ONDERBRENGEN IN PENSIONE VOORZIENING ???

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Handboek minder administratieve corvee
Ondernemers besteden gemiddeld ruim 2 dagen per maand aan administratie en belastingen. Dat is 5 weken per jaar! Breng dat terug tot een kwart van de tijd. Hoe je dat doet? Download dit gratis e-book!
Wij hebben ook een hekel aan spam
Rien van der Wilt
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is één van de oprichters van Boekhoudbedrijf voor MKB (v.o.f.), een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake in de regio Utrecht - Gouda - Rotterdam - Schiedam kan middels bezoek, daarbuiten via telefoon en skype. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.