Payrolling voor startende bedrijven
01 november 2013 

Payrolling voor startende bedrijven

Wat is payrolling?

Payrolling is een juridische constructie die verder gaat dan het uitbesteden van administratieve taken. Het payroll bedrijf is de juridische werkgever van jouw personeel. Voor de wet is jouw medewerker in dienst van het payroll bedrijf. Je kan wel zelf die medewerker aannemen en beoordelen. Het payroll bedrijf leent die medewerker op exclusieve basis uit aan jouw bedrijf.

Payrolling kan zowel voor grote als kleine werkgevers interessant zijn. Waar ligt dan de grens wanneer je wel of niet gaat payrollen?

Vaak ligt deze grens bij het hebben van een afdeling personeelszaken die veel zaken van de ondernemer overneemt en gespecialiseerd is het organiseren van de verplichtingen rondom het personeel.

Voordelen voor werkgevers

  • Het hele HR-proces wordt uitbesteed
  • Geen aansluiting Arbodienst nodig
  • Geen verplichtingen m.b.t. ziekte en arbeidsongeschiktheid
  • Direct alle kosten inzichtelijk
  • Geen verplichting tot doorbetaling bij ziekte
  • Grote flexibiliteit aan contracten

Kosten van payrolling

Voor werkgevers met weinig personeel (

Er is evenwel geen algemeen geldende uitspraak te doen. Veel kleinere organisaties zijn erg gericht op hun kernprocessen en acquisitie/sales. Personeel in dienst nemen betekent dat je met heel veel regelgeving te maken krijgt. Dat kost veel tijd. En die tijd gaat gemakkelijk ten koste van de aandacht voor productontwikkeling en acquisitie/sales. De afweging van de meerkosten tegen de voordelen van meer focus moet daarom van geval tot geval gedaan worden.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen