Meewerkend partner? Kies fiscaal voordeligste beloning
14 december 2015 

Meewerkend partner? Kies fiscaal voordeligste beloning

Heb jij een meewerkend partner in je onderneming? Dan zijn er 3 mogelijkheden om je partner te belonen. Welke fiscaal het voordeligste is, hangt af van jullie situatie. Vooral als jouw partner niet of nauwelijks betaald werk doet, heb je mogelijkheden om fiscaal voordeel te behalen.

De mogelijkheden voor jouw meewerkend partner zijn:

  1. geen beloning en jij maakt gebruik van de meewerkaftrek,
  2. arbeidsbeloning,
  3. een arbeidsovereenkomst en uitbetaling van loon.

Meewerkend partner krijgt geen beloning

Deze variant kies je als jouw partner (vrijwel) hetzelfde belastingtarief betaalt als jij. In dat geval valt het voordeel door de aftrek van een beloning in jouw onderneming weg tegen het hogere inkomen van jouw partner

Als jouw partner minstens 525 uur per jaar werkt voor jouw onderneming, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op meewerkaftrek. Dat is een extra aftrekpost die de belastbare winst vermindert.

Overigens is 525 uur per jaar best veel. Rekening houdend met vakanties en feestdagen moet je gemiddeld minstens 12 uur per week werken. De belastingdienst kan je vragen om de uren aannemelijk te maken!

Arbeidsbeloning voor jouw meewerkend partner

In deze variant betaal je jouw meewerkend partner minsten €5.000 per jaar . Dat zijn aftrekbare kosten voor je onderneming. Je partner moet over de beloning inkomstenbelasting en premie volksverzekering betalen.

De hoogte van de beloning moet reëel zijn voor het werk. Dus stel een zo hoog mogelijk maar marktconform uurtarief vast. Verhoog dat uurtarief met kosten voor ziekte, scholing, sociale lasten en pensioen (want voor een werknemer worden dat soort kosten ook gemaakt). Op die manier bereik je de grens van €5.000 meestal al bij veel minder dan 525 uur per jaar! Houd ook een urenregistratie bij.

Je moet de beloning daadwerkelijk uitbetalen of een verklaring tekenen dat je een schuld hebt aan je partner.

Arbeidsbeloning is fiscaal voordelig als jouw partner (vrijwel) geen ander inkomen heeft. Daarmee profiteren jullie van een lager belastingtarief en heffingskortingen.

Meewerkend partner met een arbeidsovereenkomst

Je kunt ook een arbeidsovereenkomst sluiten met je meewerkend partner. Die is dan in dienst van je onderneming. De verschillen met de arbeidsbeloning zijn:

  • je partner werkt dan onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als je andere medewerkers,
  • je partner ontvangt loon,
  • de kosten zijn ook onder de grens van €5.000 aftrekbaar,
  • je partner is verzekerd voor de ziektewet en de WW,
  • het belastingvoordeel is minder door de werkgeverslasten die bovenop het loon moet betalen.

Ook een arbeidsovereenkomst is alleen fiscaal voordelig als jouw partner (vrijwel) geen ander inkomen heeft. Maar als je hiermee een (parttime) medewerker uitspaart, is het voordelig voor het gezinsinkomen.

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen