10 Slimme besparingstips voor startende ondernemers en ZZP'ers

10 Slimme besparingstips voor startende ondernemers en ZZP'ers

Besparingstips die je kosten drukken zonder je business nadelig te beïnvloeden. Als startende ondernemer of ZZP’er probeer je natuurlijk je business zo goed mogelijk op te zetten en te laten draaien. Liefst met zo min mogelijk uitgaven, want je weet nooit precies hoeveel inkomsten je kunt verwachten. In dit artikel geven we je 10 tips om te besparen.

Besparingstip 1: Mobiele telefoon

Als ondernemer kan je niet zonder mobiele telefoon, je wilt altijd bereikbaar zijn. Echter de keuze in toestellen is enorm. Door voor een ouder model te kiezen en niet altijd het nieuwste toestel te hebben bespaar je al snel een hoop.

Staar je ook niet blind op een iPhone of ander bekend type. Maak een lijstje met de functionaliteiten die je wenst, ga eens naar een provider onafhankelijke winkel en laat je aan de hand van je wensenlijst adviseren. Bekijk ook de verschillende abonnementen goed (bijvoorbeeld via een vergelijkingssite) . Dit zijn kosten die maandelijks terug komen, dus ook elke maand besparingen als je hier slim in kiest.

Is je abonnement te laag en betaal je daarboven veel meer voor gebruikte data en minuten of is je abonnement te hoog en hou je elke maand een hoop data en minuten over? Pas dan je abonnement tijdig aan.

Besparingstip 2: Abonnement Internet, telefoon en tv

Als je vanuit huis werkt neem dan een je abonnementen voor internet, telefoon en tv onder de loep. De meeste aanbieders bieden combinatie abonnementen aan dit kan zo € 600,- per jaar schelen ten opzichte van 3 enkele abonnementen. Vergelijk deze combi pakketten ook bij verschillende aanbieders. Maak een aantekening wanneer je contract afloopt en vergelijk tijdig opnieuw of je nog steeds bij de goedkoopste aanbieder zit. Je hebt dezelfde diensten maar je betaald minder.

Besparingstip 3: Auto

Als je een nieuwe auto aan wilt schaffen kan het erg verleidelijk zijn om dit via een leasecontract te doen. Hier zit je echter wel meerdere jaren aan vast en dit zijn maandelijkse kosten die behoorlijk op je budget kunnen drukken. Bekijk en vergelijk ook eens de mogelijkheden van een fiscaal voordelige auto. In het artikel fiscaal voordelige auto kiezen kan je hier meer over lezen.

Ook je rijstijl aanpassen kan aantrekkelijk zijn. Stel dat je 30.000 per jaar rijdt. Door een andere rijstijl aan te nemen kun je wel 15% besparen. Dat is al snel €500 per jaar.

Besparingstip 4: Gratis Software

Om te kunnen werken op je computer zal je verschillende software pakketten willen gebruiken. Naast de bekendste (en meestal ook de duurste) pakketten zijn er diverse gratis mogelijkheden die dezelfde functionaliteiten hebben. Voor het bewerken van foto’s kan je betaald Photoshop gebruiken maar voor de basisbewerkingen voldoet Picasa ook prima.

Om je documenten op te slaan kan je serverruimte huren of kopen maar je kan ook gebruik maken van bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Het voordeel hiervan is dat het gratis is en dat al je documenten in de Cloud staan, waardoor je er altijd bij kunt als je een pc met internetverbinding hebt.

Besparingstip 5: Probeer diensten te ruilen

Dit klinkt natuurlijk niet anno 2014, de ruilhandel ligt al lang achter ons zal je denken. Maar stel jij bouwt websites en een bevriende ondernemer is boekhouder. Je kunt elkaar dan een vriendendienst verlenen door af te spreken dat jij zijn website bouwt en onderhoud en dat hij jouw boekhouding bijhoudt.

Ook tussen bijvoorbeeld een schilder en een stukadoor kan zo’n afspraak goed werken. Als ze allebei een bedrijfspand/kantoor hebben kunnen ze hun diensten ruilen om zo beiden de kosten te drukken.

Het moet natuurlijk wel gaan om vriendendiensten. Als je dit zakelijk doet, is het belasting ontduiking!

Besparingstip 6: Stuur je facturen op tijd en zorg dat ze op tijd betaald worden

Door je facturen op tijd te versturen (conform de afspraken met je klant) krijg je ook sneller betaald.  Om je facturen op tijd betaald te krijgen zijn er ook diverse tips. Zie hiervoor ons artikel Facturen sneller betaald krijgen.

Besparingstip 7: Maak scherpe prijsafspraken

Wij zijn het als Nederlanders niet zo gewend maar vraag bij grotere aankopen om korting. En bij regelmatige afname maak scherpe prijsafspraken. Vergelijk de verschillende aanbieders en nodig er meerdere uit om een voorstel te doen. De kortingen kunnen per aanbieder behoorlijk verschillen.

Besparingstip  8: De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je meer dan €2301 in een jaar investeert, mag je volgens de regeling kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 28% van het geïnvesteerde bedrag in mindering op de winst brengen. Door je investeringen slim te plannen in één jaar kun je soms gemakkelijk boven deze grens komen.

Besparingstip 9: Willekeurige afschrijving

Startende ondernemers mogen gebruik maken van willekeurige afschrijving. Benut deze regeling goed. Maak je nog weinig winst? Schuif de afschrijving dan voor je uit naar een jaar waarin je meer winst maakt! Je boekhouder kan je hier over informeren.

Besparingstip 10: Kies een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze laatste tip kan waarschijnlijk het meeste besparen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je af voor een hele lange periode. De kosten over de hele looptijd zijn enorm.

Bespaar door alleen dat risico te verzekeren dat je niet zelf kunt dragen. Hoe je dat doet, lees je in het artikel stappenplan arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen.

 

Over de schrijver
Rien van der Wilt studeerde wiskunde, economie en financial accounting. Hij is de oprichter van Boekhoudbedrijf voor MKB, een online administratiekantoor. Woonplaats maak dus niet uit. Een intake kan middels bezoek, maar als je ver weg woont is intake via telefoon of video verbinding handiger. Privé: echtgenoot, vader, opa, hardloper, skiër, vrijwilliger.
Reactie plaatsen