Financiële besturing
Rien van der Wilt
Financiële besturing
08/18/2014
2 min
0

Cash planning voor ondernemers; beheers jij je geldstromen?

08/18/2014
2 min
0

Een goede cash planning voor ondernemers is een basisvoorwaarde voor succes! De kans om te winnen in een casino is 48,6%. De kans dat een nieuw product of nieuwe activiteit succesvol is, is veel kleiner.

Er gaan meer bedrijven failliet door gebrek aan geld dan door verliezen. De meeste ondernemers hebben nooit een opleiding gehad in het beheren van geldstromen. De vaardigheden die nodig zijn om succesvol een onderneming op te zetten, zijn volledig verschillend van die voor een goede financiële besturing. Er zijn echter prima mogelijkheden om met beperkte inspanning een goede cash planning te maken.

Cash planning voor ondernemers: gebruik een rekenmodel!

Als ondernemer  moet je je richten op de activiteiten waar ze goed in ben, de groei van jouw bedrijf. Voor het opsporen van pieken en dalen in je cashflow, kun je externe adviseurs inhuren. Die zijn uitstekend in staat om je uit te leggen wat voor jouw onderneming een goede oplossing is. Die oplossing kan vervolgens met behulp van IT-hulpmiddelen geïmplementeerd worden. De kosten daarvan doen echter een grote aanslag op jouw hoeveelheid cash!

Een veel goedkopere en snellere  oplossing voor cash planning is een kant en klaar rekenmodel. In combinatie met de juiste rapportages weet je dan ruim op tijd of het op tijd betalen van werknemers en leveranciers of het financieren van marketingactiviteiten mogelijk is.

Cash planning voor ondernemers o.b.v. van deze 5 regels

1. Maak een projectie van je maandelijkse omzet

Dat is niet ingewikkeld. Je huidige omzetcijfers zijn bekend. Een eenvoudige analyse van de huidige cijfers kun je vertalen in toekomstige  groei of krimp percentages per groep producten of klanten. Als seizoenpatronen een rol spelen, zijn die jou als ondernemer ongetwijfeld bekend.

2. Ontvangsten versus verkopen

Verkopen zijn nog geen ontvangsten. Betaaltermijnen van 30, 60 en zelfs 90 dagen zijn geen uitzondering. Ondertussen moet je misschien al de btw afdragen voordat jouw afnemer betaald heeft! Dit zijn belangrijke factoren voor de cash planning. Maak daarom een inschatting van de gemiddelde betaaltermijn per klant of groep klanten.

3. De voorzienbare uitgaven

De voorzienbare uitgaven zijn de eenvoudigste elementen van de cash planning. Breng in kaart wat de voorzienbare uitgaven zijn: huur, autokosten, telefoon, rente en wellicht personeel (vakantiegeld). Voor deze uitgaven moet wellicht rekening gehouden worden met prijsstijgingen en seizoenpatronen (bijvoorbeeld halfjaarlijkse rente betalingen).

4. Groei van je onderneming

Groei van je onderneming is een lastig element van de cash planning. Groei vraagt meestal extra geld voor voorraden, debiteuren en investeringen. Voor investeringen is wellicht een financiering nodig. Mogelijk zijn ook hogere marketing uitgaven noodzakelijk. Als ondernemer zal je hiervoor een prognose moeten maken. Wees niet alleen optimistisch, werk bijvoorbeeld met een optimistisch en een wat somberder scenario.

5. Plan het onvoorzienbare

Uiteraard kun je het onvoorzienbare niet werkelijk plannen. Toch zullen altijd onvoorzienbare gebeurtenissen optreden. Probeer deze te omschrijven in de vorm van scenario’s.

Rekenmodel cash planning voor ondernemers

De hiervoor beschreven gegevens vormen de basis voor een solide cash planning. Je ziet dat voor de oplevering van deze gegevens geen MBA in finance nodig is. Deze gegevens kun jij als ondernemer zonder problemen opleveren.

Die gegevens kunnen wij gemakkelijk en snel invoeren in onze rekenmodellen. Deze maken het relatief eenvoudig om betaaltermijnen, seizoenpatronen, prijswijzigingen en toe- en afname van omzet in te voeren. Je behoeft dus niet wekenlang te ploeteren om een cash planning te maken.

Met behulp van onze rekenmodellen, krijg je snel een heldere rapportage over de pieken en dalen in jouw zakelijke geldstromen over een periode van 36 maanden.

Vervolgens kun je eenvoudig allerlei factoren (betaaltermijnen, seizoenpatronen, prijswijzigingen, investeringen, …..) variëren en de effecten voor je cash planning zichtbaar maken. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met afdrachten van btw, voorlopige aanslagen inkomstenbelasting en privé opnames.

Reacties
Categorieën